Εντείνουν τον αγώνα ενάντια στο εξτρεμιστικό περιεχόμενο τα social media

Οι κολοσσοί των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook, Google’s YouTube, Twitter και Microsoft δήλωσαν την Δευτέρα (26 Ιουνίου) ότι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απομακρύνουν περιεχόμενο σχετικά με την τρομοκρατία από τις πλατφόρμες τους.

Απαντώντας στην πίεση των κυβερνήσεων τόσο της Ευρώπης όσο κα της Αμερικής, μετά από μια σειρά επιθέσεων, οι εταιρείες είπαν ότι θα μοιραστούν τεχνικές λύσεις για την απομάκρυνση περιεχομένου σχετικού με την τρομοκρατία, θα διεξάγουν έρευνα για την ενημέρωση των λόγων των αντιπάλων τους και θα συνεργαστούν στενότερα με ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας.

Το Παγκόσμιο Διαδικτυακό Φόρουμ για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας «θα επισημοποιήσει και θα οργανώσει υπάρχοντες και μελλοντικούς τομείς συνεργασίας ανάμεσα στις εταιρείες μας και θα ενθαρρύνει την συνεργασία με μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκούς φορείς, κυβερνήσεις και υπερεθνικούς φορείς όπως η ΕΕ και ο ΟΗΕ», σημείωσαν οι εταιρείες.

Η κίνηση αυτή έρχεται στον απόηχο της έκκλησης των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών την τελευταία εβδομάδα, οι οποίοι κάλεσαν τις εταιρείες τεχνολογίας να δημιουργήσουν ένα βιομηχανικό φόρουμ και να αναπτύξουν νέα τεχνολογία και εργαλεία προκειμένου να βελτιώσουν τον αυτόματο εντοπισμό και την άρση εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Η πολιτική πίεση που ασκείται στις εταιρείες έχει καλλιεργήσει το έδαφος για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο η Γερμανία έχει προτείνει νόμο για την επιβολή προστίμων έως και 50 εκατ. ευρώ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αν δεν προβούν άμεσα στην άρση ρητορικών μίσους από την πλατφόρμα τους. Ο εν λόγω νόμος αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας από την Κάτω Βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

Οι εταιρείες θα αναζητήσουν και τρόπους βελτίωσης του τεχνικού κομματιού όπως η βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη για κοινή χρήση μοναδικών ψηφιακών αποτυπωμάτων τα οποία μεταφέρονται αυτόματα σε βίντεο ή φωτογραφίες εξτρεμιστικού περιεχομένου.

Μέρος της συνεργασίας τους θα αποτελέσει και η ανταλλαγή καλύτερων πρακτικών σε τεχνικές εντοπισμού περιεχομένου χρησιμοποιώντας μηχανή εκμάθησης αλλά και ο καθορισμός «μεθόδων αναφοράς για την απομάκρυνση περιεχομένου σχετικού με την τρομοκρατία».

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το Facebook εντατικοποίησε τις προσπάθειές του για την άρση περιεχομένου σχετικού με την τρομοκρατία ως απάντηση στην κριτική που δέχτηκε από πολλούς πολιτικούς ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τις μαχητικές ομάδες που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για προπαγάνδα και στρατολόγηση.

Λίγο μετά, η Google ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για την αναγνώριση και την απομάκρυνση τρομοκρατικού ή βίαιου εξτρεμιστικού περιεχομένου στην πλατφόρμα αναπαραγωγής βίντεο, YouTube.

Από την πλευρά του, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 το Twitter ανέστειλε τη λειτουργία 376.890 λογαριασμών για παραβάσεις που σχετίζονται με την προώθηση της τρομοκρατίας και θα ανακοινώσει περισσότερα για τις προσπάθειές του για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού στην επόμενη Έκθεση Διαφάνειας του.

Επιπλέον, οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης είπαν πως θα συνεργαστούν με μικρότερες εταιρείες για να τις βοηθήσουν να άρουν εξτρεμιστικό περιεχόμενο αλλά και οργανισμούς όπως το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών για να εργαστούν για τρόπους αντιμετώπισης του διαδικτυακού εξτρεμισμού και του μίσους.

Και οι τέσσερις εταιρείες έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και θα χρησιμοποιήσουν το φόρουμ ως πλατφόρμα για να βελτιώσουν τις προσπάθειές τους αλλά και να εκπαιδεύσουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών με ανάλογη δράση.

X