Ευρωδικαστήριο: Δεν είναι υποχρεωτικό το bail in στις τραπεζικές διασώσεις

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η επιβολή bail in δεν είναι προαπαιτούμενο για να δοθεί κρατική στήριξη σε μια τράπεζα.

«Οπλα» στην κόντρα της Ιταλίας με την Κομισιόν δίνει απόφαση που κρίνει μεν νόμιμη την επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους και μετόχους προβληματικών τραπεζών, αλλά δεν τη θέτει ως προαπαιτούμενο για να δοθεί κρατική βοήθεια. Η περίπτωση της Σλοβενίας.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν υποχρεούνται να προχωρήσουν σε bail in, να αναγκάσουν δηλαδή ομολογιούχους και μετόχους να υποστούν ζημίες πριν από μια τραπεζική διάσωση, αποφαίνεται το ανώτατο ευρωπαϊκό δικαστήριο, σύμφωνα με το Reuters.

Εξετάζοντας υπόθεση που αφορά διάσωση σλοβενικής τράπεζας, αποφάσισε ότι είναι νόμιμοι οι κανόνες της ΕΕ που επιβάλλουν απώλειες σε ομολογιούχους και μετόχους. Ωστόσο οι κανόνες αυτοί δεν είναι δεσμευτικοί για τα κράτη-μέλη, υποστήριξε το δικαστήριο σε μια απόφαση που, όπως εκτιμάται, περιορίζει ελαφρά τις δυνατότητες της Κομισιόν, που βρίσκεται σε κόντρα με την Ιταλία αναφορικά με τον τραπεζικό της τομέα.

Το δικαστήριο υποστήριξε ότι η επιβολή bail in δεν είναι προαπαιτούμενο για να δοθεί κρατική στήριξη σε μια τράπεζα.

Στην απόφαση προστίθεται επίσης ότι η Κομισιόν, που επιβλέπει την επιβολή των Ευρωπαϊκών Κανόνων από τα κράτη-μέλη, μπορεί να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για να εξετάσει αν ένα κράτος-μέλος δεν τήρησε τους κανόνες της ΕΕ για τον ανταγωνισμό, επιλέγοντας να δώσει βοήθεια σε μια τράπεζα χωρίς να έχει προηγουμένως επιβάλει απώλειες σε ομολογιούχους και μετόχους.

Στην περίπτωση της σλοβενικής τράπεζας, το ευρωπαϊκό δικαστήριο έκρινε ότι οι ζημίες 600 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκαν το 2013 σε junior ομολογιούχους (που έχασαν το σύνολο της επένδυσής τους) ήταν νόμιμες. Οι δικηγόροι των ζημιωθέντων υποστήριξαν ότι οι επενδύσεις των ομολογιούχων μειωμένης εξασφάλισης και των μετόχων των τραπεζών δεν πρέπει να εκμηδενίζονται.

Ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο διαμερισμός του βάρους, που είναι και το επίμαχο θέμα αυτή τη στιγμή για τις ιταλικές τράπεζες, δεν είναι προαπαιτούμενο.

Προσφέροντας επιχειρήματα στη Ρώμη, το δικαστήριο πρόσθεσε ότι «δεν είναι υποχρεωτικό να επιβληθεί σε τράπεζες που βρίσκονται σε κίνδυνο, πριν εγκριθεί κρατική βοήθεια, η υποχρέωση να μετατραπούν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές, ή να επιβληθεί απομείωση της ονομαστικής αξίας αυτού του χρέους, ή μια υποχρέωση που εξασφαλίζει ότι αυτό το χρέος συνεισφέρει πλήρως στην απορρόφηση των ζημιών».

Ως γνωστόν, η Ιταλία είναι σε παρατεταμένη διαμάχη με τις Βρυξέλλες, για τους νέους κανόνες που επιβάλλουν bail in πριν δοθεί κρατική στήριξη.