Αναστάσιος Μπίκος: «ιστορική» ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο το 5G

Ο κ. Αναστάσιος Μπίκος [Sarantis Michalopoulos]

Υπάρχει μια «ιστορική» ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογίας 5G στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αξιωματούχος της Huawei δήλωσε στη EURACTIV.com.

Ο Αναστάσιος Μπίκος, αρχιτέκτονας κυβερνοασφάλειας 5G στη Huawei, δήλωσε ότι και οι δύο χώρες βγήκαν από μια σκληρή οικονομική κρίση, αλλά η τεχνολογία 5G προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες.

«Είναι μια τεράστια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην επένδυση σε νέες επαναστατικές ψηφιακές τεχνολογίες 5G…όσο ταχύτερα το κάνουν, τόσο περισσότερες νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και θα υπάρχει πρόσβαση στις ευρυζωνικές τεχνολογίες του 21ου αιώνα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία 5G, ο κ. Μπίκος σημείωσε ότι η Huawei είναι 18 μήνες μπροστά σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.

«Στην Ελλάδα και στη Κύπρο, είμαστε σε θέση να κάνουμε τη μετάβαση από 4G σε 5G πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά. Συμμετέχουμε στη δημόσια συζήτηση για το θέμα και χαιρετίζουμε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών φορέων και των δύο χωρών», δήλωσε ο ίδιος.

Ο αξιωματούχος της Huawei είπε ότι στην Ελλάδα οι δύο πρώτες δοκιμές του Πρωτοκόλλου 5G έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία, μία στην Αθήνα και μία στην Καλαμάτα, όπου η ταχύτητα έφτασε σχεδόν στο επίπεδο των οπτικών ινών.

Πρόσθεσε ότι η έναρξη του φάσματος 5G θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2020 και οι πρώτες περιπτώσεις εμπορικής χρήσης θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2021 και στις δύο χώρες.

Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας ξεκίνησε να επενδύει στην Ελλάδα το 2005 και σήμερα κατέχει πάνω από το 50% του μεριδίου αγοράς στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.

«Παρέχουμε τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού με τον εξοπλισμό μας», είπε.

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Αναφερόμενος στις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή τον Μάιο προκειμένου να απαγορεύσει τις αμερικανικές εισαγωγές εξοπλισμού που παράγεται από την Huawei. Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι θα απαγορεύεται επίσης να αγοράζει η Huawei από αμερικανικές εταιρείες, μερικές από τις οποίες παράγουν τσιπ υπολογιστών που χρειάζεται η Huawei για δικά της προϊόντα.

Η Κίνα καταδίκασε την κίνηση των ΗΠΑ και απείλησε να λάβει μέτρα για την προστασία των εταιρειών της.

Ερωτηθείς για τη στάση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη των 5G υπό το πρίσμα της τρέχουσας έντασης ΗΠΑ-Κίνας, ο κ. Μπίκος δήλωσε ότι η Huawei δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στον διμερή εμπορικό πόλεμο.

«Είναι θέμα διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας», είπε, προσθέτοντας ότι όλες οι κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της Huawei είναι αβάσιμες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επένδυση σε 5G θα δημιουργήσει 22 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και συνολική αύξηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κατά 12,3 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2035, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,2%.

«Κανένα πολιτικό ζήτημα δεν θα πρέπει να καθυστερήσει την ανάπτυξη του 5G. Κανείς δεν θα επωφεληθεί από αυτό, ούτε η Ευρώπη», πρόσθεσε.

Η ασφάλεια του κυβερνοχώρου της ΕΕ

Αναφερόμενος στο αίτημα της Ευρώπης για ενίσχυση της ασφάλειας του κυβερνοχώρου μέσω ενός ενισχυμένου ρόλου του ENISA, του Οργανισμού για την κυβερνοασφάλεια, που εδρεύει στην Ελλάδα, αναφέρει ότι απαιτείται πανευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης για προϊόντα τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών.

«Όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συνεργαστούν και να είναι ανοιχτοί, συμπεριλαμβανομένων εμάς των ιδίων, των προμηθευτών, των παρόχων, των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών. Το 5G είναι ένα οικοσύστημα και για την ασφάλειά του, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συνεργαστούν», δήλωσε ο κ. Μπίκος.

X