Η αλληλεπίδραση βιομηχανίας και έρευνας μοχλός ανάπτυξης για την Ευρώπη

Ο κ. Benoît Battistelli [European Patent Office]

Η καινοτομία στην έρευνα και η σύνδεση της με τη βομηχανική παραγωγή αποτελούν το κλειδί για μια ανταγωνιστική Ευρώπη, ωστόσο, η ευρωπαϊκή αγορά, βρίσκεται ακόμη «πίσω» στη χρήση των τεχνολογιών ICT, τόνισε σε συνέντευξη του στην Euractiv.gr ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατεντών (EPO), Benoît Battistelli.

Καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας κατέχουν οι πατέντες και τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία εξασφαλίζουν στην Ευρώπη το πλεονέκτημα να ηγηθεί στην παγκόσμια αγορά της υψηλής τεχνολογίας.

Ο κ. Benoît Battistelli, μίλησε στη Euractiv.gr και στη δημοσιογράφο Σοφία Ελανίδου, στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατέντας που έλαβαν χώρα στο Παρίσι στις 5-7 Ιουνίου 2018 (European Inventor Award).

Η θητεία σας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατέντας λήγει στις 30 Ιουνίου. Καθ’ όλη την εμπειρία σας, ποιο έργο θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Είναι πραγματικά δύσκολο για μένα να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Έχουν προκύψει τόσες πολλές σημαντικές αλλαγές. Αυτό που μπορώ να πω για όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι για μένα κατέστη όλο και πιο προφανές ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και η καινοτομία είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Επιπλέον, στην Ευρώπη έχουμε ορισμένα ζητήματα. Έχουμε χαμηλό επίπεδο εθνικών πόρων και το κόστος μας είναι παγκοσμίως υψηλό. Για αυτό, πρέπει να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας, πρέπει να αναπτύξουμε την καινοτομία μας. Νομίζω ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι πραγματικά τα ισχυρότερα και τα αποτελεσματικότερα μέσα για την καινοτομία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι, εκτός από την αυτοκινητοβιομηχανία, η Ευρώπη εξακολουθεί να μην είναι ηγετικός παράγοντας στην οικονομία και την καινοτομία, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Ποιοι είναι οι λόγοι πίσω από αυτή την τάση;

Δεν νομίζω ότι αυτό είναι αλήθεια. Λαμβάνουμε πάρα πολλές αιτήσεις (για χορήγηση ευρεσιτεχνίας) και θα δείτε ότι είμαστε πολύ δραστήριοι στο πεδίο των ιατρικών τεχνολογιών, της ψηφιακής επικοινωνίας, της τεχνολογίας υπολογιστών και ούτω καθεξής.

Αυτό που είναι αλήθεια, είναι ότι δεν είμαστε ακριβώς στο ανώτατο επίπεδο των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών). Αλλά και εδώ πρέπει και να αξιολογήσετε τις διαφορές. Στην Ευρώπη είμαστε αρκετά καλοί με την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ επίσης σε όλα τα άλλα πεδία όπως ο αθλητισμός, οι ιατρικές τεχνολογίες, τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι βιοτεχνολογίες και οι πράσινες τεχνολογίες, βρισκόμαστε στο ανώτατο επίπεδο.

Πώς κρίνετε την έως τώρα στρατηγική της ΕΕ για την καινοτομία και τη βιομηχανική ανάπτυξη καθώς επίσης την πρόταση της Επιτροπής για την επόμενη προγραμματική περίοδο όσον αφορά την καινοτομία; Βλέπετε προοπτικές ανάπτυξης;

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πιστεύουμε ότι όλα τα κράτη μέλη μας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν να αναπτύξουν την καινοτομία και για αυτό ορθώς θεωρούν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας είναι ένας από τους κύριους μοχλούς.

Πιστεύω όμως ότι το κλειδί για μια πραγματικά καινοτόμο οικονομία είναι η ανάπτυξη μιας καλής αλληλεπίδρασης μεταξύ της βιομηχανίας και της έρευνας. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με τη δημιουργία συμπλεγμάτων και χώρων όπου τα πανεπιστήμια, τα εργαστήρια, οι start-ups και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδημιουργούν. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Άλλωστε, οι πιο επιτυχημένες χώρες -στη Βόρεια Ευρώπη ειδικά -, είναι οι χώρες όπου υπάρχει αυτή η πολύ καλή αλληλεπίδραση μεταξύ της βιομηχανίας και της έρευνας.