Αναθεώρηση της συμφωνίας εμπορίου ΕΕ-Καναδά θέλουν Παρίσι και Βερολίνο

canada_eu.jpg

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Καναδά ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2013, αλλά Γαλλία και Γερμανία θέλουν τώρα να κάνουν αλλαγές στη ρήτρα επίλυσης διαφορών επενδυτή και κράτους (ISDS).

Ενώ η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά είναι, τουλάχιστον στη θεωρία, ολοκληρωμένη.

Όμως, ο Γάλλος και Γερμανός υπουργός θέλουν τώρα να επανεξετάσουν το περιεχόμενο της συμφωνίας με τον Καναδά, προκειμένου να καταργηθούν τα ενδεχόμενα προβλήματα από μηχανισμό επίλυσης διαφορών, την ρήτρα ISDS. Η ρήτρα έχει σχεδιαστεί για την προστασία των επενδύσεων, επιτρέποντας την απευθείας προσφυγή σε δικαστήρια διαιτησίας σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών και κρατών.

Ο Γάλλος υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Matthias Fekl, ταξίδεψε στο Βερολίνο στις 21 Ιανουαρίου για να συζητήσει το θέμα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομίας Sigmar Gabriel, και τον Υφυπουργό στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων Matthias Machnig.

Κοινή δήλωση

Σε κοινή δήλωσή τους, οι υπουργοί των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διευθύνει τις εμπορικές διαπραγματεύσεις εξ ονόματος των 28 κρατών μελών της ΕΕ, να εξετάσει «όλες τις επιλογές για την τροποποίηση» της ρήτρας ISDS στη συμφωνία με τον Καναδά.

Αυτό το αίτημα από το Παρίσι και το Βερολίνο έρχεται αφού η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της εισαγωγής του ISDS στην επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ (ΤΤΙΡ). Η συντριπτική πλειοψηφία των 150.000 απαντήσεων εξέφρασαν αντίθεση στον μηχανισμό.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Καναδά ξεκίνησαν τον Μάιο του 2009 και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2013. Η επικύρωση από τα κράτη μέλη θα ξεκινήσει το πρώτο 6μηνο του 2015.

«Η Κομισιόν θεωρεί πως οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει, αλλά τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να πουν κάλλιστα ότι δεν είναι ικανοποιημένα», τόνισε ο Yannick Jadot, εκπρόσωπος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται πάντως, ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος πρόσφατα κατέστησε σαφές ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τη ρήτρα ISDS.

>>Διαβάστε: Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

Οι Καναδοί κατά της αλλαγής

Για τους Καναδούς, η ρήτρα επίλυσης διαφορών φαίνεται αδιαπραγμάτευτη. «Ο Καναδάς και η ΕΕ έχουν διαπραγματευθεί μια φιλόδοξη, ισορροπημένη και επωφελή συμφωνία για τις δύο πλευρές, η οποία περιλαμβάνει την ρήτρα ISDS, και εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υλοποίηση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε εκπρόσωπος της καναδικής κυβέρνησης στην EurActiv.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει απαντήσει ακόμη στις γαλλικές και γερμανικές εκκλήσεις για επαναδιαπραγμάτευση, αλλά οποιαδήποτε κωλυσιεργία στη συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CΕΤΑ) θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση της για την αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ (ΤΤΙΡ).

Η αντίθεση στην CETA στην Ευρωβουλή είναι ισχυρή, και η απαραίτητη πλειοψηφία για την επικύρωσή της δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη. Νωρίτερα μέσα στο μήνα, ο Matthias Fekl είπε: «Η πλειοψηφία στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν είναι υπέρ της επικύρωσης της ρήτρας διαιτησίας στη CETA όπως είναι σήμερα».

EurActiv Γαλλίας

*φωτογραφία [Vince Alongi/Flickr]

X