Ζίμερμαν: Η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα υπερασπιστεί σθεναρά την κρυπτογράφηση

Η γερμανική Πράξη για την Επιβολή Δικτύων (Network Enforcement Act- NetzDG), που έχει παρόμοιο πεδίο εφαρμογής με την DSA της ΕΕ και έχει χρησιμεύσει ως μοντέλο της, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις εντός της χώρας σύμφωνα με τον Ζίμερμαν. [OMER MESSINGER/EPA]

Η νέα γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να υπερασπιστεί σθεναρά την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο και θα σταθεί κατά της εισαγωγής «backdoors», δήλωσε σε συνέντευξή του στη EURACTIV ο εμπειρογνώμονας ψηφιακής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Γενς Ζίμερμαν.

Με στόχο την πάταξη της παιδικής κακοποίησης, οι τρέχουσες συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ κάνουν λόγο για αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης και την εισαγωγή των λεγόμενων «backdoors», οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνότερα για την εξασφάλιση απομακρυσμένης πρόσβασης σε έναν υπολογιστή. Οι υπηρεσίες Messenger, όπως το WhatsApp ή το Telegram, οι οποίες μέχρι στιγμής προστατεύονται από την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, θα μπορούσαν έτσι να ελεγχθούν για περιεχόμενο παιδικής κακοποίησης.

Σύμφωνα με τον Γενς Ζίμερμαν, στις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό είχε καταστεί «απολύτως σαφές» ότι η επερχόμενη κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP θα απορρίψει «την αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης καθώς επιχειρείται με το πρόσχημα της καταπολέμησης της παιδικής κακοποίησης» από τους εταίρους του συνασπισμού.

Τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη κατοχυρωθεί για παράδειγμα στην ενδιάμεση λύση του Κανονισμού για την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες, «είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τον χαρακτήρα της συμφωνίας συνασπισμού», επειδή εκεί διασφαλίζεται η ασφαλής κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο, δήλωσε ο Ζίμερμαν.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η εισαγωγή μιας κερκόπορτας («backdoor») θα υπονομεύσει αυτόν τον στόχο της συμφωνίας συνασπισμού.

«Αυτό που προτείνεται μερικές φορές στον κανονισμό για την Προστασία της Ιδιωτικής Ζωής στις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που σχεδιάζουμε για τη διαχείριση των τρωτών σημείων», δήλωσε ο Ζίμερμαν στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή του θα σήμαινε «ότι στην πραγματικότητα δημιουργούμε τρωτά σημεία».

Στα μέσα Οκτωβρίου, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφάλειας προειδοποίησαν σε έκθεσή τους ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες τεχνολογίας για την εισαγωγή «backdoors» όχι μόνο θα συνεπάγονται τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια, αλλά και θα παραβιάζουν δυσανάλογα την ιδιωτική ζωή των χρηστών.

«Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο ότι για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται το πρόσχημα της καταπολέμησης της κακοποίησης των παιδιών», είπε, σημειώνοντας ότι, σε συναισθηματικό επίπεδο, αποτελεί «τον μεγαλύτερο μοχλό πίεσης». Όσοι τάσσονται υπέρ της αποδυνάμωσης της κρυπτογράφησης φέρνουν ως επιχείρημα κυρίως την καταπολέμηση της κακοποίησης των παιδιών.

Αυτός είναι σίγουρα ο «λάθος δρόμος» για να ακολουθήσει ο νέος συνασπισμός, προειδοποίησε ο ειδικός, προσθέτοντας πως «υποθέτει ότι η Γερμανία θα τοποθετηθεί πλέον πιο ξεκάθαρα στο ζήτημα αυτό».

Ψηφιακή πολιτική σε επίπεδο ΕΕ

Ο Ζίμερμαν τόνισε επίσης ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα υπερασπιστεί πολύ πιο έντονα τα συμφέροντά της σε επίπεδο ΕΕ. «Θέλουμε να διαμορφώσουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτική», δήλωσε στη EURACTIV.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον συνασπισμό, συμφωνήθηκε επίσης ότι «η Γερμανία τείνει να υιοθετεί στάση αναμονής στο θέμα της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον Ζίμερμαν, αυτό ισχύει κυρίως για τους μεγάλους φακέλους της ΕΕ, όπως η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) ή η Πράξη για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), όπου η Γερμανία απέτυχε να παίξει ηγετικό ρόλο και απομονώθηκε σε ορισμένα θέματα.

Ο νέος συνασπισμός συμφώνησε λοιπόν στον στόχο της επιδίωξης «μιας συνεκτικής ψηφιακής πολιτικής στην Ευρώπη», δήλωσε ο πολιτικός του SPD, σημειώνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω νομικές πράξεις θα «διαμορφωθούν εκ νέου και από το μηδέν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι οι κανονισμοί σχετικά με την DMA – η οποία αποσκοπεί στον περιορισμό της ισχύος των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών στην αγορά – δεν θα υπολείπονται του νόμου περί περιορισμών του ανταγωνισμού.

Όσον αφορά την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), ο συνασπισμός δήλωσε ότι θα πιέσει για να «επιτευχθεί μια νέα ισορροπία» μεταξύ των δικαιωμάτων των πολιτών και των συμφερόντων ασφαλείας.

Η συμφωνία του γερμανικού συνασπισμού περιλαμβάνει τις κύριες προτεραιότητες για την DSA. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την υποστήριξη της προστασίας των δικαιωμάτων επικοινωνίας, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των χρηστών και την πρόσβαση στα δεδομένα των μεγάλων ψηφιακών εταιρειών για ερευνητικούς σκοπούς. Παράλληλα, αναφέρεται στη συμφωνία ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες τεχνολογίας πρέπει να καταστούν πιο επαληθεύσιμοι και να δημιουργηθούν σαφέστεροι κανόνες για την παραπληροφόρηση.

Σε εθνικό επίπεδο

Η γερμανική Πράξη για την Επιβολή Δικτύων (Network Enforcement Act- NetzDG), που έχει παρόμοιο πεδίο εφαρμογής με την DSA της ΕΕ και έχει χρησιμεύσει ως μοντέλο της, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιπαραθέσεις εντός της χώρας σύμφωνα με τον Ζίμερμαν.

Το FDP οργάνωσε καμπάνια για την κατάργησή του εν λόγω νόμου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις βουλευτικές εκλογές, διότι, σύμφωνα με το φιλελεύθερο κόμμα, παρεμβαίνει υπερβολικά στις ελευθερίες των πολιτών.

Ωστόσο, ο Ζίμερμαν δεν πιστεύει ότι το φιλελεύθερο κόμμα θα μεταφέρει τις επιφυλάξεις του για το «NetzDG» στις συζητήσεις για το DSA της ΕΕ.

«Δεν είναι πλέον θέμα να κερδίσουμε συμβολικές νίκες, αλλά πρέπει απλώς να δούμε ότι στο τέλος θα έχουμε μια καλή ρύθμιση του θέματος», δήλωσε ο Ζίμερμαν.