ΕΕ προς Βρετανία: Μην υπολογίζετε το City στο πακέτο για το Brexit

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προειδοποιήσουν σήμερα τη Βρετανία ότι το City του Λονδίνου δεν θα συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μετά το Brexit, μετά από την καταγραφή των όρων της διαπραγμάτευσης σε ένα προσχέδιο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, η οποία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ τον Ιούνιο, τοποθέτησε τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα μεταξύ των προτεραιοτήτων της για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ μετά το Brexit.

Ωστόσο, η Γαλλία και άλλα κράτη μέλη επέβαλαν αλλαγές στο σχέδιο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα προκύψει οποιαδήποτε συμφωνία η οποία θα επιτρέψει στο Λονδίνο, το κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, να συνεχίσει να έχει εύκολη πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ, εκτός αν υπάρχει η επίβλεψη και το κανονιστικό πλαίσιο από τις Βρυξέλλες.

«Οι 27 δεν θα συμπεριλάβουν αναγκαστικά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες σε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, όπως αναμένει η Τερέζα Μέι», δήλωσε συνεργάτης ενός εκ των 27 ηγέτων της ΕΕ, οι οποίοι υιοθέτησαν ένα προσχέδιο των λεγόμενων Κατευθυντήριων γραμμών.

Το νέο αυτό προσχέδιο θα το επιμεληθεί ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ και θα εξεταστεί από τους υπουργούς την Πέμπτη και αναμένεται να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής των 27 το Σάββατο.

«Δεν υπάρχει τίποτα αμφιλεγόμενο σε αυτό το προσχέδιο μεταξύ των 27″, δήλωσε ένας δεύτερος διπλωμάτης, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας. «Βρήκαμε έναν τρόπο να διατυπώσουμε τα πράγματα έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται ασφαλείς».

Αρκετοί από τους άλλους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι, όπως και στο προηγούμενο προσχέδιο, δεν υπήρχε ειδική αναφορά στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ως οικονομικό τομέα, αλλά ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τον Barnier θα τόνιζαν ότι οποιαδήποτε μελλοντική σχέση δεν πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη «χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της οικονομίας της ΕΕ.

«Κάθε μελλοντική συμφωνία για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα υπόκειται στην εποπτεία και ρύθμιση της ΕΕ», δήλωσε πηγή από την συνάντηση.

X