Έτοιμη να απορρίψει τον προϋπολογισμό της Ιταλίας η Επιτροπή

[EPA-EFE/Angelo Carconi]

Στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού προτίθεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό το μήνα, αν η κυβέρνηση δεν βελτιώσει τα ανακοινωθέντα στοιχεία για το έλλειμμα, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ στη EURACTIV.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Σαλβίνι, η σύγκρουση μεταξύ Επιτροπής και Ρώμης θεωρείται πλέον αναπόφευκτη.

Ο ηγέτης της Λέγκας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «οι εχθροί της Ευρώπης είναι οι Γιούνκερ και Μοσκοβισί που έφεραν ανασφάλεια και φόβο στην Ευρώπη και αρνούνται να εγκαταλείψουν τις καρέκλες τους».

Σαλβίνι: Γιούνκερ και Μοσκοβισί είναι πραγματικοί εχθροί της Ευρώπης

«Είναι ο Γιούνκερ και ο Μοσκοβισί που έφεραν τον φόβο και την εργασιακή ανασφάλεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σαλβίνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής των ακροδεξιών της Γαλλίας Μαρίν Λε Πεν.

Ο Ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε ότι δεν θα «υποχωρήσει» στα σχέδια δαπανών.

Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Επιτροπή θα εκδώσει αρνητική γνώμη μόλις η Ρώμη αποστείλει το δημοσιονομικό σχέδιο, δεδομένης της παραβίασης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 2,4% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, τρεις φορές υψηλότερο από το στόχο που έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Επιπλέον, η Ρώμη δεν σχεδιάζει καμία διαρθρωτική προσαρμογή, όπως ζητήθηκε από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μειώσει το τεράστιο δημόσιο χρέος της, το οποίο φθάνει το 132% του ΑΕΠ -δεύτερο μετά την Ελλάδα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στη EURACTIV ότι, δεδομένου του κινδύνου μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ, η Επιτροπή θα ακολουθήσει αυστηρά τη διαδικασία για να προστατεύσει την αξιοπιστία του Συμφώνου.

Ιταλός ΥΠΟΙΚ: Ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει και «εισόδημα πολιτών»

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Μιλάνο, ο Τζιοβάνι Τρία είπε πως ο προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει και περικοπές φόρων –κάτι για το οποίο πιέζει η Λέγκα- και εισόδημα πολιτών, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά την υποβολή του δημοσιονομικού σχεδίου της Ιταλίας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, η Κομισιόν θα έχει στη διάθεσή της μία εβδομάδα, προκειμένου να εξομαλύνει τις διαφορές της με την Ιταλία.

Έπειτα από την αρνητική ετυμηγορία, η ιταλική κυβέρνηση θα έχει τρεις εβδομάδες προθεσμία, για να υποβάλει νέο σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019.

Σε περίπτωση που η ιταλική κυβέρνηση αρνηθεί να αλλάξει πορεία, η Επιτροπή θα προτείνει την επανέναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της χώρας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως στη διαδικασία αυτή, θέτοντας μια φορολογική οδό για την ισορροπία των δημόσιων λογαριασμών της Ιταλίας.

X