Από τις ψηφιακές υποδομές και το 5G εξαρτάται η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα

[Euractiv.gr]

«Μη θεωρείτε πάντα ως δεδομένο ότι το Διαδίκτυο απλά δουλεύει».

Τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ή εξ ορισμού πλήρως λειτουργικό σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο και τις τεχνολογίες γύρω από αυτό, ήταν το μήνυμα συνεδρίου σχετικά με το μέλλον των διαδικτυακών τεχνολογιών και το 5G, την Πέμπτη (6 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες.

«Δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ως δεδομένο το ίδιο το Ίντερνετ ή ως δεδομένο το γεγονός ότι απλά δουλεύει», υπογράμμισε η Έλενα Πλεξίδα, Αντιπρόεδρος της Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), αναφερόμενη στην ολοένα μεγαλύτερη ανάγκη υποστήριξης των υποδομών και των τεχνολογιών διαδικτύου στη σημερινή εποχή.

«Πάνω από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα και πολλοί ακόμα αναμένεται να αποκτήσουν. Στο μέλλον θα χρειαστούμε ακόμη περισσότερες διευθύνσεις IP», πρόσθεσε.

Με τις τεχνολογίες Διαδικτύου να αναπτύσσονται ραγδαία σε καθημερινή βάση, αλλά και την αύξηση της ζήτησης παγκοσμίως, οι φορείς χάραξης πολιτικής τονίζουν ότι πλέον οι ανάγκες για υποστήριξη των υποδομών και της τεχνολογικής ανάπτυξης είναι μεγαλύτερες από ποτέ.

Η διαμόρφωση μιας ολιστικής πολιτικής για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου και η οικονομική – χρηματοδοτική υποστήριξη για την ανάπτυξη των συγκεκριμένων τεχνολογιών αποτελούν τις κορυφαίες προτεραιότητες για την κάλυψη των αναγκών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε διηπειρωτικό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΕΥ: Σημαντικές οι προκλήσεις για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην εποχή των δικτύων 5G

Καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες αποτελούν σήμερα τη βασική προτεραιότητα για τους επικεφαλής των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αναποτελεσματική ψηφιακή ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή των 10 προκλήσεων για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στη μελέτη της ΕΥ, …

«Εάν μείνουμε πίσω στις υποδομές 5G, θα χάσουμε από άποψη συνδεσιμότητας και ανταγωνιστικότητας», υπογράμμισε επίσης η Maria Rautavirta, από το φινλανδικό Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνίας, προσθέτοντας ότι το Διαδίκτυο συνδέεται πλέον με πολλά περισσότερα πράγματα πέρα από τα πλέον αναμενόμενα, όπως η κινητικότητα, οι μεταφορές, οι υποδομές και η ενέργεια, τα οποία πέρα από την τεχνολογική ανάπτυξη, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την διαμόρφωση κατάλληλων νομοθετικών πλαισίων, που θα εξισορροπήσουν τις καθημερινές ανάγκες με τις προοπτικές προόδου.

Το ίδιο ισχύει και για τις πλατφόρμες και την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας ότι πλέον η αντίληψη της σημασίας της ψηφιοποίησης για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο έχει διευρυνθεί ιδιαίτερα, όχι μόνο μεταξύ των χρηστών και των επιχειρήσεων αλλά και στο εσωτερικό των ίδιων των δημόσιων φορέων και των αρχών, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.

H τεχνητή νοημοσύνη μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα – μελέτη Microsoft και Accenture

H τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα, καθώς διαπιστώνεται ότι έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σωρευτικά σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 195 δισεκατομμύρια δολάρια, στα επόμενα 15 χρόνια (από το 2020 έως και το …

Το ίδιο υποστήριξε και ο Pearse O’Donohue, από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών (DG CONNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας ότι η αποκέντρωση του Διαδίκτυου αποτελεί βασικό στόχο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι ώστε να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στον ίδιο το χρήστη και να ενισχυθεί η δυνατότητα της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ο διαμοιρασμός της τεχνολογίας και η διαφάνεια.

Δεδομένου, επίσης ότι μακροπρόθεσμα ο στόχος είναι να ενισχυθεί η κοινωνικοοικονομική αλλαγή και η προστασία των χρηστών και των επιχειρήσεων, βασική προτεραιότητα είναι οι τεχνολογίες του Διαδικτύου να γίνουν περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές.

Ανέφερε ότι ζητήματα όπως το 5G, η διασυνδεσιμότητα, η πρόσβαση στα δεδομένα και η ασφάλεια στο κυβερνοχώρο αποτελούν πρωταρχικής σημασία θέματα για την ίδια την Επιτροπή και τα θεσμικά όργανα.

Προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ για την ψηφιακή υστέρηση της Ελλάδας

Ελλιπώς προετοιμασμένη είναι η Ελλάδα στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, τονίζει ο ΟΟΣΑ. Εκτεθειμένοι οι εργαζόμενοι στους κινδύνους της αυτοματοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τι κρατά εκτός διαδικτύου το 1/5 των νοικοκυριών

[επιμέλεια κειμένου: Θοδωρής Καραουλάνης]