ΕΕ: Προσπάθειες να φτάσει ο προϋπολογισμός στο 1,25 τρισ. ευρώ

[flickr]

Να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπου 1,25 τρισ. ευρώ προσπαθούν οι Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τον πρώτο, που θα συνταχθεί μετά το Brexit, σε υψηλό επίπεδο και να δώσουν ώθηση στη χρηματοδότηση σε τομείς όπως της μετανάστευσης, της άμυνας και της καινοτομίας.

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό που θα αποκαλυφθεί σήμερα, θέτει ως στόχο να φτάσουν οι συνολικές δαπάνες στο περίπου 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ από το 2021-2027, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. Αν περιληφθούν κάποια στοιχεία εκτός προϋπολογισμού, το ποσοστό αυξάνεται στο 1,14%.

Πρόκειται για σημαντική αύξηση στις υφιστάμενες δεσμεύσεις του περίπου 1%. Ωστόσο, η πρόταση είναι στο χαμηλότερο σημείο του εύρους που εξετάζουν οι αξιωματούχοι. Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση της Κομισιόν και όπως σημείωσε εκπρόσωπος της την Τρίτη, «η απόφαση δεν έχει ακόμη βγει».

Φαίνεται πάντως ότι δεν θα είναι τόσο υψηλά, όσο αναμενόταν, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ άλλος είπε ότι ήταν ανησυχητικά τα πράγματα για τις κεντρικές και ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες που είχαν δυσανάλογα ωφεληθεί από προηγούμενους προϋπολογισμούς.

X