Euroworking group: Προθεσμία 24ωρών για τη δόση

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος [Reuters]

Τις τελευταίες πινελιές καλείται να βάλει ως αύριο το μεσημέρι η Αθήνα για να κλείσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα και να ξεκλειδώσει η διαδικασία για την εκταμίευση των 7,5 δισ. Ως το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση, διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ.

Θετική «επί της αρχής» η έκθεση συμμόρφωσης των Θεσμών δεν στάθηκε ωστόσο αρκετή για να δοθεί σήμερα το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης.

Οι εκπρόσωποι του EwG ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει και τα τελευταία προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.

Πηγή της ευρωζώνης έκανε λόγο για «τους τελευταίους ελέγχους πριν την απογείωση» και συμπλήρωσε πως υπάρχουν κάποια μικρά ζητήματα που ακόμα δεν έχουν κλείσει, όμως υπάρχει η βεβαιότητα πως θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο την ώρα του γεύματος» σημειώνοντας πως «αν αυτό δεν συμβεί υπάρχει και το τακτικό EuroworkingGroup την Πέμπτη».

Η ολοκλήρωσή τους θα επιτρέψει στο EwG να εισηγηθεί την εκταμίευση και να τρέξουν οι διαδικασίες των εθνικών κοινοβουλίων. Εν συνεχεία, το ΔΣ του ESM θα κινήσει τις διαδικασίες εκταμίευσης.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωνε ότι «έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης».

Νωρίτερα, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ πως η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες μέχρι αύριο Τρίτη. «Αυτό θα ήταν πολύ καλό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ειδικότερα, σημείωσε πως αυτές οι τελευταίες λεπτομέρειες αφορούν ορισμένες διοικητικές εγκυκλίους, τη συμφωνία για το Ελληνικό, τη μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ ΟΤΕ -2,17%  και, τέλος, το σχέδιο εργασίας της αρχής Πολιτικής Αεροπορίας για τις μεταρρυθμίσεις που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο, στο οποίο είναι ανάγκη να σημειωθεί “πρόοδος”.

Σημειώνεται ότι κάποιες εκκρεμότητες αναμένεται να μεταφερθούν για τον Σεπτέμβριο.

Οπως μεταδώσαμε νωρίτερα η έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, υπήρξε θετική.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το ΑΠΕ, η έκθεση συμμόρφωσης κατατέθηκε στο EuroWorking Group (EWG) που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη, με στόχο να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ εντός του μηνός.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί προς την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων δράσεων». Ο ίδιος ανέφερε πως η εν λόγω πρόοδος επαληθεύεται τώρα από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup, σύμφωνα με την εντολή του Eurogroup.

Ντομπρόβσκις- Μοσκοβισί θα ενημερώσουν απόψε την ομάδα εργασίας της Ευρωβουλής

Οι Επίτροποι Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πιέρ Μοσκοβισί, θα ενημερώσουν απόψε την Ομάδα Εργασίας του ΕΚ που παρακολουθεί την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, για το πώς έκλεισε η αξιολόγηση και τις εκκρεμότητες που πρόκειται να ρυθμιστούν στο άμεσο μέλλον.

Με αφορμή τη συνεδρίαση αυτή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, Γ. Κύρτσος, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. για το περιεχόμενο της συζήτησης.

«Το κλίμα σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών είναι καλό», σημειώνει, καθώς αφ’ ενός θεωρείται ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση μετά την αλλαγή πολιτικής που έχει κάνει, αφ’ ετέρου «η ΕΕ είναι σε δύσκολη περίοδο». Διευκρινίζει ότι «έχουμε την παρ’ ολίγον επικράτηση της άκρας δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας, το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Brexit να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, τις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία που δείχνουν μια αποδυνάμωση του κεντροαριστετού μεταρρυθμιστή Ρέντσι».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές λοιπόν, «θέλουν ήρεμα νερά στην Ελλάδα. Προβλέπουν δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, αλλά εν πάση περιπτώσει, αποφύγαμε την επανάληψη μιας κρίσης τύπου 2015, και τουλάχιστον σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, όλοι δηλώνουν σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένοι».

Για τη συνέχεια, ο κ. Κύρτσος παραπέμπει… «μετά τα μπάνια του λαού».