Σκέψεις Λονδίνου για μείωση του φόρου εταιριών μετά το Brexit

Τζόρτζ Όζμπορν [HM Treasury/Flickr]

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζόρτζ Όζμπορν σχεδιάζει να μειώσει τον φόρο εταιριών σε λιγότερο από 15% για να δελεάσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στη χώρα μετά το δημοψήφισμα, ανέφεραν την Κυριακή (3 Ιουλίου)οι Financial Times.

Ο Όζμπορν σχεδιάζει να δημιουργήσει μια υπερανταγωνιστική οικονομία, μειώνοντας τον φόρο των εταιριών πάνω από πέντε ποσοστιαίες μονάδες, από 20% που είναι σήμερα το χαμηλότερο επίπεδο από όλες τις μεγάλες οικονομίες, είπε.

“Πρέπει να επικεντρωθούμε στον ορίζοντα και το ταξίδι μπροστά και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό,” δήλωσε στην εφημερίδα.

Μετατροπή σε φορολογικό παράδεισο;

Η κίνηση, η οποία θα φέρει τον εταιρικό φόρο κοντά στο επίπεδο της Ιρλανδίας 12,5%, ήρθε μετά από ανησυχίες που εξέφρασαν εταιρείες ότι θα εγκαταλείψουν την χώρα λόγω της αβεβαιότητας που κρέμεται πάνω από τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ.

Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο όρο περίπου 25% μεταξύ των άλλων χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και μια περαιτέρω περικοπή μπορεί να εξοργίσει ορισμένες χώρες της ΕΕ που έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ανταγωνιστική φορολογική πολιτική.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο ΟΟΣΑ, σε ένα εσωτερικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκάλυψε το Reuters, είπε ότι περαιτέρω μείωση του φόρου εταιριών από τη Βρετανία είναι απίθανη, αλλά αν συμβεί αυτό θα ” μετατρέψει πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα είδος φορολογικού παραδείσου της οικονομίας”.

Ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ δεν καθόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία για το σχέδιό του. Στην πιο πρόσφατη δήλωσή του προϋπολογισμού του, ανακοινώθηκε το Μάρτιο, ο Όζμπορν είπε ότι σχεδιάζει να μειώσει τον εταιρικό φόρο στο 17% μέχρι το 2020, κάτω από το 20% που είναι σήμερα.

Η ψηφοφορία τις 23 Ιουνίου έριξε την αξία της βρετανικής λίρας έναντι του δολαρίου και συγκλόνισε τις χρηματοπιστωτικές αγορές με εταιρείες όπως οι EasyJet και οι British Airways να στέλνουν ήδη προειδοποιητικά μηνύματα.