5G: Η Huawei παραδέχεται ότι ο κινεζικός νόμος υποχρεώνει υπό όρους τις εταιρείες να συνεργάζονται με την κυβέρνηση

Ο Νόμος για την Ασφάλεια του Κινεζικού Κράτους υποχρεώνει τις εταιρείες που εδρεύουν στη χώρα να «παρέχουν βοήθεια σε εργασίες που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Huawei στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ωστόσο ότι στην εταιρεία “δεν έχει ποτέ ζητηθεί να εφαρμόσει πίσω πόρτες στον εξοπλισμό της”.

“Είναι αλήθεια ότι το άρθρο 77 του νόμου περί κρατικής ασφάλειας ορίζει μια υποχρέωση των οργανισμών και των ατόμων να παρέχουν βοήθεια σε εργασίες που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια” δήλωσε την Πέμπτη (11 Απριλίου) σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες η Sophie Batas, διευθυντής για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και την ιδιωτικότητα δεδομένων της Huawei Europe.

Ωστόσο, η Batas συνέχισε να υπερασπίζεται τη θέση της Huawei στο νομικό πλαίσιο του άρθρου 77, διευκρινίζοντας ότι οι κανόνες “δεν μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους άλλων χωρών” και ότι ο νόμος “δεν επιτρέπει στην κινεζική κυβέρνηση να ζητήσει από τους κατασκευαστές να εφαρμόσουν πίσω πόρτες” στα προϊόντα.

Αυτή η νομοθεσία εδώ και πολύ καιρό αποτελεί πηγή άγχους για τους Αμερικανούς ομολόγους τους, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικαλούνται τη νομοθεσία ως λόγο για τον οποίο τα κράτη δεν πρέπει να συνεργάζονται με την Huawei. Φοβούνται ότι θα υποστούν εκστρατείες κυβερνοκατασκοπείας.

Η Μπατάς δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα των ζητημάτων που τέθηκαν, η εταιρεία εξέτασε λεπτομερώς τον νόμο, προσθέτοντας ότι η Huawei αντιμετώπισε “μεγάλη πίεση” από τις ΗΠΑ σχετικά με τους ισχυρισμούς αυτούς.

Σε μια ακόμη δήλωση, ένας εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στην EURACTIV ότι η εταιρεία «σέβεται την τοπική νομοθεσία όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε» και ότι «είναι ξεκάθαρο ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υπόκεινται στην κινεζική νομοθεσία, ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους».

Η ΕΕ δεν είναι τόσο πίσω από την Κίνα στο 5G

Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την ασφάλεια από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της προώθησης του κινεζικού 5G, σύμφωνα με μια έκθεση που ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (10 Απριλίου), με τίτλο “Ανάπτυξη 5G: Η κατάσταση στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία” αναφέρει ότι υπάρχουν “πολιτικές και οικονομικές επιρροές στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του Κινεζικού 5G που μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά την πρόοδό του.”

Αυτές οι επιρροές, σύμφωνα με την έκθεση, σχετίζονται με τις “παρατεταμένες ανησυχίες για την ασφάλεια των κρατών μελών της ΕΕ, κυρίως της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας καθώς και των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας” σε σχέση με τον βασικό κατασκευαστή εξοπλισμού Huawei.

Ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, Simon Forge, δήλωσε στη EURACTIV ότι υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η Κίνα βρίσκεται πολύ μπροστά από την ΕΕ όσον αφορά την ανάπτυξη 5G. “Η Κίνα έχει πιο σημαντικά εφοδιαστικά εμπόδια από εμάς στην Ευρώπη”, ανέφερε. “Για παράδειγμα, η εσωτερική τους κάλυψη είναι πολύ κακή.”

“Επιπλέον, έχουμε τη δική μας καθιερωμένη βιομηχανία ευρωπαϊκού σχεδιασμού chipset 5G. Η αφήγηση ότι η ΕΕ είναι τόσο πίσω από την ανάπτυξη 5G δεν είναι τόσο ακριβής όσο πολλοί φαίνεται να πιστεύουν.”

Ωστόσο, η μελέτη αναφέρει επίσης ότι υπάρχει διαφορά προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ όσον αφορά τις ανησυχίες γύρω από τον κινεζικό εξοπλισμό 5G.

Ενώ οι ΗΠΑ ανησυχούν για το σπάσιμο των οικονομικών κυρώσεων μέσω της πώλησης εξοπλισμού στην Κορέα και το Ιράν καθώς και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, τα κράτη μέλη της ΕΕ “ανησυχούν περισσότερο για τις πτυχές της ασφάλειας του βασικού εξοπλισμού δικτύου, του δικτύου ραδιοσυχνοτήτων και οποιοδήποτε smartphone 5G. ”

Δεν έχει νόημα στην εποχή του 5G να υπάρχει ψηφιακή σιδερένια κουρτίνα

Η κατασκευή μιας ψηφιακής σιδερένιας κουρτίνας θα διαταράξει την αγορά τεχνολογίας και θα βλάψει τους καταναλωτές, γράφει ο Ζανγκ Μινγκ, πρέσβης της Κίνας στην ΕΕ.

Ο Zhang Ming είναι πρέσβης και επικεφαλής της Κινεζικής αποστολής στην ΕΕ.

Πρόσφατα, η τεχνολογία 5G και …

Αμερικανική πίεση

Πρόσφατα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία δικτύου της Γερμανίας, BNetzA, θέσπισε αυστηρά πρότυπα ασφαλείας για τον εξοπλισμό 5G, αλλά δεν δεσμεύτηκε να αποκλείσει κάποια συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Ο πρόεδρος της BNetzA, Jochen Homann, δήλωσε ότι οι “απαιτήσεις ισχύουν για όλες τις εταιρείες εξίσου”.

Μετά τη γερμανική απόφαση, οι αμερικανικές αρχές λέγεται ότι είναι “πολύ ικανοποιημένες” με την προσέγγιση, αφού νωρίτερα απειλούσαν να διακόψουν την ανταλλαγή πληροφοριών με τους γερμανούς ομολόγους τους εάν αποφασίσουν να συνεργαστούν με την Huawei στην ανάπτυξη 5G.

Η EURACTIV συναντήθηκε την Τετάρτη (10 Απριλίου) με τον Αναπληρωτή Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για το Cyber, Ρόμπερτ Στράιερ, για να διαπιστώσει γιατί οι ΗΠΑ άλλαξαν ττον τόνο τους.

«Η διεθνής δέσμευσή μας είναι πολύ συνεπής», είπε. “Ενθαρρύνουμε τις χώρες να υιοθετήσουν πλαίσια ασφαλείας βασισμένα σε ανάλυση κινδύνων”.

“Σε αυτό το σημείο, θέλουμε οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πρότυπα ασφαλείας, όπως τα βλέπουμε στη Γερμανία”.

Ο κ. Strayer πρόσθεσε ότι η συλλογιστική πίσω από τον έπαινο του για τη γερμανική κίνηση οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει για «το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών και την προστασία των δεδομένων» και ως εκ τούτου «όταν συγκρίνεται με τους κινεζικούς νόμους πληροφοριών , είναι δύσκολο να δούμε πώς η κινεζική τεχνολογία θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο για την προστασία των δεδομένων.”

Η Huawei, εν τω μεταξύ, ήταν επίσης πολύ ξεκάθαρη στον έπαινό της για τη γερμανική προσέγγιση, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλες χώρες της ΕΕ.

Ένας εκπρόσωπος δήλωσε την Πέμπτη στη EURACTIV ότι η Huawei “χαιρετίζει τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι Γερμανοί” και ότι η εταιρεία “δεν φοβάται τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας”.