Επιστροφή της ανάπτυξης στην ΕΕ παρά το Brexit

Ο Πιερ Μοσκοβισί [Ebs]

Την Πέμπτη (11 Μαΐου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος, παρά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που αναμένονται μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Το πρώτο μήνυμα είναι καλά νέα», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε δημοσιογράφους χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εαρινής πρόβλεψης. Σε αυτό το πέμπτο έτος της ανάκαμψης, είπε ότι όλα τα κράτη μέλη θα παρουσιάσουν ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικό αριθμό απειλών. Όμως, ο Μοσκοβισί υπογράμμισε την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των νοικοκυριών, τη σταδιακή ανάκαμψη της παγκόσμιας δραστηριότητας και τον «σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας» που δημιουργήθηκαν.

Ως αποτέλεσμα, η Επιτροπή βελτίωσε τις προοπτικές του ΑΕΠ για την ΕΕ. Το μπλοκ αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ του κατά 1,9% το 2017 και το 2018, περίοδο κατά την οποία η Ένωση αναμένει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών Brexit. Τον Φεβρουάριο, οι Βρυξέλλες προέβλεψαν αύξηση κατά 1,8% του ΑΕΠ και για τα δύο έτη. Η ευρωζώνη αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος και 1,8% την επόμενη.

Οι υποτονικές επενδύσεις εξακολουθούν να ανησυχούν πολλούς στην Ευρώπη. Παρά το τεράστιο νομισματικό κίνητρο της ΕΚΤ και το σχέδιο Γιούνκερ, ο Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι επενδύσεις παραμένουν πίσω από τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, τις προσπάθειες των τραπεζών να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους και την υψηλή πολιτική αβεβαιότητα «μολονότι σταδιακά εξαφανίζονται στην Ευρώπη» .

Οι «δύσκολες και μάλιστα συγκρουσιακές» συνομιλίες για το Brexit, όπως περιγράφονται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις επενδύσεις «αν η αβεβαιότητα επιμένει ως αποτέλεσμα των δύσκολων διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», αναφέρει η πρόβλεψη. Ο Μοσκοβισί προειδοποίησε για τα εμπόδια που κληρονόμησε από την κρίση, συμπεριλαμβανομένου του βαθμού του χρέους και της «ευπάθειας» ορισμένων τομέων του τραπεζικού τομέα.

Οι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά είναι πιο ισορροπημένοι από ότι πριν από τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών. «Παρά το γεγονός ότι η πολιτική αβεβαιότητα άρχισε να εξαφανίζεται λόγω του αποτελέσματος των εκλογών και ο λαϊκισμός πλέον δεν κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. Τα δημόσια οικονομικά θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, αν και αργά, λόγω της κόπωσης προσαρμογής μετά από χρόνια λιτότητας στα κράτη μέλη. Η οικονομική ανάκαμψη έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση, καθώς ο ρυθμός ανεργίας είναι χαμηλότερος από το 2008. «Στο μέλλον, η ανάπτυξη θα πρέπει να παραμείνει σταθερή», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Παρά το θετικό momentum, είπε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης παραμένει «ατελής» και δεν είναι «επαρκώς αυτοσυντηρούμενη». Η ανεργία παραμένει «υψηλή». Και τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα όχι μόνο εμποδίζουν τις επενδύσεις, αλλά μπορεί να υπάρξει μια επικίνδυνη μόλυνση μεταξύ των «αδύναμων τραπεζών» και του κρατικού χρέους «σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε στον πρόλογο της εαρινής πρόβλεψης.

«Η πλημμύρα των λαϊκιστικών ιδεών στην Ευρώπη μπορεί να έχει αναστραφεί», είπε. Αλλά «το συναίσθημα της απώλειας της τεχνολογικής καινοτομίας και της παγκοσμιοποίησης που τροφοδοτεί τον λαϊκισμό δεν έχει φύγει». Η συνταγή είναι να επιτευχθεί «ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» με την εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων 2.0», δηλαδή ενεργών πολιτικών για την αγορά εργασίας, υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης και μέτρων για την αντιμετώπιση της στασιμότητας των μισθών.

X