Απαγόρευση των ποσών μεταγραφής με αφορμή τη συμφωνία Neymar ζητά η FIFPro

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητά η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών μετά τη μεταγραφή του Neymar στη Paris Saint-Germain.. [Wikimedia]

Πιέσεις προς την ΕΕ για την απαγόρευση των ποσών μεταγραφών ασκεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών FIFPro, τονίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές συγκεντρώνουν την εξουσία στα χέρια μερικών εκ των πλουσιότερων συλλόγων εις βάρος των περισσότερων παικτών, καθώς και του ίδιου του αθλήματος.

Όπως αναφέρει η FIFPro, το ρεκόρ των 222 εκ. ευρώ που κατέβαλε η Paris St Germain για την απόκτηση του Neymar από την Μπαρτσελόνα καταδεικνύει πόσο λάθος λειτουργεί το μεταγραφικό σύστημα.

«Η κορυφαία –στα χρονικά του αθλήματος- μεταγραφή του Neymar από την Μπαρτσελόνα στην Paris Saint-Germain, αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο το ποδόσφαιρο γίνεται όλο και περισσότερο ο τομέας μιας επιλεγμένης ομάδας πλούσιων, κυρίως, ευρωπαϊκών συλλόγων», τόνισε ο γενικός γραμματέας της FIFPro, Theo van Seggelen.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «η FIFPro καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τη ροή χρημάτων μέσω των ποσών των μεταγραφών εντός της επικράτειας της ΕΕ, για να κατανοήσει τον αντίκτυπό τους στην ανταγωνιστική ισορροπία στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τα ποσά που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή του Neymar, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Η Κομισιόν έδωσε τη νομική έγκρισή της στους κανόνες για τις μεταγραφές μεταξύ ποδοσφαιρικών συλλόγων το 2001.

Το 2015, η FIFPro υπέβαλε νομική καταγγελία στην υπηρεσία δικαίου του ανταγωνισμού της Επιτροπής σχετικά με αυτούς τους κανόνες. Την Παρασκευή, ο κ. Van Seggelen ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η καταγγελία στοχεύει «να τερματίσει την τρέλα της μεταγραφικής κίνησης, για το καλό του αθλήματος, όλους τους παίκτες, τους συλλόγους και τους οπαδούς».

Η FIFPro, από την πλευρά της, αναφέρει ότι οι κορυφαίοι σύλλογοι εδραιώνουν τη θέση τους στην αγορά, διογκώνοντας τα ποσά των μεταγραφών κι επομένως, δημιουργούν φραγμούς σε άλλους συλλόγους, για να τους ανταγωνιστούν.

«Ο τεράστιος πλούτος του ποδοσφαίρου παγιδεύεται, σύμφωνα με έρευνες, μέσα σε λίγα πρωταθλήματα και ομάδες, τη στιγμή που θα μπορούσε να αναδιανεμηθεί πιο αποτελεσματικά και δίκαια, για να βοηθήσει στην προστασία της ανταγωνιστικής ισορροπίας», δήλωσε ο κ. Van Seggelen.

«Οι κανόνες μεταγραφών που διέπονται από τη FIFA είναι μη ανταγωνιστικοί, αδικαιολόγητοι και παράνομοι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται αλλαγές «προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των παικτών ως εργαζόμενοι και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του παιχνιδιού».