ΕΕ: Οι υπουργοί Οικονομικών δυσκολεύτηκαν να συμφωνήσουν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

[Council newsroom]

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύθηκαν να συμφωνήσουν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, έπειτα από περίπου 12 ώρες διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοικτά και το καθένα εγείρει προβλήματα», εξήγησε πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες, ενώ διευκρίνισε ότι μεταξύ των 27, η Ιταλία ήταν η χώρα που βρέθηκε στην πιο δύσκολη θέση.

Πριν αρχίσουν οι εργασίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Μπρούνο Λε Μερ και Όλαφ Σολτς, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τις πιθανότητες επίτευξης προόδου.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική συνάντηση. Πιστεύω ότι θα έχουμε μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο κ. Σολτς.

«Υπάρχει ολοένα μεγαλύτερη συναίνεση για την ανάγκη να υπάρξει προϋπολογισμός της Ευρωζώνης. Παρουσιάσαμε μια πολύ σαφή πρόταση από κοινού με τον κ. Σολτς και ασφαλώς είμαστε ανοικτοί σε μια πιο διεξοδική συζήτηση για την εφαρμογή της», πρόσθεσε ο κ. Λε Μερ.

Στο μεταξύ, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αποτελεί μια εξίσου δύσκολη πρόκληση, καθώς η Γερμανία τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της έναρξης ενός ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο επιθυμούσε η ΕΚΤ.

Κοινό φόρο σε χρηματοοικονομικές συναλλαγές προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Η Γερμανία και η Γαλλία θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα την κοινή πρότασή τους για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί στη Γαλλία, ανέφερε η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.