Χρηματοδοτήσεις 2,5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ απορρόφησε η Ελλάδα κατά το 2017

[Forgemind ArchiMedia/Flickr]

Χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ απορροφήθηκαν κατά το 2017 από 2.750 ελληνικές επιχειρήσεις στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών και του εξωτερικού εμπορίου από επενδύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η Alpha Bank, η Eurobank, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν συμφωνία με την ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη επενδύσεων ελληνικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, 209 εκατ. ευρώ διατέθηκαν για αιολικά πάρκα, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και έργα ανανεώσιμης ενέργειας σε 14 περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων 12 ελληνικών νησιών.

«Οι χρηματοδοτήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που υπέγραψε ο Όμιλος ΕΤΕπ το 2017 μεταμορφώνουν καίριες υποδομές στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών στο σύνολο της χώρας και επιτρέπουν σε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Jonathan Taylor.

Πρόσφατα, υπογράφηκε νέο πρόγραμμα επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης, το οποίο διαχειρίζεται τοπικά η Τράπεζα Πειραιώς, για την υλοποίηση μικρών έργων ανακαίνισης κτιρίων, εξωτερικού φωτισμού και άντλησης νερού, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και του ενεργειακού κόστους.

«Η αύξηση της δραστηριότητας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα ήδη συμβάλλει στην υλοποίηση ευρύτερου φάσματος επενδύσεων, σε νέους τομείς, και εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα νέων χρηματοδοτήσεων για κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Ύστερα από ύφεση επί σειρά ετών, η ελληνική οικονομία έχει πλέον εισέλθει σε μια νέα φάση υψηλών προοπτικών ανάπτυξης», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδος, Αλέξης Χαρίτσης.

Στη Θεσσαλονίκη,  220 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή της πρώτης γραμμής του μετρό καθώς επίσης για έργα αστικής ανάπτυξης και αναζωογόνησης. Επιπρόσθετα, έργα ύψους άνω των 817 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στον τομέα των μεταφορών και του οδικού δικτύου, των κινητών δικτύων νέας γενιάς και της αναβάθμισης 11 ελληνικών αεροδρομίων,. Μάλιστα η ΕΤΕπ υπέγραψε ένα μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 70 εκατ. ευρώ με την εταιρεία παραγωγής αλουμινίου ElvalHalcor, με σκοπό την ανάπτυξη προϊόντων και την αύξηση του δυναμικού της.

Την ίδια χρονιά, εγκαινιάστηκε και ένα δεύτερο Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης του Εξωτερικού Εμπορίου στην Ελλάδα, μέσω του οποίου υποστηρίχθηκαν εμπορικές συναλλαγές συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν η HSBC, η Commerzbank και η Citibank.

Συνολικά, το 2017 σημειώθηκε η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στήριξη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) προς νέες επιχειρηματικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης η χρηματοδότηση του μεγαλύτερου μέχρι σήμερα αριθμού μεμονωμένων επενδυτικών σχεδίων από την ΕΤΕπ.