Αντιδράσεις στο σχέδιο της Επιτροπής για τις παράνομες διαδικτυακές αναρτήσεις

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες υπόκεινται σε όλο και μεγαλύτερη πίεση στην Ευρώπη και πλέον ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με νομικές κυρώσεις, εάν δεν αφαιρούν εντός μίας ώρας αναρτήσεις με περιεχόμενο σχετικό με τρομοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι θα επιβάλλει κυρώσεις στους τεχνολογικούς  κολοσσούς, όπως το Facebook, το Youtube και το Twitter για παράνομο περιεχόμενο, όπως τη ρητορική μίσους για την περίοδο των τελευταίων δύο χρόνων. Η Επιτροπή δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει, εάν θα προτείνει σχετική νομοθεσία.

Ωστόσο, την Πέμπτη (1 Μαρτίου), τέσσερις Επίτροποι έκαναν ακόμη πιο αυστηρή την προσέγγισή τους: θέλουν οι εταιρείες τεχνολογίας να καταργούν όλο το παράνομο περιεχόμενο ακόμη πιο γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου της ρητορικής μίσους και της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Παρόλα αυτά, η προθεσμία μιας ώρας ισχύει μόνο για το περιεχόμενο που αφορά στην τρομοκρατία και είναι το συντομότερο χρονικό όριο που έχει θέσει ποτέ η Επιτροπή για τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Αν και η σύσταση δεν αποτελεί δεσμευτική νομοθεσία, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι μπορεί να έχει ισχύ στα δικαστήρια και φέρει μεγαλύτερη νομική σημασία σε σχέση με τις προηγούμενες «ανακοινώσεις» της σχετικά με το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Η Επιτροπή δημοσίευσε το πιο πρόσφατο από αυτά τα μη δεσμευτικά έγγραφα τον Ιανουάριο. Αποδείχτηκε ότι κατά το τελευταίο έτος, οι κολοσσοί των social media άρχισαν να αφαιρούν περισσότερες αναρτήσεις με παράνομο περιεχόμενο μέσα σε 24 ώρες. Το χρονοδιάγραμμα αυτό ήταν ένα από τα κύρια αιτήματα της ΕΕ από τις πλατφόρμες.

H EURACTIV δημοσίευσε πριν από δύο εβδομάδες μια έκδοση αυτή της νέας σύστασης που διέρρευσε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Andrus Ansip, ο οποίος επιβλέπει τις πολιτικές της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, δήλωσε ότι αυτή η σύσταση είναι διαφορετική, διότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις νομικές προκλήσεις και προσθέτει νέους ορισμούς για το είδος των ηλεκτρονικών εταιρειών που επηρεάζονται από αυτήν.

«Τα κράτη μέλη μας, οι πάροχοι υπηρεσιών μας μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το νομικό κείμενο σε διάφορες δικαστικές υποθέσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

«Νομίζω ότι αυτή η σύσταση θα βοηθήσει τους παρόχους υπηρεσιών, διότι θα έχουν ένα σαφές πλαίσιο για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι», ανέφερε ο κ. Ansip.

Πρόσθεσε, επίσης, στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν επιθυμεί να αλλάξει την οδηγία της ΕΕ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, νόμο ηλικίας 18 ετών που εγγυάται ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν είναι νομικά υπεύθυνες για το τι αναρτούν οι χρήστες τους.

«Μπορούμε εύκολα να διακόψουμε τη λειτουργία 6000 ευρωπαϊκών πλατφορμών, λέγοντας ότι αυτές οι πλατφόρμες πρέπει να είναι πλήρως υπεύθυνες για όλο το περιεχόμενο που φορτώνεται σε αυτές. Σε καμία περίπτωση», σημείωσε ο Ansip.

Ο φιλελεύθερος πολιτικός της Εσθονίας είναι υπέρ μιας ήπιας προσέγγισης που θα ενθαρρύνει τις πλατφόρμες να απομακρύνουν τις παράνομες αναρτήσεις.

Ο Βρετανός Επίτροπος που είναι αρμόδιος για την ένωση ασφάλειας της ΕΕ, Julian King, ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην προετοιμασία της σύστασης, όπως αναφέρουν πηγές.

Η Επιτροπή δήλωσε, επίσης, την Πέμπτη ότι οι νομικοί της αναλυτές προετοιμάζουν μια εσωτερική μελέτη, για να καθορίσουν ποια άλλα μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ένωση, για να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρούν ακόμη περισσότερο παράνομο υλικό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί ακόμη να προτείνει σκληρούς νόμους.

Το νέο σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από τους τεχνολογικούς κολσσούς και όσους αγωνίζονται για τα online δικαιώματα.

Οι ομάδες πολιτικών ελευθεριών υποστήριξαν ότι η σύσταση ενδέχεται να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις social media να αφαιρούν με υπερβολικό ρυθμό τις θέσεις των χρηστών, προκειμένου να τηρήσουν την αυστηρή προθεσμία.

Κατέκριναν την ανακοίνωση της Επιτροπής, επειδή ασκεί πίεση στις εταιρείες τεχνολογίας, αλλά δεν τις υποχρεώνει να συμμορφωθούν με έναν σαφή νόμο.

Αλλά αυτή η προσέγγιση προωθεί την «εθελοντική» λογοκρισία στους κολοσσούς του Διαδικτύου, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε νομοθεσία που θα υπόκειται σε δημοκρατικό έλεγχο και δικαστική πρόκληση», δήλωσε ο διευθυντής της ΜΚΟ European Digital Rights, Joe McNamee.

Ένα άλλο αμφιλεγόμενο μέτρο στη νέα σύσταση είναι η ενισχυμένη υποστήριξη της Επιτροπής στις εταιρείες social media να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένες τεχνολογίες για την ταχεία ανίχνευση παράνομου περιεχομένου.

Η CCIA, ομάδα λόμπι στης οποία τα μέλη συμπεριλαμβάνονται το Facebook και η Google, δήλωσε ότι η «ευρεία υιοθέτηση» αυτών των εργαλείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ευρεία λογοκρισία στο διαδίκτυο, αναγκάζοντας τους παρόχους υπηρεσιών φιλοξενίας να καταργήσουν πιθανό νομικό περιεχόμενο».

Το Youtube και το Facebook χρησιμοποιούν ήδη τεχνητή νοημοσύνη, για να εντοπίζουν παράνομες αναρτήσεις.

Ο κ. King δήλωσε ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους περισσότερες εταιρείες, επειδή το ίδιο παράνομο υλικό μπορεί να αναρτηθεί σε περισσότερες από μία πλατφόρμες.

«Θέλουμε οι μεγαλύτερες πλατφόρμες να βοηθήσουν τις μικρότερες, ώστε να αποφύγουμε τη μεταβίβαση αυτού του περιεχομένου».