Χωρίς ρεύμα η ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex στη Φινλανδία

Το κέντρο δεδομένων, το οποίο λειτουργεί από το 2015, βρίσκεται στην πόλη Mäntsälä, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι. [Shutterstock/Ascannio]

Οι φινλανδικές εταιρείες ηλεκτρισμού αρνούνται να υπογράψουν συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας με τη ρωσική μηχανή αναζήτησης Yandex, η οποία διαθέτει κέντρο δεδομένων κοντά στο Ελσίνκι, λόγω υποψιών ότι μπορεί να διανέμει πολεμική προπαγάνδα.

Το κέντρο δεδομένων, το οποίο λειτουργεί από το 2015, βρίσκεται στην πόλη Mäntsälä, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι. Είναι το μοναδικό που βρίσκεται στα δυτικά, καθώς τα υπόλοιπα βρίσκονται στη Ρωσία. Από το 2015, η απορριπτόμενη θερμότητα του συμβάλλει περίπου στο 75% της τηλεθέρμανσης της περιοχής.

Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τέθηκε σε λίστα κυρώσεων τον Μάρτιο, μετά την οποία παραιτήθηκε. Στην ίδια την εταιρεία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Αλλά οι φινλανδικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τερματίσει τις συμφωνίες τους και η Yandex δεν έχει βρει ακόμη νέο πάροχο. Από τα τέλη Απριλίου, το κέντρο δεδομένων βασίζεται σε μια γεννήτρια ντίζελ και έχει αποκοπεί από το δίκτυο της Φινλανδίας.

Η Yandex «θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρει έναν νέο συνεργάτη που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε» και ότι «υπάρχουν μερικές επιλογές που εξακολουθούμε να εξετάζουμε ενεργά», δήλωσε ο επικεφαλής λειτουργίας του κέντρου δεδομένων Alexei Zhumykin σε συνέντευξή του στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα YLE. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φινλανδία παραμένει ένα εξαιρετικό μέρος για να δραστηριοποιηθεί μια ρωσική εταιρεία.

Ωστόσο, η αξιοπιστία και η φήμη της Yandex ενδέχεται να αμαυρωθεί οριστικά μετά την αποκάλυψη ότι οι φινλανδικές αρχές εξετάζουν την εταιρεία ως πιθανό διανομέα ψευδών ειδήσεων.

Ο υπουργός Επικοινωνιών Timo Harakka (SDP) παραδέχθηκε στο YLE ότι «η Yandex παρακολουθείται στενά».