Επιτροπή σε Σημίτη: Καμία συζήτηση για νέο πρόγραμμα διάσωσης

[reader]

«Η θέση της Ελλάδας στην καρδιά της Ευρωζώνης και της ΕΕ είναι διασφαλισμένη», ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε συνέντευξή του προέβλεπε νέα προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ελληνική οικονομία πρέπει πλέον να επικεντρωθεί στις αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Είναι βέβαιο ότι μετά το 2018 η Ελλάδα θα προσφύγει γρήγορα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», δήλωσε ο κ. Σημίτης.

«Η αναπόφευκτη συνέπεια θα ήταν η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Η EURACTIV ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν υπάρχουν συζητήσεις στις Βρυξέλλες σχετικά με ένα νέο σχέδιο διάσωσης.

«Δεν θα προβούμε σε περαιτέρω σχολιασμό. Η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας τον περασμένο Αύγουστο. Η θέση της στην καρδιά της Ευρωζώνης και της ΕΕ είναι διασφαλισμένη», διεμήνυσε εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην πρώτη έκθεση της Κομισιόν αναφορικά με την «ενισχυμένη εποπτεία» για την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 διασφαλίζει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου επιβεβαιώνουν κι άλλες πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις στις Βρυξέλλες για νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του κ. Σημίτη, αποκλείοντας κάθε σενάριο για νέα βοήθεια της ΕΕ.

«Η χώρα μας δεν θα εισέλθει σε νέο πρόγραμμα ούτε θα προσφύγει εκ νέου στον δανεισμό του ΕΜΣ […] η απάντηση δίνεται καθημερινά από την πορεία της οικονομίας και τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

X