Απομακρύνεται προς το παρόν ο μηχανισμός μπλοκαρίσματος ξένων επενδύσεων

Μακρόν και Γιούνκερ [European Commission]

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την Παρασκευή εναλλακτικές λύσεις για την «εξέταση» των ξένων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, αλλά μια πιο εκτεταμένη πρόταση που θα επιτρέψει την παρεμπόδιση των εξαγορών σε επίπεδο ΕΕ παραμένει εκτός συζήτησης για την ώρα.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανέφεραν σε επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η Ένωση «θα πρέπει να έχει περισσότερες δυνατότητες να διερευνά τις μεμονωμένες εξαγορές και, ενδεχομένως, να τις αποκλείει». Η ιδέα αυτή παρουσιάστηκε επίσης σε ένα «έγγραφο προβληματισμού» της Επιτροπής σχετικά με την παγκοσμιοποίηση που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, όπου αναφέρεται ότι οι ανησυχίες των κρατών μελών σχετικά με τους ξένους επενδυτές απαιτούν «προσεκτική ανάλυση και κατάλληλη δράση».

Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να χαμηλώσουν τις προσδοκίες του τι θα μπορούσε να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν συζητήσουν το ζήτημα για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Παρασκευή. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να εξετάσει τρόπους για τον έλεγχο επενδύσεων από τρίτες χώρες σε στρατηγικούς τομείς, με σεβασμό των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών», διατυπώνει το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ εξήγησε την Τετάρτη (21 Ιουνίου) ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρέπει να βρουν «κοινή αντίληψη» για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ. Αλλά ένα ευρωπαϊκό εργαλείο για τον περιορισμό των ξένων επενδύσεων «δεν βρίσκεται στο οπλοστάσιο», επισημαίνει ο αξιωματούχος. Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας ρόλος για το «διαχωρισμό» ξένων επενδύσεων σε στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς όπως η τεχνολογία ή η άμυνα, αλλά επιμένουν ότι οι αποφάσεις για την παρεμπόδιση των ξένων εξαγορών μπορούν να ληφθούν μόνο σε εθνικό επίπεδο.

Δεκάδες κράτη μέλη της ΕΕ διαθέτουν σήμερα εργαλεία στα εθνικά νομικά τους πλαίσια για να εμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, ανώτεροι αξιωματούχοι της Επιτροπής επεσήμαναν ότι ορισμένες πρωτεύουσες προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προκειμένου να ενεργήσουν εναντίον μεγάλων εμπορικών εταίρων, όπως η Κίνα, καθώς φοβούνται μέτρα αντιποίνων εναντίον των χωρών τους.

Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι περιορίζει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στην αγορά του, ενώ οι κινέζοι επενδυτές αύξησαν τα μερίδιά τους στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. «Η ΕΕ πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι οι εμπορικοί μας εταίροι είναι εξίσου ανοιχτοί στους τομείς των δημόσιων συμβάσεων και των επενδύσεων», αναγράφεται το σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πρόκειται να εγκριθεί την Παρασκευή. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θέλουν να επιτύχουν οι υποστηρικτές του μηχανισμού της ΕΕ.

 

Όχι επιπλέον εξουσίες

«Δεν μιλάμε για νέα αρμοδιότητα» για την Επιτροπή, εξήγησε ένας διπλωμάτης από ένα μεγάλο κράτος μέλος. Πρόθεση είναι μάλλον να ξεκινήσει μια «σκέψη» σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να σταθμίσει τη συζήτηση. «Αυτό που προτείνουμε είναι ότι η Επιτροπή παρουσιάζει στοιχεία για μια κοινή επαγρύπνηση – ή συνειδητοποίηση – σχετικά με τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν οι ξένες επενδύσεις σε ορισμένους στρατηγικούς τομείς», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η σύνοδος κορυφής δεν θα ολοκληρώσει τη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές επιλογής που εξετάζονται, αλλά οι ηγέτες αναμένεται να αναθέσουν στην Επιτροπή και το Συμβούλιο την επίτευξη κοινής συμφωνίας σχετικά με το θέμα αυτό. Το εκτελεστικό μέρος της ΕΕ συζητά εσωτερικά πώς να υλοποιήσει έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό ρόλο στον τομέα αυτό. Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker θα μπορούσε να σκιαγραφήσει μια πρόταση στην ομιλία του σχετικά με την κατάσταση στην ΕΕ το Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι εθνικές κυβερνήσεις εξακολουθούν να τοποθετούνται σε σχέση με την πρόταση που υπέβαλαν οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ. Ένας διπλωμάτης είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει εάν η κυβέρνησή του θα υποστηρίξει έναν μηχανισμό της ΕΕ, καθώς χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες. «Αλλά είμαστε έτοιμοι να πειστούμε», πρόσθεσε.

X