Αυξάνεται ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες με τους νέους κανόνες της ΕΕ

[Andrew Hart]

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα αντιμετωπίσουν νέους κανόνες σχετικά με την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο λόγω της αλλαγής στη νομοθεσία της ΕΕ η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις μεταξύ των μεγάλων και μικρότερων φορέων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλίνει προς τη θέσπιση κανόνων που θα χαλαρώσουν τους κανονισμούς για τους φορείς τηλεπικοινωνιών, εφόσον ανανεώσουν τα δίκτυά τους για να παρέχουν στους καταναλωτές ταχύτερη σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ανταλλαγές

Οι ρυθμιστικές αρχές θα «ενθαρρύνονται να μην επιβάλλουν υποχρεώσεις πρόσβασης» που επιτρέπουν στους φορείς τηλεπικοινωνιών να χρησιμοποιούν δίκτυα που ανήκουν σε μεγάλες εταιρείες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα κάνουν μια «σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα διαθέσιμα δίκτυα», σύμφωνα με εσωτερική νομική ανάλυση της Επιτροπής σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές .

Το Σεπτέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει αλλαγές στον κανονισμό για τις τηλεπικοινωνίες ο οποίος δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2009.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν ότι η παλιά νομοθεσία είναι πλέον ξεπερασμένη τώρα που διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως το WhatsApp και το Skype, μπορούν να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα SMS, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τους ίδιους κανόνες, ενώ με τους νέους νόμους η Επιτροπή επιθυμεί να αυξήσει τις επενδύσεις σε δίκτυα ίντερνετ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να επεκτείνει ορισμένους κανόνες για να συμπεριλάβει διαδικτυακές πλατφόρμες, όπως η υπηρεσία dial-out του Skype, και έχει στόχο μια ταχύτητα ίντερνετ για όλα τα νοικοκυριά στην Ευρώπη 100 megabits ανά δευτερόλεπτο μέχρι το 2025, σύμφωνα με σχέδια της Επιτροπής που διέρρευσαν και δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο EurActiv.com .

Ωστόσο, η νομική ανάλυση της Επιτροπής όσον αφορά τα σχέδια-έγγραφο 401 σελίδων το οποίο έχει στην κατοχή της η EurActiv-αποκαλύπτει πώς η Επιτροπή θα εξασφαλίσει την πρόσβαση μικρότερων εταιρειών σε δίκτυα που ανήκουν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Οι μικρότερες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι χωρίς κανόνες που εγγυώνται την πρόσβαση δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν.

Το έγγραφο περιγράφει την προτιμώμενη στρατηγική της Επιτροπής για τον ανταγωνισμό και αναφέρει ότι η νομική μεταρρύθμιση δεν θα περιλαμβάνει υποχρεωτικό διαχωρισμό των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και των υποδομών του δικτύου των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι μια απόφαση όπως η κίνηση της ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου Ofcom τον περασμένο μήνα να αναγκάσει την BT να διαχωρίσει τα επιχειρηματικά της δίκτυα δεν θα γίνει ο κανόνας στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή δεν θα απαιτεί από τους φορείς τηλεπικοινωνιών να στραφούν από τα παλιά καλωδιακά δίκτυα χαλκού σε ταχύτερα οπτικών ινών, ωστόσο η νομική γνωμοδότηση αναφέρει ότι οι οπτικές ίνες αποτελούν τη μόνη τεχνολογία που μπορεί να ικανοποιήσει τους στόχους της ΕΕ για την ταχύτητα ίντερνετ.

Η Επιτροπή παραθέτει διάφορα επιχειρήματα για τη μετάβαση σε οπτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου του ότι αν τα δίκτυα κατασκευαστούν πλήρως με οπτικές ίνες σε όλη την Ευρώπη «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντικά οφέλη, σε 88% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά Gigabit» επειδή οι χρήστες του Διαδικτύου θα καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια λόγω της ταχύτερης υπηρεσίας.

Εντάσεις

Ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών δεν θα είναι ευχαριστημένες με την αιχμηρή γλώσσα για πλήρη μετάβαση σε οπτικές ίνες. Η Επιτροπή έχει εμπλακεί σε θερμή πολιτική διαμάχη με τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο το οποίο θα επιτρέπει στη γιγαντιαία επιχείρηση της Deutsche Telekom να αναβαθμίσει το δίκτυό της και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δίκτυα χαλκού.

Ένα μεγάλο κομμάτι του εγγράφου αναλύει τα σχέδια της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ δημοπρατούν τις ραδιοσυχνότητες, τον οποίο είναι πρόθυμη να αλλάξει παρά τις αντιστάσεις των εθνικών κυβερνήσεων που θέλουν να προστατεύσουν τις πωλήσεις του φάσματος.

Οι τεράστιες διαφορές μεταξύ των τιμών δημοπρασίας στην ΕΕ οδηγούν στον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής.

Το σχέδιο να θεσπίσει δεσμευτικούς για τις χώρες όρους για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης του φάσματος θα «περιλαμβάνει κάποια μείωση στο τρέχον επίπεδο της εθνικής ευελιξίας», παραδέχεται στη γνωμοδότησή της.

Η Επιτροπή επιθυμεί να καλύψει τις πολιτικές αντιδράσεις για το φάσμα, ευθυγραμμίζοντας τες με μια «συζήτηση για το 5G» για ταχύτερες κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες δικτύων, σύμφωνα με ένα ξεχωριστό εσωτερικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην EurActiv.

X