Αύξηση του προϋπολογισμού και ισχυρότερο ρόλο στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας ζητά ο ENISA

[Jisc]

Την επιθυμία του για αύξηση του προϋπολογισμού του εξέφρασε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) προς την Κομισιόν, αναφερόμενος στον ηγετικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει στη διαχείριση των ευρωπαϊκών ζητημάτων που άπτονται της κυβερνοασφάλειας.

«Θέλουμε ο ENISA να διαδραματίζει τον μεγαλύτερο και τον ισχυρότερο ρόλο στην κυβερνοασφάλεια», δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Βασίλης Μαγκλάρας.

Τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τον οργανισμό. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, ο ENISA άσκησε πιέσεις για αύξηση του προϋπολογισμού, που ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ ετησίως, το αίτημά του δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την Κομισιόν.

«Επιθυμούμε, ακόμη, μεγαλύτερη ανάπτυξη του οργανισμού, τόσο ως προς τη χρηματοδότηση, όσο και ως προς το προσωπικό, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε αυτόν τον προβληματικό και άκρως ανταγωνιστικό τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκλάρας.

«Αν η κυβερνοασφάλεια θεωρείται σημαντική για την ελληνική οικονομία, είναι δέκα φορές σημαντικότερη για τη γερμανική και οκτώ φορές για τη γαλλική. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιομηχανικές, ανεπτυγμένες και αυτοματοποιημένες οικονομίες χρησιμοποιούν περισσότερες νέες τεχνολογίες» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι «ένας ισχυρότερος ENISA αντικατοπτρίζει μια ισχυρότερη και ασφαλέστερη Ευρώπη, δεν αναφέρεται μόνο σε μια ασφαλέστερη Ελλάδα».

Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων ορισμένες χώρες της ΕΕ διστάζουν να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες με τον ENISA και με αρχές άλλων κρατών μελών. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να αλλάξει με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια που θα τεθεί σε ισχύ το 2018.

Επιπλέον, η μάχη του ENISA για ενίσχυση του προϋπολογισμού περιπλέκεται από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό άλλων ευρωπαϊκών φορέων που ασχολούνται με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Όπως ανέφερε η EURACTIV τον περασμένο μήνα, ο ENISA ζήτησε από την Επιτροπή να μετατρέψει τον οργανισμό σε «κόμβο συντονισμού της κυβερνοασφάλειας» που είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση των απειλών.

Εκτός από το νέο νομικό πλαίσιο για τον ENISA, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τον επόμενο μήνα μια ενημερωμένη στρατηγική της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια.

X