Αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού στο 1,3 του ΑΕΠ ζητά το Κοινοβούλιο

[EPA/LUCAS DOLEGA]

Αύξηση στο 1,3% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση νέων προτεραιοτήτων με έμφαση στην ΚΑΠ και την Πολιτική Συνοχή, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της κοινοτικής χρηματοδότησης, ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (14 Μαρτίου).

Τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την πρότασή της για τη στρατηγική χρηματοδότησης της ΕΕ μετά το 2020. Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι είναι απαραίτητος ένας ισχυρότερος και πιο ευέλικτος προϋπολογισμός για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ΕΕ, από την ανεργία των νέων, την έλλειψη επενδύσεων, την κλιματική αλλαγή και την μετανάστευση.

Η Πολιτική Συνοχής μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την αρχιτεκτονική, αλλά και το πνεύμα της ΕΕ

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό μετά το 2020 (ΠΔΠ) έχει επισκιάσει το μέλλον της κύριας επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ. Ο Francesco Molica και ο Νίκος Λαμπρόπουλος εξετάζουν τι μέλλει γενέσθαι και τι διακυβεύεται σε σχέση με την Πολιτική Συνοχής​.

«Δεν μπορεί να μην υπάρξει νέα ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς πρόσθετα μέσα για την υλοποίησή της», τόνισε η Ευρωβουλευτής του S&D, Isabelle Thomas, προσθέτοντας ότι «Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να βασιστεί στις συνεισφορές από τα κράτη μέλη. Ένα τέτοιο σύστημα χρηματοδότησης θα σημαίνει στην πράξη ετήσια μείωση του προϋπολογισμού».

«Πρέπει να εισαχθούν νέοι οικονομικοί πόροι, όπως ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, ένας φόρος στις πολυεθνικές και ένας μηχανισμός προσαρμογής του άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωβουλευτής.

Ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό, Günther Oettinger, δήλωσε στους Ευρωβουλευτές ότι ο στόχος 1,3% στο ΑΕΠ ήταν υπερβολικά φιλόδοξος.

Η Επιτροπή επιθυμεί μεταξύ του 2021 και του 2027 οι δαπάνες να ανέρχονται στο 1,1% έως 1,2% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το σημερινό 1%.

«Σε μια εποχή κατά την οποία η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχή ανέρχονται στο 80% των δαπανών, θα μπορούσατε να υπολογίσετε ακριβώς σε ποιες περιπτώσεις θα παρατηρηθεί οικονομική ανάκαμψη. Στο νέο ΠΔΠ, όμως, μόνο το 60% των δαπανών θα διατεθεί για την ΚΑΠ και την Πολιτική Συνοχής, ενώ το 40% θα διατεθεί για το Erasmus+ και τη μετανάστευση», πρόσθεσε ο κ. Oettinger.

Προτεραιότητα της ΕΕ η ενίσχυση της Πολιτικής Συνοχής

Στο επίκεντρο των επενδυτικών πολιτικών της ΕΕ παραμένουν τα έργα που προωθούν την Πολιτική Συνοχής μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών, παρά τις αυξανόμενες δημοσιονομικές πιέσεις του προϋπολογισμού μετά το 2020.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτή η λογική είναι αναχρονιστική», πρόσθεσε.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα καλύπτει το «χάσμα του Brexit» χωρίς αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, επεσήμαναν οι Ευρωβουλευτές.

Ωστόσο, 14 ή 15 κράτη μέλη «εξέφρασαν την πρόθεσή τους» να αυξήσουν το επίπεδο της συνεισφοράς τους. Απευθυνόμενος στο ΕΚ την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, τόνισε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να αυξήσει τις συνεισφορές της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες μας».

X