Σπυράκη: Διαφωνούμε με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

maria_spyraki_epp

Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με την επίσημη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι δεν τίθεται ζήτημα διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, είπε στην EurActiv.gr η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη.

Σε συνέντευξή της στην EurActiv.gr στο Στρασβούργο, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι το κρίσιμο στοιχείο των διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι ο χρόνος, διότι η ελληνική πραγματική οικονομία δέχεται πιέσεις και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις.

«Είναι σοβαρό να έχουμε συναίσθηση και ρεαλισμό για το πού πάμε. Ο ρεαλισμός λέει ότι πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις εμείς στα 50 και αυτοί που μας δανείζουν στα 62», είπε.

Υπογράμμισε ότι η ένταση μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ πρέπει να μειωθεί, ενώ αναφερόμενη στη στάση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Μόσχα, ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε κίνηση πέραν του ευρωπαϊκού πλαισίου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, όπως στην Κριμαία, που βιώνει και η Κύπρος με την τουρκική κατοχή.

Η Μαρία Σπυράκη μίλησε στη δημοσιογράφο Μύρνα Νικολαΐδου για την EurActiv.gr.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=yv7NcjlgZEk”]

Πώς βλέπετε την πορεία των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης;

Είμαστε ακόμη στην αρχή αυτής της διαδρομής, τα σημερινά σημάδια δεν δείχνουν ότι υπάρχει αυτή την ώρα λευκός καπνός. Η Κομισιόν κρατά χαμηλά τις προσδοκίες. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε το εξής: Ότι η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει την εκκρεμότητα όσο νωρίτερα γίνεται. Γιατί όσο υπάρχει αβεβαιότητα στο τραπέζι, η ελληνική πραγματική οικονομία δέχεται πολύ μεγάλη πίεση και όσο δέχεται αυτή την πίεση, αυτό είναι εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Ο Βέμπερ δήλωσε ότι για το ΕΛΚ δεν υπάρχει θέμα διεκδίκησης των γερμανικών  αποζημιώσεων; Συμφωνεί η ΝΔ;

Συμμετέχουμε σε μια πρωτοβουλία μαζί με συναδέλφους στο ΕΚ για τη διεκδίκηση των εκκρεμοτήτων σε σχέση με τη Γερμανία, είναι μια πρωτοβουλία σοβαρή, διακομματική.
Ως εκ τούτου, όπως καταλαβαίνετε, έχουμε άλλη άποψη από αυτή που διατύπωσε ο επικεφαλής μας.

Προσφάτως οι Έλληνες ευρωβουλευτές δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο για τις θεομηνίες που έπληξαν τη χώρα μας. Ήθελα να ρωτήσω εάν βλέπετε περιθώρια για περισσότερες κοινές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς.

Κοιτάξτε, είμαστε όλοι Έλληνες, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε ώστε τα εθνικά συμφέροντα να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Νομίζω ότι αυτό σε αυτή τη μικρή χρονικά διαδρομή που είχαμε εμείς οι εκλεγμένοι δεν τίθεται υπό συζήτηση.

Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις της χώρας μας με τους εταίρους. Διότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, πρέπει να έχουμε όλοι μας στην Ελλάδα την αίσθηση ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες και ότι ανεξάρτητα από του πώς θα ονομαστεί ή όχι η συνέχιση του προγράμματος, είναι προφανές ότι οι εταίροι δεν συζητούν τίποτε άλλο εκτός από πρόγραμμα.

Επίσης ανεξάρτητα του πώς θα ονομαστεί ή όχι η εκπροσώπηση των τριών θεσμών που μας δανείζουν Τρόικα ή αλλιώς, είναι προφανές ότι θα συζητάμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Είναι σοβαρό να έχουμε συναίσθηση και ρεαλισμό για το πού πάμε. Ο ρεαλισμός λέει ότι πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις εμείς στα 50 και αυτοί που μας δανείζουν στα 62. Ο ρεαλισμός λέει ότι πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένα ταμεία. Δεν μπορεί ένα επικουρικό ταμείο που είναι ανταποδοτικό να δίνει περισσότερα χρήματα από αυτά που αναλογεί εκείνον που έβαλε τα λεφτά.

Πώς κρίνετε την ελληνική στάση απέναντι στη Ρωσία; Σας ανησυχεί ένας άλλος προσανατολισμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής;

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ανήκουμε σε μια ομάδα κρατών από την οποία ζητάμε να συνεχίσουν την στήριξή τους σε εμάς, ζητάμε να συνεχίσουν την στήριξή τους στις ελληνικές τράπεζες για να μπορούμε να έχουμε ασφαλείς καταθέσεις και να μπορούμε να παίρνουμε έστω αυτά τα λίγα δάνεια καταρχήν. Πρέπει δηλαδή να έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχουν δεσμευτικά πλαίσια.

Βεβαίως, πρέπει να μειωθεί η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Και κάθε είδους τέτοια πρωτοβουλία λειτουργεί στη θετική κατεύθυνση. Όμως αυτή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιτίθεται στις συνολικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί εδώ, γιατί στην Ουκρανία η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και έκανε προσάρτηση της Κριμαίας.

Δεν μπορούμε να ανοίξουμε την πόρτα στη συζήτηση ότι το Διεθνές Δίκαιο παραβιάζεται a la carte, διότι είμαστε εκείνοι που έχουμε παραβίαση του ΔΔ στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι, αν και οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες αλλά παρόμοιες, και η Τουρκία στην Κύπρο παραβίασε το ΔΔ κάνοντας εισβολή και κατοχή.

Όλα αυτά πρέπει να τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όταν κινούμαστε πέρα από τα πλαίσια.