Πρόεδρος ΕΤΕπ: Αξιοθαύμαστο εργαλείο για την ΕΕ το σχέδιο Γιούνκερ

[Domenic Aquilina/EPA]

Το σχέδιο Γιούνκερ αποτελεί ένα «αξιοθαύμαστο εργαλείο» και η Ευρώπη χρειάζεται την ίδια αλλαγή στην αναπτυξιακή πολιτική. Αυτό σημαίνει τη μετάβαση από την κοινωνική πολιτική στην οικονομική ανάπτυξη και από τις επιδοτήσεις στα δάνεια. Η ΕΕ θα διαδραματίσει τεράστιο ρόλο σε αυτή τη μετατόπιση, δήλωσε ο Werner Hoyer σε συνέντευξή του στη EURACTIV.

Ο Werner Hoyer είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Μίλησε στην Paola Tamma της EURACTIV στο περιθώριο της COP23 στη Βόννη.

Ποια είναι η άποψή σας για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης; Είστε υπέρ ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και πόσο μεγάλος πρέπει να είναι;

Δεν είναι η δουλειά μου αυτή. Προεδρεύω της τράπεζας των 28, όχι της τράπεζας των 19. Έχοντας πει αυτό, φυσικά βλέπω ότι με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, όλοι οι άλλοι έχουν δεσμευτεί να είναι μέλη της Ευρωζώνης. Επομένως, η Ευρωζώνη, κατά την άποψή μου, είναι ένας από τους ομόκεντρους κύκλους που θα εκδηλώσουν την μελλοντική εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Υπάρχουν και άλλοι κύκλοι, όπως η ζώνη Σένγκεν, η ενίσχυση συνεργασίας – που παρεμπιπτόντως επινοήσαμε ο Michel Barnier και εγώ, όταν διαπραγματευτήκαμε τη συνθήκη του Άμστερνταμ.

Οι κεντρικοί πυλώνες για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης είναι μια διευκόλυνση αναστολής με πόρους για σενάρια κρίσης. Δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να βασιζόμαστε στο ΔΝΤ, που θα έχει τελειώσει σύντομα. Τον ρόλο αυτό μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ο άλλος πυλώνας που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι μια επενδυτική διευκόλυνση, η οποία σε δύσκολες στιγμές μπορεί να αντιδράσει κυκλικά και η οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αυτό το μέσο υπάρχει: είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αν οργανωθούμε καλύτερα, μπορούμε να υπερβούμε τον μάλλον επακόλουθο καταμερισμό εργασίας μεταξύ 19 και 28 κρατών μελών και να επιτρέψουμε στην ΕΤΕπ να καταστεί η τράπεζα της Ευρωζώνης. Έχουμε τους βασικούς πυλώνες για μια βαθιά Ευρωζώνη.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, αν και είναι εθνικός υπουργός, έχει κάνει μια φανταστική δουλειά και πριν από αυτόν ο κ. Γιούνκερ. Γιατί, λοιπόν, συζητάμε μόνο τα θεσμικά ζητήματα, όπως ο υπουργός ή ο προϋπολογισμός, αντί να πηγαίνουμε στην ουσία; Η ΕΤΕπ είναι 2,5 φορές ο όγκος της παγκόσμιας τράπεζας. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι οι υπουργοί μας δεν το γνωρίζουν αυτό.

Πιστεύετε ότι με τη συζήτηση για τη διεύρυνση πρέπει να υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση του Συμφώνου ανάπτυξης και σταθερότητας;

Δεν το έχω σκεφτεί, γιατί νομίζω ότι θα ήταν ένα πολύ καλό εργαλείο και πολύ πιο αξιόπιστο, αν δεν το διέλυαν η Γαλλία και η Γερμανία. Νομίζω ότι κάποιος πρέπει να είναι έτοιμος να συζητήσει για το θέμα αυτό.

Σχετικά με το σχέδιο Γιούνκερ: νομίζετε ότι είστε σε καλό δρόμο, για να πετύχετε τις προσδοκίες που απορρέουν από αυτό;

Το σχέδιο Γιούνκερ είναι ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και εξετάζουμε τι μπορεί να βελτιωθεί. Έτσι, για το EFSI II -το 2ο σχέδιο Γιούνκερ- θα βρούμε βελτιώσεις. Θεωρώ, όμως, ότι ήταν ένα αξιοθαύμαστο μέσο.

Όταν αναπτύξαμε την ιδέα αυτή, ο κ. Γιούνκερ και εγώ, σκεφτόταν την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ήρθε σε μας και ρώτησε: «Τι πρέπει να κάνουμε, για να ξεκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία;». Έτσι, παραδώσαμε την ανάλυση και υπολογίσαμε τους λόγους για τους οποίους η άφθονη ρευστότητα δεν διοχετεύεται σε έργα που υπάρχουν. Αυτή ήταν η αρχή του σχεδίου Γιούνκερ.

Έπρεπε να πολλαπλασιάσουμε τα χρήματα που εισπράττονται με συντελεστή 18 δις. Πήραμε 10 δις ευρώ και μέσα σε τρία χρόνια αναμέναμε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 180 δις ευρώ. Έτσι, επιτύχαμε αυτόν τον στόχο μετά από 27 μήνες.

X