Eurogroup: σε ένα μήνα η έγκριση του 1 δις ευρώ και της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος

eurogroup_press_conference_11032019

Χωρίς απόφαση για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος ολοκληρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο χθεσινοβραδινό Eurogroup.

Η συζήτηση ήταν σύντομη και σε θετικό κλίμα, ενώ οι θεσμοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή όλων των συμφωνηθέντων θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το EuroWorking Group της 25ης Μαρτίου προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι.

Σε ό,τι αφορά το βασικό ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη με αιχμή την προστασία της πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ευρύτερο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» (NPL’s) διαπιστώθηκε πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών αλλά παραμένουν ουσιαστικές εκκρεμότητες για τις οποίες αναμένεται περαιτέρω συζήτηση ώστε τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες.

Οι άλλες βασικές εκκρεμότητες που καταγράφονται, αναδείχθηκαν στη συζήτηση και οδήγησαν στην αναβολή της λήψης απόφασης, ήταν:

  • η κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες –η δέσμευση της ελληνικής πλευράς ήταν για κάλυψη οφειλών 1,3 δισ. ευρώ αλλά έχουν καλυφθεί μόλις 600 εκατ. ευρώ-,
  • η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ,
  • η ιδιωτικοποίηση της «Εγνατίας»,
  • η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από την πλευρά του ο Ε. Τσακαλώτος φέρεται να δήλωσε στους ομολόγους του ότι τα πέντε θέματα που εκκρεμούν είναι τεχνικά, με τις Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία και την ΕΚΤ να ασκούν τις περισσότερες πιέσεις.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Eυρεία συμφωνία στο Eurogroup, θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα

Σε αντίθεση με όσα προκύπτουν από τη συνεδρίαση για τουλάχιστον 5 ανοιχτά θέματα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαβεβαίωναν ότι το μοναδικό ουσιαστικό ανοιχτό ζήτημα στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου. Υπογράμμισαν μάλιστα πως υπήρξε ευρεία συμφωνία στο Eurogroup αναφορικά με τους κεντρικούς πυλώνες του διάδοχου πλαισίου του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας και μένει η οριστικοποίηση κάποιων παραμέτρων.

Κρίθηκε δε, απολύτως εφικτό να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες έως το επόμενο Euro Working Group, στις 25 Μαρτίου.

«Στην  σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την προγραμματισμένη συζήτηση για την 2η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, επισημάνθηκε η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση των δράσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα την διατήρηση του θετικού μομέντουμ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση προς τη χώρα 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και εθνικές ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SMPs).

Στήριξη στην Αθήνα

Τόσο πριν όσο και μετά το Eurogroup κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας πως σε γενικές γραμμές η χώρα μας είναι εντός στόχων όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της. Το Eurogroup διαβεβαίωσε άλλωστε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, κι ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου.

Σεντένο: Πολύ καλή η πρόοδος

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο χαρακτήρισε ως «ορόσημο» την έκδοση 10ετούς ομολογου από την Ελλάδα. Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και θα είναι η τέταρτη χρονιά που η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της, υπογράμμισε.

Όπως είπε, η σημερινή (σσ: χθεσινή) συνεδρίαση της ευρωομάδας εστίασε στη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας. «Γενικά υπάρχει πολύ καλή πρόοδος, όπως στο θέμα του ελέγχου των δαπανών υγείας, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης επενδύσεων και σε σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις», τόνισε. Υπάρχουν όμως, συμπλήρωσε, θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες. Το κυρίως θέμα είναι το «δυνητικό» νέο σχήμα προστασίας της α’ κατοικίας. «Καλούμε το επερχόμενο EwG να εξετάσει το εάν αυτό το σημαντικό νέο πλαίσιο έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Αν όλες οι προϋποθέσεις έχουν εκπληρωθεί το επερχόμενο Eurogroup θα εξετάσει την εφαρμογή των επιπλέον μέτρων για το χρέος (σ.σ. εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ).

Μοσκοβισί: Προστασία μόνο για τους πλέον ευάλωτους

Παίρνοντας το λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι παρουσίασε τη δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κάνει σημαντική πρόοδο, τόνισε και αναφέρθηκε σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων που είναι «καλοδεχούμενες». Τα περισσότερα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε ότι αφορά τα εκκρεμή δήλωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε «πολύ δημιουργικό πλαίσιο».

Σε ότι αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας δήλωσε ότι «αυτό που θέλουμε να δούμε είναι η προστασία των αδύναμων χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η δυνατότητα των τραπεζών να αναδιαρθρώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια». «Η προστασία θα πρέπει να είναι για τους πλέον ευάλωτους, κανένα άλλο», ξεκαθάρισε.

Εχουμε δει ότι η λίστα με τα ανοικτά θέματα μειώνεται και είναι εφικτό και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες και τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Eurogroup μπορούν να λυθούν, είπε ο Επίτροπος. «Οι συζητήσεις έδειξαν ότι διατηρούμε το θετικό μομέντουμ και νομίζω ότι θα βρούμε τη συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες».

Ρέγκλινγκ: Η επιτυχία της Αθήνας εξασφαλίζει την πληρωμή μας

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ θύμισε ότι δόθηκαν 200 δισ. ευρώ και σήμερα περίπου το 55% του ελληνικού χρέους κατέχεται από το Ταμείο. Έτσι αντιμετωπίζουμε τα θέματα με την προοπτική του δανειστή αλλά και του μακροπρόθεσμου εταίρου. Η επιτυχία της Ελλάδας εξασφαλίζει και την δυνατότητα να αποπληρωθούμε. «Η χώρα έκανε μεγάλη πρόοδο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και αυτό φαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που μπορούν να λυθούν τις επόμενες εβδομάδες», είπε. Τα κέρδη από τα ANFAs και τα SNPs αντιστοιχούν σε 644 εκατ. ευρώ, ενώ το πάγωμα της αύξησης των επιτοκίων σε ορισμένα δάνεια 340 εκατ. ευρώ και το ποσό συνολικά φτάνει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε θυμίζοντας ότι «αυτά δεν είναι νέο δάνειο».

Οι διαφορές με το ΔΝΤ

Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι το ΔΝΤ είναι περισσότερο απαισιόδοξο από την ΕΕ σε ότι αφορά την Ελλάδα και για το ότι ζητά σχέδια εκτάκτου ανάγκης για τη χώρα σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι είναι «υπερβολή» να θεωρείται ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά. Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχει καλή πρόοδος αλλά την ίδια στιγμή ενθαρρύνουμε την χώρα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Αν θυμάμαι καλά το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση έβλεπε την Ελλάδα ως τη μόνη χώρα στην οποία υπάρχει θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη, από το 2% στο 2,3%, υψηλότερο και από την εκτίμηση της Κομισιόν».

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι είμαστε σε «διαφορετική εποχή», καθώς πλέον δεν υπάρχει πρόγραμμα. Ο ρόλος του ΔΝΤ είναι πολύ διαφορετικός σε αυτή την εποχή. Είναι σημαντικός εταίρος αλλά τώρα είναι ευρωπαϊκό θέμα. «Δεν υπάρχει λόγος να φανταζόμαστε διαφοροποιήσεις που είναι τουλάχιστον υπερτιμημένες».

«Δεν θα χαθούν τα χρήματα»

Σε ότι αφορά ερώτηση για τον κίνδυνο να χαθεί το 1 δισ. ευρώ αν φτάσουμε ως τον Ιούλιο, ο Μάριο Σεντένο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει αυτά τα χρήματα. Δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε, η χώρα έχει μεγάλο μαξιλάρι που ενισχύθηκε από την έκδοση ομολόγων. Το ότι δεν κλείσαμε την αξιολόγηση δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει μια ισχυρή θέση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα. «Αξιολογήσαμε πολύ θετικά την πρόοδο αλλά δεν φτάσαμε ακόμα εκεί», σημείωσε.

«Δεν έχει νόημα να συζητούμε «μαύρα σενάρια», υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ας είμαστε ειλικρινείς, μετά τη δουλειά που έγινε, είμαστε κοντά στην συμφωνία και όλοι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup είναι πεπεισμένοι ότι θα τα βρούμε στο Eurogroup του Απριλίου. Ας μην δραματοποιούμε, δεν έχουμε θέματα που μπλοκάρουν, έχουμε κάποια θέματα να διευκρινίσουμε και να οριστικοποιήσουμε. Όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και θα αντιμετωπιστούν».

Τα χρήματα βρίσκονται σε λογαριασμό του ESM και περιμένουμε το σήμα από το Eurogroup, συμπλήρωσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ.

Π. Μοσκοβισί: Τις «επόμενες μέρες» αναμένεται η συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη

Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε νωρίτερα προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι τις «επόμενες μέρες» αναμένει να υπάρξει συμφωνία για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκταμίευση του ενός δισ. μέχρι το Eurogroup του Απριλίου, «το αργότερο».

«Θα ενημερώσω το Eurogroup για τις θετικές εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων έχουν προχωρήσει πολύ», σημείωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι στο ζήτημα του νόμου Κατσέλη, έχει γίνει «καλή και πολλή δουλειά». «Είμαι πεπεισμένος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί προκειμένου τις επόμενες μέρες και μέχρι το επόμενο Eurogroup να αποφασιστεί η εκταμίευση του ενός δισ.», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα ανοιχτά ζητήματα, αναφέρθηκε στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια υπόθεση «ανταγωνισμού» και ότι σε ό,τι αφορά την εκταμίευση το Eurogroup θα πρέπει να επικεντρωθεί στο διάδοχο σχήμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. «Το μήνυμα κατά τη γνώμη μου σήμερα πρέπει να είναι θετικό. Είναι πολύ νωρίς για να υπάρχει επίσημη απόφαση σήμερα, αλλά θα λάβουμε υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει η Επιτροπή», υπογράμμισε.

B. Ντομπρόφσκις: Σημαντική η πρόοδος στις συζητήσεις για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Την άποψη ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την περασμένη εβδομάδα σε ό,τι αφορά το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Έχουμε ήδη δημοσιεύσει την προηγούμενη εβδομάδα την έκθεση προόδου η οποία δείχνει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές εντός τροχιάς» δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκις, πρσθέτοντας ότι το βασικό ανοιχτό ζήτημα είναι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δηλαδή το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη. «Από την προηγούμενη εβδομάδα και σε αυτό το σημείο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος. Θα δούμε αργότερα πού ακριβώς βρισκόμαστε», είπε.

X