DMA: Πλήθος τροπολογιών ενόψει της ψηφοφορίας της ολομέλειας της ευρωβουλής

Οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για τη βιομηχανία (ITRE) και την οικονομία (ECON) χρησιμοποίησαν την εξουσία τους ως «σχετιζόμενες με το θέμα επιτροπές» για να υποβάλουν ορισμένες τροπολογίες. [DiegoMariottini/Shutterstock]

Παρά τη «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των κυριότερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει κατατεθεί πλήθος εναλλακτικών τροπολογιών επί της προτεινόμενης Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) ήδη πριν από την ψηφοφορία της ολομέλειας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14-15 Δεκεμβρίου. Ενδέχεται, βέβαια, να υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο νομοθέτης Αντρέας Σβαμπ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις της DMA, είχε συμφωνήσει με τους ομολόγους του από τις ομάδες των συντηρητικών, των φιλελευθέρων και των σοσιαλδημοκρατών να μην καταθέσουν τροπολογίες κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην ολομέλεια.

Ενώ για τον Σβαμπ αυτό σήμαινε ότι δεν θα έπρεπε να κατατεθεί καμία τροπολογία, άλλα κόμματα το εξέλαβαν ότι δεν έπρεπε να καταθέσουν καμία τροπολογία ως πολιτικές ομάδες. Οι επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για τη βιομηχανία (ITRE) και την οικονομία (ECON) χρησιμοποίησαν την εξουσία τους ως «σχετιζόμενες με το θέμα επιτροπές» για να υποβάλουν ορισμένες τροπολογίες.

«Η ομάδα του ΕΛΚ είχε μόλις δεσμευτεί να μην υποστηρίξει τις τροπολογίες της ολομέλειας και αυτό κάναμε. Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δούμε την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Σβαμπ στη EURACTIV.

Αν και η προθεσμία για την κατάθεση τροπολογιών έληξε την Τετάρτη (8 Δεκεμβρίου), οι ευρωβουλευτές έχουν περιθώριο μέχρι την Παρασκευή να ζητήσουν διαχωρισμό, ζητώντας να ψηφιστεί μία τροπολογία σε δύο ή περισσότερα μέρη.

Επιτροπές Οικονομίας και Βιομηχανίας

Από τις έξι τροπολογίες που είχαν αρχικά προταθεί στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (ECON), για τις οποίες η EURACTIV έγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πέντε έγιναν τελικά δεκτές. Μετά την αντίθεση του Σβαμπ από το ΕΛΚ, η τροπολογία σχετικά με την συμμόρφωση των αξιωματούχων αποσύρθηκε επειδή δεν εμπίπτει στις βασικές αρμοδιότητες της ECON.

Η εισηγήτρια της ECON, η φιλελεύθερη Στεφανί Γιον-Κουρτέν, θα μπορούσε να έχει την υποστήριξη των άλλων πολιτικών ομάδων για να προωθήσει και αυτή την τροπολογία, αλλά προτίμησε να την αποσύρει «σε ένα πνεύμα συμβιβασμού», όπως ειπώθηκε στη EURACTIV.

Οι βασικές τροπολογίες σχετικά με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις διατηρήθηκαν ωστόσο.

Με πρωτοβουλία του εισηγητή της Κάρλος Ζορίνιο, η επιτροπή βιομηχανίας κατέθεσε επίσης τρεις τροπολογίες. Η ITRE κατάφερε να εισαγάγει διατάξεις σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναγκάζοντας τις διαφορετικές πλατφόρμες να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Ωστόσο, τα μέτρα δεν θεωρήθηκαν αρκετά ισχυρά για τη διασφάλιση των υποχρεώσεων διαλειτουργικότητας. Ως εκ τούτου, μία από τις τροπολογίες προσπαθεί να διευκρινίσει ότι οι εν λόγω υποχρεώσεις «καθορίζονται με αναφορά στις ανοικτές τεχνολογίες, τα ανοικτά πρότυπα και τα ανοικτά πρωτόκολλα, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής διεπαφής (Διεπαφή/διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών)».

Αυτές οι τεχνικές απαιτήσεις αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στους παρόχους ανταγωνιστικών υπηρεσιών να μπορούν να λειτουργούν στην πράξη με την πλατφόρμα των ρυθμιστών πρόσβασης.

Μια άλλη πρόταση θα εξουσιοδοτούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραδίδει ετήσια έκθεση σχετικά με την κατάσταση της ψηφιακής οικονομίας. Αυτή αποτελεί μια πιο επεξεργασμένη εκδοχή μιας τροπολογίας που υποβλήθηκε πρωτύτερα στην ECON, η οποία περιλάμβανε μια επισκόπηση των εποπτικών μέτρων και μια αξιολόγηση των εφαρμογών της DMA και της αδελφής της πρότασης, της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA).

Η τρίτη τροπολογία προτείνει να προστεθεί στο προοίμιο μια αναφορά στην ψηφιακή επιχειρηματικότητα, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία βασίζονται στην αναδυόμενη τεχνολογία.

Οι Γάλλοι και η Αριστερά

Οι συνδεδεμένες επιτροπές δεν ήταν οι μόνες που κατέθεσαν τροπολογίες.

Το πρωί της Τετάρτης, οι Γάλλοι ευρωβουλευτές Εμμάνουελ Μορέλ και Ζοφρουά Ντιντιέ κυκλοφόρησαν ένα email με την ένδειξη «επείγον», καλώντας τους νομοθέτες να συνυπογράψουν τις τροπολογίες τους. Οι δύο Γάλλοι νομοθέτες κατάφεραν να εξασφαλίσουν αρκετές υπογραφές σε τρεις τροπολογίες.

Μία από αυτές αλλάζει το πεδίο εφαρμογής της πρότασης, επεκτείνοντας τις υποχρεώσεις από τις κύριες πλατφόρμες των ρυθμιστών πρόσβασης στις βοηθητικές υπηρεσίες τους.

Προτάθηκαν επίσης μέτρα διαλειτουργικότητας για να διασφαλιστεί ότι το ψηφιακό περιεχόμενο, όπως η μουσική ή οι ταινίες, είναι συμβατό με οποιαδήποτε πλατφόρμα.

Επιπλέον, ο Μορέλ κατέθεσε άλλες πέντε τροπολογίες εκ μέρους της πολιτικής του ομάδας, την «Αριστερά».

«Για μένα ήταν θέμα τιμής να καταθέσω τροπολογίες υπέρ της ρύθμισης της συλλογής δεδομένων και της χρήσης τους», δήλωσε ο Μορέλ στη EURACTIV.

Η διατύπωση της τροπολογίας είναι ανατρεπτική, καθώς καθιστά πολύ αυστηρότερες τις διατάξεις περί ανταλλαγής δεδομένων. Στην τρέχουσα έκδοση, οι ρυθμιστές πρόσβασης δεν θα μπορούν να συνδυάζουν τα προσωπικά δεδομένα μιας βασικής υπηρεσίας με οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, εκτός εάν οι χρήστες παρέχουν ρητή συγκατάθεση.

Συν τοις άλλοις, μια τροπολογία προσθέτει ότι «τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται ή παράγονται από τους ρυθμιστές πρόσβασης δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε επεξεργασία για εμπορικούς σκοπούς», γεγονός που ουσιαστικά θα εμποδίζει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να πραγματοποιούν οποιαδήποτε κατάρτιση προφίλ, στοχευμένη διαφήμιση ή εξατομικευμένη εμπειρία χρήστη.

Τα μέτρα αυτά συνδυάζονται με μια προτεινόμενη αλλαγή σε μια βασική υποχρέωση που θα εμποδίζει τους ρυθμιστές πρόσβασης να συνδυάζουν δεδομένα από διαφορετικές υπηρεσίες ακόμη και με τη ρητή συγκατάθεση των χρηστών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απαγόρευση προς τους ρυθμιστές να συνδυάζουν και να χρησιμοποιούν διασταυρωμένα δεδομένα από άλλες υπηρεσίες.

Παρόμοια αυστηρότερα μέτρα θεσπίζονται επίσης όσον αφορά την επεξεργασία ευαίσθητων πληροφοριών, ιδίως δεδομένων που σχετίζονται με τη φυλετική καταγωγή, τις πολιτικές απόψεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι ρυθμιστές δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοια δεδομένα ακόμη και με τη συγκατάθεση του χρήστη.

Μια πρόσθετη τροπολογία αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών δίκαιης πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν την υπηρεσία ενός ρυθμιστή πρόσβασης ώστε να προσεγγίσουν τον πελάτη τους. Ο ρυθμιστής πρόσβασης θα πρέπει να θέτει στον επιχειρηματικό χρήστη την προϋπόθεση να λαμβάνει τη συγκατάθεση για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων με τρόπο που δεν θα «επιβαρύνεται περισσότερο από ό,τι στις δικές του υπηρεσίες» .

Μια άλλη τροπολογία θα εμποδίζει τις πλατφόρμες να υποχρεώνουν τους καταναλωτές ή τις επιχειρήσεις να εγγραφούν ή να εγγραφούν ώστε να χρησιμοποιούν τις κύριες υπηρεσίες τους.