Εύσημα Ρέγκλινγκ σε Πορτογάλους εν αναμονή της ελληνικής λίστας

klaus_regling._kirchberg_june_2013_eu_council_eurozoneflickr

Με τους Γερμανούς παρομοιάζει τους Πορτογάλους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ,  δίνοντας καλό βαθμό στην Πορτογαλία για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όσο για την Ελλάδα, οι Βρυξέλλες ακόμη περιμένουν «μία λίστα μεταρρυθμίσεων επαρκώς αξιόπιστων , που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει σε μία βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε στην περίπτωση της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας», τονίζει ο ίδιος.

«Είναι ήδη λίγο σαν τους Γερμανούς, στον τομέα αυτόν, διότι οι Πορτογάλοι άρχισαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων εδώ και πέντε χρόνια», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στην πορτογαλική εφημερίδα Diario de Noticias. «Η Γερμανία έχει εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τους άλλους κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας», τόνισε, επισημαίνοντας  ότι το Βερολίνο έχει έτσι εξασφαλίσει προνομιακή θέση σε σχέση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία.

Η Πορτογαλία βγήκε εδώ και έναν χρόνο από το πρόγραμμα διεθνούς βοήθειας ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσσους Κοέλιο έχει δεχθεί έντονη κριτική από την αριστερή αντιπολίτευση για τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος. Ερωτηθεί για τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων που δίνουν φαβορί για τις εκλογές του φθινοπώρου το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απάντησε ότι οι επενδυτές δεν διαπιστώνουν για την Πορτογαλία την ύπαρξη «μίας ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης όπως στην Ελλάδα», γεγονός που τους καθησυχάζει.

Euractiv με ΑΜΠΕ

φωτό από EU Council Eurozone/Flickr

X