Δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για την μη υλοποίηση των προαπαιτούμενων

Δυσαρέσκεια υπάρχει στις Βρυξέλλες λόγω των καθυστερήσεων στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Η Αθήνα έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής μόνο τα 2 από τα 15 προαπαιτούμενα ενώ υπουργοί εμφανίζονται να αμφισβητούν δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το τρίτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχοι του προγράμματος έχουν εκφράσει ενστάσεις και στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ ένα ακόμα θέμα που προκαλεί ανησυχίες είναι η ήδη αρνητική στάση που έχει κρατήσει το υπουργείο απασχόλησης όσον αφορά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις.

Πάντως πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα γίνει εντός του προγραμματισμένου πλαισίου, αλλά μετά το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Υποστήριζαν ότι το «πράσινο φως» για την εκταμίευση θα δοθεί, μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα έρθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Προηγήθηκε δήλωση ευρωπαίου αξιωματούχου στην γερμανική εφημερίδα «Ηandelsblatt», πως το Eurogroup της Παρασκευής δεν θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η δόση δεν θα εγκριθεί ούτε στο τακτικό Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου, ούτε έως το τέλος του έτους.

X