Εκνευρισμένη με την Κομισιόν η γερμανική δεξιά για τη νέα «ανεύθυνη» παράταση στο Παρίσι

bartolsoeren_0

Μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί στις τάξεις της γερμανικής δεξιάς στην Ευρωβουλή λόγω της νέας παράτασης που πήρε το Παρίσι από την Κομισιόν για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3%. Η Ελλάδα είναι «παγιδευμένη σε μια διαμάχη για το χρέος, ενώ ένα απαλό χέρι επιδεικτικά χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες χώρες», τονίζει ο επικεφαλής τους.

Αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να δώσει στο Παρίσι νέα παράταση μέχρι το 2017 να μειώσει το έλλειμμά του κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ, αφού έχασε και την ήδη παρατεταμένη προθεσμία του 2015.

>>Διαβάστε σχετικά: Φιλελεύθεροι προς Κομισιόν: Γιατί ζητάτε μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και όχι από τη Γαλλία;

Από το 2001 το Παρίσι είχε έλλειμμα κάτω από το 3% μόνο το 2006 και το 2007 και επανειλημμένα παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ.

«Πικρή απογοήτευση»

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς ομάδας της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Herbert Reul, μίλησε για μια «πικρή απογοήτευση».

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Επιτροπή υποχωρεί ακριβώς όταν [η κατάσταση] σοβαρεύει. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή απέκτησε νέα εργαλεία και μεγαλύτερη ευθύνη για τη δημοσιονομική πειθαρχία», δήλωσε ο Reul, ο οποίος προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).

Το γεγονός ότι ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές, Pierre Moscovici, απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις και πάλι, φθείρει το δεσμευτικό χαρακτήρα των κανόνων αυτών με ανεύθυνο τρόπο, πρόσθεσε ο Reul.

Ακόμη ο Reul έκανε παραλληλισμό και με την Ελλάδα.

Είπε ότι θεωρεί «σύγχυση» το γεγονός ότι μια επαναστατική κυβέρνηση στην Ελλάδα «είναι παγιδευμένη σε μια διαμάχη για το χρέος, ενώ ένα απαλό χέρι επιδεικτικά χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερες χώρες».

[blockquote style=”2″]«Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι, ενώ η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, μια μεγάλη χώρα του ευρώ εξακολουθεί να επιτρέπεται να δημιουργεί χρέος», συνέχισε.[/blockquote]

Η πρόεδρος του βαυαρικού κόμματος Χριστιανική Κοινωνική Ένωση (CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Angelika Niebler, εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής. Η Επιτροπή δεν εκπληρώσει το ρόλο της ως προστάτιδας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε.

«Στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύθηκε. Δεν ήταν εύκολο να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι τώρα η Επιτροπή χρησιμοποιεί την αρμοδιότητά της σε επίπεδο λήψης αποφάσεων […] για να λάβει δράση υπέρ των παραβατών του ελλείμματος και όλα αυτά χωρίς κυρώσεις, είναι μια πρόκληση», εξήγησε η Niebler.

EurActiv Γερμανίας