Αυστηρό μήνυμα Κατάινεν- Προτάσεις του ΣΕΒ για το πακέτο Γιούνκερ

katainen-2-800x500_c

Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, ξεκαθάρισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη χώρα.  Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μόνο για τη λύση και εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι δυνατόν να ξεπερασθεί το πρόβλημα, αλλά η ΕΕ δεν μπορεί να το κάνει  μόνη της. «Χρειάζεται  υπευθυνότητα», είπε με νόημα.

Ο Κατάινεν βρίσκεται στην Ελλάδα για την προώθηση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ, το οποίο περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων τα οποία θα κινητοποιήσουν τουλάχιστον 315 δις ευρώ ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία για την τριετία 2015-2017. Σύμφωνα με τον Φινλανδό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αν και το πακέτο Γιούνκερ σχεδιάσθηκε για να βοηθήσει τις χώρες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, όταν  υπάρχει φόβος και αβεβαιότητα, κανείς δεν είναι διατεθειμένος να επενδύσει. Επανέλαβε δε ότι ο σχέδιο της Κομισιόν δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την υπευθυνότητα που πρέπει να επιδείξει ένα κράτος-μέλος. Ξεκαθάρισε πάντως ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για την υλοποίηση του σχεδίου, αλλά η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Όπως διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούν την αλλαγή της φορολογικής πολιτικής  όπως και των  νομικών διατάξεων που δυσχαιρένουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

 Προτάσεις από τον ΣΕΒ

Όσον αφορά την ουσία του πακέτου Γιούνκερ, ο ΣΕΒ πρότεινε χθες  σε σχετική εκδήλωση τέσσερα επενδυτικά σχέδια για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ («Ευρωπαϊκό Ταμείο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις» – EFSI).

Μάλιστα ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development, EBRD), Marc Peterschmitt ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα θα ξεκινήσει σειρά επενδύσεων στην Ελλάδα, σε προσωρινή βάση έως το 2020. Σύντομα θα ανοίξει γραφείο και στην Αθήνα με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής. Οι προτάσεις για το πακέτο Γιούνκερ περιλαμβάνουν:

-Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, έργο που όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, πρόεδρος της Ελλάκτωρ κ. Α. Καλλιτσάντσης έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ που μπορεί να αποσβεστεί σε 5 χρόνια καθώς θα επιτρέψει την υποκατάσταση της ακριβής παραγωγής ενέργειας στο νησί από πετρελαϊκές μονάδες (που κοστίζει στους καταναλωτές περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο) με την ενεργειακή τροφοδότηση από την ηπειρωτική χώρα. Θα οδηγήσει δηλαδή σε σοβαρή μείωση του ενεργειακού κόστους για όλη τη χώρα, που εκτιμάται σε 7-8 %.

-Τον τομέα της λεγόμενης «Silver Economy» (παροχή υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία). Η πρόταση αφορά την κατασκευή κέντρου περίθαλψης / φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 450 ατόμων, επενδυτικού κόστους 35 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία 350 εξειδικευμένων θέσεων εργασίας.

-Την έρευνα και ανάπτυξη στη φαρμακοβιομηχανία με στόχο την αύξηση των εξαγωγών κατά 50% και της απασχόλησης στον κλάδο κατά 30%.

-Την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από τα τελωνεία, την εφοδιαστική αλυσίδα, την απονομή δικαιοσύνης, την ηλεκτρονική τιμολόγηση, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις δημόσιες προμήθειες. Όπως προκύπτει από την έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ELTRUN) για τον ΣΕΒ, με την υποστήριξη της Google, τα οφέλη θα είναι άμεσα και μεγάλα. π.χ., έως 4 δισ. ευρώ οφέλη ετησίως από την καθολική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών, έως 1,4 δισ. ευρώ από την καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον ιδιωτικό τομέα, κτλ.

Μύρνα Νικολαΐδου

 

X