Κύρτσος: Η διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί αβεβαιότητα

george_kyrtsos

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια πλευρά λέει στο εξωτερικό ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου αλλά στο εσωτερικό, διαμορφώνει την ελληνική κοινή γνώμη σε μια κατεύθυνση πλήρους απόρριψης του μνημονίου προκαλώντας αστάθεια στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο.

Μιλώντας σε συνέντευξη στην EurActiv.gr στο Στρασβούργο, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τόνισε ότι μια τρίτη δανειακή σύμβαση είναι αναπόφευκτη δεδομένου του χρηματοδοτικού κενού την περίοδο 2015-2016, για το οποίο δεν έδρασε καταλλήλως η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά από την άλλη, φαίνεται να το αγνοεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την στάση απέναντι στη Ρωσία, τόνισε ότι όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραδοσιακά οι ελληνικές κυβερνήσεις, όπως του Καραμανλή και του Σαμαρά, είναι φιλορωσικές. Ωστόσο, προειδοποίησε για τις συνέπειες ενός ελληνικού ανοίγματος προς τη Μόσχα αυτή την περίοδο, σχετικά με την ανατολική Ευρώπη.

Παράλληλα, δεν φάνηκε και τόσο αρνητικός στις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί μη κύρωσης της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ, καθώς υπάρχουν αρκετές αντιρρήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μύρνα Nικολαΐδου από το Στρασβούργο

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

[ot-video type=”youtube” url=”https://www.youtube.com/watch?v=X2wyvwcsdi8&feature=youtu.be”]

 

Πώς κρίνετε τις εκτυλισσόμενες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους;

Παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται δεν μπορώ να καταλάβω ποιο θα είναι το αποτέλεσμα γιατί οι παίχτες κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Για παράδειγμα η γερμανική κυβέρνηση σκληρή είναι στάση, ο Γιούνκερ έχει διάθεση να μετατραπεί σε γέφυρα μεταξύ ελληνικής και γερμανικής πλευράς, άλλες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των μικρών χωρών που είναι πιστώτριες προς την Ελλάδα (Πορτογαλία, Φιλανδία, Σλοβενία), έχουν αρκετά σκληρή στάση. Επομένως είναι τόσοι πολλοί οι παίχτες που δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς θα γίνει.

Βέβαια δεν διευκολύνει και η στάση της ελληνικής πλευράς που έχει μια διγλωσσία, δηλαδή προς τα έξω λένε ότι 70% μνημονίου είναι εντάξει, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με το 30%.

Από την άλλη, διαμορφώνει την ελληνική κοινή γνώμη σε μια κατεύθυνση μηδενικής προσαρμογής, πλήρους απόρριψης του μνημονίου. Άρα, παρά το γεγονός ότι είμαι ένας έμπειρος παρατηρητής των εξελίξεων, 35 χρόνια παρατηρώ και σχολιάζω, δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς θα γίνει.

Το ινστιτούτο Bruegel προέβλεψε ότι η Ελλάδα ενδεχομένως χρειαστεί και τρίτη δανειακή σύμβαση. Πώς το βλέπετε;

Δεν χρειάζεται η πρόβλεψη του ινστιτούτου, το ξέρουμε ότι έχουμε ένα χρηματοδοτικό κενό 15-20 δις ευρώ την περίοδο 2015-2016, το ήξερε και η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά δεν έκανε αυτά που έπρεπε για να το καλύψει έγκαιρα. Το ξέρει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υποκρίνεται ότι δεν τρέχει τίποτα άρα δεν θέλει πρόγραμμα, δεν θέλει τίποτα. Ουσιαστικά δεν θέλει να προσαρμοστεί, γιατί δεν υπάρχει η περίπτωση να μας χρηματοδοτήσουνε χωρίς να αναλάβουμε κάποιες υποχρεώσεις.

Οπότε τα πράγματα εξελίσσονται, όλοι ξέρουν την πραγματικότητα και όλοι υποκρίνονται ότι δεν την καταλαβαίνουν, εννοώ από τους δικούς μας.

Πώς κρίνετε την στάση της νέας κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία;

Εμείς είμαστε παραδοσιακά φιλορώσοι, όχι μόνο η νέα κυβέρνηση και ο Καραμανλής και ο Σαμαράς θα έλεγα, αλλά το πρόβλημα τώρα είναι το εξής: Έχει γίνει μια διεύρυνση της ΕΕ, έχουν ενταχθεί χώρες που ήταν υπό σοβιετική κυριαρχία, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτά τα ζητήματα, και παίζουνε πλέον σημαντικό θεσμικό ρόλο. Πχ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ είναι πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας. Επίσης, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, υπεύθυνος για το Ευρώ, είναι πρώην Πρωθυπουργός της Λετονίας.

Ο κίνδυνος, λοιπόν, είναι ότι εμείς σκεφτόμαστε Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία ενώ το παιχνίδι είναι πιο σύνθετο και μπορεί οι πρώην κομμουνιστικές χώρες να αντιδράσουν αρνητικά σε ένα ελληνικό άνοιγμα προς τη Ρωσία.

Πώς βλέπετε τη στάση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ;

Υποτίθεται η κυβέρνηση έχει αντίρρηση, θα το δούμε όμως. Βέβαια ακούω και τον κ Γιούνκερ να έχει αντιρρήσεις σε θέματα νομικά, αν δηλαδή υπόκειται οι πολυεθνικές στο ευρωπαϊκό δίκαιο, είναι ανοιχτό το ζήτημα και πρέπει να δούμε την εξέλιξή του.

Υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις αλλά και μεγάλη ανάγκη εξεύρεσης συμβιβασμών γιατί προφανώς, συνολικά η υπόθεση συμφέρει και την αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.