ΕΕ: Πέρασε το σχέδιο του Μακρόν για τον κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης

[EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Για πρώτη φορά, οι 19 χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για το ενιαίο νόμισμα.

Ειδικότερα, η ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη αναγνωρίστηκε επισήμως από τους 19 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής που συνήλθε στις Βρυξέλλες στις 14 Δεκεμβρίου.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να ικανοποίησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος πρότεινε την ιδέα του ενιαίου προϋπολογισμού, καταφέρνοντας να πείσει την Άνγκελα Μέρκελ, που διατηρούσε τις επιφυλάξεις της.

Γαλλία – Γερμανία: Κοινός προϋπολογισμός στην Ευρωζώνη μέχρι το 2021

Την πρότασή τους για τη δημιουργία κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη μέχρι το 2021, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας τη Δευτέρα (19 Νοεμβρίου), κάνοντας λόγο για «σημαντική πολιτική πρόοδο»

«Αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έφερε απτά αποτελέσματα σε ένα ζήτημα, για το οποίο παρουσιάζαμε τις προτάσεις μας εδώ και πολλούς μήνες, κυρίως για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Macron σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της Συνόδου. «Πριν από ένα χρόνο, όλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν αδύνατο».

«Δεν έχουμε δει ποτέ τόση μεγάλη πρόοδο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στα συμπεράσματα που υιοθέτησαν οι 19 ηγέτες, δόθηκε σαφής εντολή στη χρηματοδότηση των υπουργών, προκειμένου να εργαστούν για τον ορισμό του μελλοντικού κοινού δοχείου χρημάτων.

Στο πλαίσιο του Eurogroup, οι υπουργοί θα πρέπει να εργαστούν βάσει της πρότασης της Επιτροπής, ώστε να εκπονήσουν πρόταση προϋπολογισμού μέχρι τον Ιούνιο του 2019, αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στα τέλη Μαΐου.

Σε πρακτικό επίπεδο, στόχος είναι να ρυθμιστούν όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες του κοινού προϋπολογισμού της Ευρωζώνης. Αυτό περιλαμβάνει το μέγεθός του, τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης και το χρονοδιάγραμμά του. Στο μεταξύ, η ιδέα της Γαλλίας και της Γερμανίας για χρηματοδότηση μέσω ψηφιακού φόρου δεν φαίνεται ρεαλιστική, δεδομένου ότι αμφισβητείται από τα κράτη μέλη.

Η πολιτική συμφωνία μεταξύ των 19 χωρών της Ευρωζώνης αποτελεί την πρώτη πολιτική νίκη του προέδρου Μακρόν. «Από την ομιλία της Σορβόννης πριν από 15 μήνες, πολλά έχουν γίνει, αλλά πολλά απομένουν να γίνουν», τόνισε.

«Η Γαλλία θα παραθέσει νέες προτάσεις, προκειμένου να προχωρήσει η Ευρώπη προς τα εμπρός», υπογράμμισε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ωστόσο, δεν επιτεύχθηκε ο κύριος στόχος του Παρισιού που αφορούσε στη δημιουργία ενός μηχανισμού σταθερότητας. «Η Γαλλία εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία σταθεροποίησης στον προϋπολογισμό αυτό, αλλά δεν υπάρχει σύγκλιση επί του θέματος αυτή τη στιγμή», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

X