Eurogroup: Άκαρπη η συζήτηση για τη θέσπιση ευρωπαϊκού ψηφιακού φόρου

[flickr]

Η έκβαση των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απογοήτευσε το Παρίσι, καθώς ανέμενε πρόοδο ως προς τη θέσπιση ευρωπαϊκών φόρων για χρηματοπιστωτικές και ψηφιακές συναλλαγές.

Οι δύο φόροι, που παρουσιάζονται ως εργαλεία φορολογικής δικαιοσύνης, συζητούνται επί σειρά ετών. Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένας συμβιβασμός μεταξύ των κρατών μελών, παρά την ισχυρή δημόσια στήριξη υπέρ τέτοιων μέτρων.

Κοινό φόρο σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Η Γερμανία και η Γαλλία θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα την κοινή πρότασή τους για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

Ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ) είναι ο παλαιότερος από τους δύο. Έχει συζητηθεί από μια ομάδα 10 ευρωπαϊκών χωρών, στο πλαίσιο του λεγόμενου μηχανισμού «ενισχυμένης συνεργασίας» που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2011.

Τη Δευτέρα (3 Δεκεμβρίου), η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίασαν μια συμβιβαστική πρόταση που θα επέτρεπε την επέκταση του υπάρχοντος γαλλικού ΦΧΣ σε άλλες χώρες. Η πρόταση θα συζητηθεί εκ νέου τον Ιανουάριο.

Στο τέλος της συνάντησης, οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τις εργασίες τους βάσει του γαλλικού μοντέλου.

Στο παρελθόν, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία τάσσονταν ενάντια στο Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών.

«Σε αυτές τις περιόδους κοινωνικών και φορολογικών διαμαρτυριών, οι ηγέτες μας πρέπει να μάθουν να ακούνε», δήλωσε ο Robin Guittard από την Oxfam France, προσθέτοντας ότι ο ΦΧΣ συνιστούσε μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ευρωπαίους πολίτες. «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία στις αρχές του 2019 και να μην επαναπαυόμαστε», πρόσθεσε.

Ψηφιακός φόρος

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, προέβη σε έναν σκληρότατο συμβιβασμό με τη Γερμανία, η οποία είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική για το θέμα της φορολόγησης των ψηφιακών κολοσσών.

Αντί της φορολόγησης του κύκλου εργασιών των ψηφιακών γιγάντων στο 3%, η γαλλογερμανική εταιρική σχέση πρότεινε ότι ο φόρος θα αφορά αποκλειστικά τον διαφημιστικό κύκλο των ψηφιακών πλατφορμών. Αυτό το μοντέλο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την Amazon και την Apple, αλλά θα επικεντρωνόταν περισσότερο στη Facebook και τη Google.

Μοσκοβισί: Συμφωνία για τον ψηφιακό φόρο τον Μάρτιο

Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης τους προηγούμενους μήνες, ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για συμβιβασμό.

Εντούτοις, οι υπουργοί δεν κατέληξαν σε συμφωνία και προτίθενται να αναθεωρήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τον γαλλογερμανικό συμβιβασμό, ανάλογα με τις προόδους του ΟΟΣΑ.

«Ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί να σημειώσουν συγκεκριμένη πρόοδο στο θέμα των εταιρειών GAFA [Google, Apple, Facebook και Amazon], ο συμβιβασμός που προτάθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία αποτελεί μια επιφανειακή συμφωνία», τόνισε ο Quentin Parrinello της Oxfam France.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την μη επίτευξη συμφωνίας για τη φορολόγηση του ψηφιακού τομέα.

«Φορολόγηση ψηφιακών γιγάντων: Καμία συμφωνία στο #ECOFIN, αλλά δεν παραιτούμαι. Η φορολογική αδικία είναι ακόμα εδώ και πρέπει να διορθωθεί. Οι απαιτήσεις της ΕΕ βρίσκονται ακόμα εδώ και πρέπει να τηρηθούν. Ας συνεχίσουμε το διάλογο, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο! #FairTaxation», ανέφερε σε ο Επίτροπος σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

X