Βόζεμπεργκ: Είμαι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει συμφωνία

vozeberg_ep

Ξέρουμε ότι όταν μια διαπραγμάτευση ξεκινάει έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά σίγουρα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους εταίρους. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, σε συνέντευξη στην EurActiv.gr στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν όροι που θα πρέπει να γίνουν  αποδεκτοί από την νέα κυβέρνηση για να συνεχίσει να πορεύεται μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη.  Η ΝΔ θα στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ευρωπαϊκή πυξίδα και ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες, επεσήμανε η ίδια.

Η κα Βόζεμπεργκ μίλησε και για τα κρίσιμα θέματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης που βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας. Τόνισε, συγκεκριμένα, την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις νέες προκλήσεις όπως και τις ιδιαιτερότητες των χωρών, με έμφαση στους διασυνοριακούς ελέγχους και τους κινδύνους που κρύβει το Διαδίκτυο. Η παράνομη μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Νότου ή της Ελλάδας, υπογράμμισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Μύρνα Νικολαΐδου από το Στρασβούργο

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=nMw40qyznPw&feature=youtu.be”]

Καλημέρα σας κα Βόζεμπεργκ θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το θέμα των ημερών , που δεν είναι άλλο από την Ελλάδα μας και θα ήθελα μια πρώτη εκτίμηση για τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Είστε αισιόδοξη; Πιστεύετε ότι θα έχουμε γρήγορα μια συμφωνία;

Καταρχάς να πούμε ότι είναι καλό που όλος ο πλανήτης ασχολείται με τη χώρα μας. Το βρίσκω θετικό, γιατί πραγματικά υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή. Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετή στροφή από τις προεκλογικές  εξαγγελίες της. Φαίνεται να θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία. Εγώ είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αναμφίβολα θα υπάρξει ένα καινούριο πρόγραμμα, με κάποιους όρους και η κυβέρνηση θα κληθεί να συμφωνήσει ότι οι όροι αυτοί είναι αποδεκτοί προκειμένου να μπορέσει να πορεύεται η Ελλάδα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη. Και από ότι είδαμε και η αντιπολίτευση, εμείς δηλαδή η ΝΔ, δήλωσε ότι θα στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχει ευρωπαϊκή πυξίδα και ότι δεν θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Με αυτά τα δεδομένα, οπωσδήποτε, ξέρουμε ότι όταν μια διαπραγμάτευση ξεκινάει έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, αλλά σίγουρα θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το πιστεύω.

Ας πάμε στα κρίσιμα θέματα που εξετάζει η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπως τα μέτρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Να πούμε κα Νικολαΐδου ότι δεν θα έπρεπε πάντα να συμβαίνει ένα γεγονός  για να κορυφώνεται ένα θέμα και να συζητείται στην Ευρώπη. Βεβαίως και στην Επιτροπή που μετέχω, την LIBE, είναι ένα θέμα που πάντα συζητείται.  Ωστόσο, το να συζητείται κάτι για να συζητείται, δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Θα μου πείτε είναι εύκολη η λύση; Δεν είναι. Θα σας πω όμως αυτό που είπα και στη δική μου τοποθέτηση στην Ολομέλεια ότι οι πολιτικές ομάδες θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι στα θέματα της τρομοκρατίας θα πρέπει να υπάρχει μια μόνο φωνή της Ευρώπης και ένα μόνο ψήφισμα ή, αν θέλετε,  ένας διασυνοριακός διάλογος που θα καταλήξει σε μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου. Γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν διευρυμένες ελευθερίες στην Ευρώπη αλλά υπάρχουν ακόμα αγκυλώσεις  είτε για θέματα θρησκείας είτε για ρατσισμού, είτε για θέματα διακρίσεων, όπου υπάρχουν χώρες που δεν τα έχουν λύσει. Αυτά οδηγούν στην αύξηση της πιθανότητας τρομοκρατικών επιθέσεων, οι οποίες πια έχουν μια άλλη φιλοσοφία, μια άλλη αφετηρία και αν δεν διαγνώσουμε ακριβώς το φαινόμενο, δεν μπορούμε και να το προλάβουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόληψη είναι το πιο δύσκολο βήμα και η πρόληψη σημαίνει εκπαίδευση, σημαίνει αλλαγή νοοτροπιών, αλλαγή συμπεριφορών ούτως ώστε να μπορέσει να ελεγχθεί ένα φαινόμενο που αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην γνωρίζει σύνορα.

Θα ήθελα να μείνω σε αυτό το θέμα και να σας ρωτήσω πως συνδέεται η τρομοκρατία με το ζήτημα της καταπολεμήσεως της παράνομης μετανάστευσης. Ήδη εκφράζονται έντονοι φόβοι ότι μεταξύ αυτών παρανόμων μεταναστών ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη και ομάδες τζιχαντιστών.

Υπάρχει ο φόβος ότι το προχθεσινό χτύπημα στην Charlie Hebdο, αύριο το πρωί μπορεί να είναι στην Ελλάδα, στην Ιταλία, την Ολλανδία, παντού. Άρα στην Ευρώπη υπάρχει το πρόβλημα. Αν το συνδέσουμε με την μετανάστευση, για να μην φανεί ότι ενδεχομένως παίρνουμε μια ακραία εκδοχή, δεν μπορείς να πεις ότι ο ένας αυτοτελής τομέας είναι αναπόσπαστος από τον άλλο. Τι θέλω να πω με αυτό. Όταν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα σύνορά μας, όταν η Frontex με τους μηχανισμούς και με την Triton; που συνεργάζεται, δεν είναι επαρκείς για να ελέγξουν αυτό το φαινόμενο, τότε δεν μπορείς να είσαι βέβαιος ότι μεταξύ αυτών των μεταναστών, που βλέπουν την Ευρώπη σαν Γη της Επαγγελίας ή έχουν συγκεκριμένο σκοπό, δεν υπάρχουν και τρομοκράτες. Όταν η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι ανεξέλεγκτη, τότε υπάρχουν διαδραστικές  δραστηριότητες. Από τη μια να ελέγξουμε σε επίπεδο συνόρων και έχει αποδειχθεί ότι οι έλεγχοι  δεν επαρκούν. Από την άλλη υπάρχει ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος, στον οποίο εγώ εστιάζω και δουλεύω πάνω και είναι το Διαδίκτυο. Διότι πέρα του γεγονότος ότι μια μέσω των σέρβερ και των ιστότοπων, μια και μόνο εστία μπορεί να δρα σε πολλές χώρες, μέσω του Διαδικτύου μπορεί να εκπαιδεύονται, μάλιστα με μηνύματα που είναι κρυπτικά και περνούν στο brain wash, στην πλύση εγκεφάλου και κυρίως να χρηματοδοτούνται μέσω του ξεπλύματος χρήματος και γενικά να εξοπλίζονται και να οργανώνονται τρομοκρατικές ομάδες, χωρίς να υπάρχει  δυνατότητα ελέγχου μέχρι στιγμής για πως αυτό το φαινόμενο γεννιέται και αυξάνεται στο Διαδίκτυο. Και επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι δύσκολο, εάν η Ευρώπη δεν έχει μια φωνή και μια στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και κατά της παράνομης μετανάστευσης, γιατί όπως είπε και ο Επίτροπός μας, για να πολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση πρέπει να ενισχύσουμε την νόμιμη, όπου χρειάζεται και σε αυτό οι χώρες της Ευρώπης δεν είναι πάντα αλληλέγγυες.

Άλλωστε τόσο ο κ. Σουλτς όσο και ο κ. Γιούνκερ είχαν ταχθεί υπέρ μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Ναι, η οποία όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει και την αλληλεγγύη και την παραδοχή των χωρών ότι πρέπει να ελέγξουμε την ισότιμη κατανομή  μεταναστών στις χώρες. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ο Νότος δέχεται τα ρεύματα και μπορεί σε πρώτο επίπεδο να μην είναι η χώρα τελικού προορισμού μια εκ των χωρών του Νότου, να είναι χώρα διέλευσης με τελικό προορισμό το Βορρά, αλλά αν θέλετε ουδέν κακόν αμιγές καλού, καθώς αυτό έγινε η αιτία να καταλάβει ο Βορράς ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα του Νότου, ούτε πρόβλημα της Ελλάδος, επειδή σε εμάς το φαινόμενο τυχαίνει να έχει διαστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.

Και θα ήθελα να κλείσουμε με αυτό, με το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Ναι, να το πούμε και πιο διευρυμένα. Μετανάστευση, τρομοκρατία , προβλήματα που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες χώρες πιο πολύ, σε άλλες πιο λίγο, είναι ευρωπαϊκά προβλήματα και μόνο μια ευρωπαϊκή στρατηγική, υπό το πνεύμα της ενότητας, μπορεί να τα αντιμετωπίσει.