Δούρου: Επιβεβαίωση της αλλαγής του κλίματος εάν πάρουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

"Tο σπουδαίο είναι ότι η ελληνική υποψηφιότητα συμβάλλει στον υπό εξέλιξη διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, με τη χώρα μας να έχει θέση, όχι «φτωχού συγγενή» αλλά παράγοντα που συμβάλλει θετικά στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα." [Facebook]

Εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασιστεί να φιλοξενηθεί στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει άλλη μία ένδειξη ότι προχωρά η παραγωγική ανασυγκρότηση και ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, είπε στην EURACTIV.com η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου.

Η φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην πόλη υποδοχής, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα, τα οποία πληρώνονται από την ΕΕ.

Περίπου 20 χώρες σε όλη την ΕΕ έχουν ήδη δηλώσει την επιθυμία τους να φιλοξενήσουν τον EΜΑ, οπότε ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός και οι διαδικασίες περίπλοκες [Δείτε περισσότερα στο ιστορικό].

Υποψηφιότητα θα θέσει και η Αθήνα. Την εκστρατεία έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών και η Περιφέρεια Αττικής.

Μιλώντας στην EURACTIV.com, η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα συνιστά το καταλληλότερο μέρος για την φιλοξενία του πολυσυζητημένου οργανισμού.

Το «πλήρες» πακέτο

Σύμφωνα με την κα Δούρου, εκείνο που καθιστά την ελληνική υποψηφιότητα συνολικά ελκυστική, είναι το γεγονός ότι αποτελεί ένα πλήρες «πακέτο».

«Είναι δηλαδή μια προσφορά που καλύπτει όλα τα κριτήρια που έχει θέσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου. Τόσο σε ό,τι αφορά το βασικό διακύβευμα, που είναι η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οργανισμού προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς του φαρμάκου και κατ’ επέκταση να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, όσο και σε ό,τι αφορά στην ικανοποίηση των αναγκών των υπαλλήλων του Οργανισμού και των οικογενειών τους,» είπε.

Τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κομισιόν και το Συμβούλιο είναι τα λεγόμενα «αντικειμενικά» καθώς και οι «γεωγραφικές ισορροπίες».

Τα αντικειμενικά αναφέρονται στις υποδομές της πόλης υποδοχής που θα οδηγήσουν στο «business continuity» του οργανισμού. Εν ολίγοις, δεν θα διακοπεί η λειτουργία του οργανισμού και της αγοράς φαρμάκων.

Τον περασμένο μήνα, ευρωπαϊκές ενώσεις φαρμακευτικών εταιρειών καθώς και οργανώσεις ασθενών προειδοποίησαν ότι η τελική απόφαση θα πρέπει να έχει ως γνώμονα τον ασθενή και την διάθεση του φαρμάκου.

Οι γεωγραφικές ισορροπίες συνιστούν την πολιτική πτυχή της υπόθεσης που υποστηρίζεται από τα νέα κράτη μέλη τα οποία δεν φιλοξενούν κανέναν ευρωπαϊκό οργανισμό. Από την άλλη πλευρά, οι «παλαιότεροι» ισχυρίζονται ότι δεν είναι νέος ευρωπαϊκός οργανισμός αλλά προϋπήρχε και συνεπώς το κριτήριο των γεωγραφικών ισορροπιών δεν ισχύει.

Η αναγνώριση της νέας πραγματικότητας  

Η κα Δούρου επεσήμανε ότι η Αθήνα πέραν των αντικειμενικών κριτηρίων έχει και την «άυλη υπεραξία».

«Αναφέρομαι πέραν π.χ. της ύπαρξης των κατάλληλων υποδομών και στο γεγονός του ευρύτερου περιβάλλοντος της Αθήνας. Ένα περιβάλλον απολύτως πρόσφορο από όλες τις απόψεις – πρόσβασης στην αγορά εργασίας, λειτουργίας διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ήπιου κλίματος, άνετης προσβασιμότητας, ασφάλειας, κ.αμ» είπε, προσθέτοντας ότι μια θετική εξέλιξη θα σημάνει, όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα, ο οποίος είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, αλλά ευρύτερα για την εθνική οικονομία, ένα «πολύ καλό νέο».

«Θα σηματοδοτήσει άλλη μία ένδειξη ότι προχωρά η παραγωγική ανασυγκρότηση και ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Και αυτό είναι ένα πολύ καλό νέο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη,» υπογράμμισε.

Η Περιφερειάρχης Αττικής συνέχισε, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να σηματοδοτήσει την επιβεβαίωση της αλλαγής του κλίματος απέναντι στη χώρα μας – κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει.

Αναφερόμενος στον τομέα των φαρμάκων, ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος, δήλωσε πρόσφατα στην EURACTIV ότι πρόκειται για ένα τομέα που επέζησε την κρίση.

«Η κυβέρνησή μας θεωρεί τα φάρμακα κοινωνικό αγαθό και πιστεύουμε ότι αυτή η στάση είναι εν γένει σημαντική για την Ευρώπη».

Δεν είναι θέμα εθνικών εγωισμών

Ερωτηθείσα για τα επιχειρήματα των νέων κρατών μελών και τον ΕΜΑ, η κα Δούρου τόνισε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα, που δεν είναι ποσοτικό ή αριθμητικό αλλά ποιοτικό.

«Γιατί το θέμα των εδρών των ευρωπαϊκών οργανισμών είναι θέμα που υπερβαίνει τους εθνικούς εγωισμούς και αφορά ευρύτερα στο μέλλον της ευρωπαϊκής οικοδόμησης ως κοινού στοιχήματος για τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αυτό είναι ακριβώς το σημαντικό διακύβευμα,» είπε.

Πρόσθεσε ότι ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, το σπουδαίο είναι ότι η ελληνική υποψηφιότητα συμβάλλει στον υπό εξέλιξη διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, με τη χώρα μας να έχει θέση, όχι «φτωχού συγγενή» αλλά παράγοντα που συμβάλλει θετικά στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα.

«Και σε αυτό το μέτωπο, θεωρούμε ότι ήδη τα νέα είναι θετικά. Και μάλιστα γιατί πλέον τα ζητήματα που τίθενται αφορούν στην ουσία αυτού του ευρωπαϊκού μέλλοντος, το οποίο έχει «δεινοπαθήσει» από τις χρόνιες πολιτικές λιτότητας που λειτουργούν αρνητικά, συμβάλλοντας στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού,» υπογράμμισε.

«Πλέον ο δημόσιος διάλογος έχει αρχίσει να αφορά αυτήν την ουσία των πραγμάτων, την ανάπτυξη με όρους δημιουργίας δουλειών, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Και σε ακριβώς αυτόν τον νέου είδους και νέας ποιότητας δημόσιο διάλογο, συμβάλλει πλέον η Αθήνα, η Ελλάδα, μέσα και από την υποψηφιότητα αυτή,» είπε.

 

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Donald Tusk και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker παρουσίασαν τη διαδικασία μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την ΕΕ.

Ο EMA είναι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ που εξασφαλίζει ότι τα φάρμακα που διατίθενται σε 500 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη είναι κατάλληλα και ασφαλή. Ο οργανισμός βρίσκεται επί του παρόντος στο Λονδίνο, αλλά θα πρέπει να μετακινηθεί εκτός των βρετανικών συνόρων λόγω Brexit.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη δοκιμασία για τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη, καθώς οι βασικές συνομιλίες για το Brexit ξεκινούν.

Τα κράτη μέλη έχουν μέχρι το τέλος Ιουλίου να υποβάλουν τις προσφορές τους για να φιλοξενήσουν τους δύο οργανισμούς, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα επανεξετάσει τις προσφορές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

X