Φιλίπ Λεγκρέν: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα πληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο

Philippe_Legrain

Η γραμμή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη για συμφωνία ανταλλαγής χρέους, χαλάρωση του  πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, καθώς και μια πραγματική μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Βρυξελλών, επεσήμανε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr ο γνωστός οικονομολόγος Φιλίπ Λεγκρέν.

Ο διάσημος Βρετανός οικονομολόγος γαλλικής καταγωγής, δημοσιογράφος και συγγραφέας Φιλίπ Λεγκρέν, μίλησε στο Νίκο Λαμπρόπουλο για την EurActiv.gr.

Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της; Πώς αξιολογείτε την στάση των δύο πλευρών;

Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει πραγματικά. Κάθε πλευρά παίρνει κάποια θέση, αξιολογεί την θέση του άλλου και σκέφτεται την καλύτερη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει. Είναι σαφές ότι οι Γερμανοί παίζουν σκληρό παιχνίδι και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι ειδικές απαιτήσεις του είναι ρευστές, είναι επίσης αποφασισμένος να τηρήσει σταθερή στάση.

Σε ποιο σημείο πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάνει πίσω και να προβεί σε παραχωρήσεις; Ακόμη, λαμβάνοντας υπόψη τους όρους του τωρινού προγράμματος διάσωσης, τι θεωρείτε θα έπρεπε να θυσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η υποχώρηση θα ήταν μια μη συνετή διαπραγματευτική στάση και προδοσία απέναντι στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι η γραμμή που έθεσε ο Βαρουφάκης στο Λονδίνο είναι πολύ λογική. Αν είχε γίνει από έναν τραπεζίτη, αυτό θα είχε αντιμετωπιστεί ως απόλυτα λογικό. Μια συμφωνία ανταλλαγής χρέους, η χαλάρωση του  πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, καθώς και μια πραγματική μεταρρύθμιση του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και της εξουσίας των ολιγαρχών είναι επιθυμητά.

**Δείτε τη λίστα υπογραφών υπέρ της δικαιοσύνης για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο πλαίσιο της εκστρατείας για μια Ευρωπαϊκή Άνοιξη.

>>http://www.europeanspring.org/debtjusticegreece

Γιατί δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει μια «Συμμαχία των Νοτίων» δεδομένου του ότι ο ευρωπαϊκός νότος αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα;

Διότι η ισπανική κυβέρνηση, είναι νότιος οφειλέτης, καθώς και πιστωτής της Ελλάδας. Και η δεξιά κυβέρνηση στη χώρα, έχοντας εφαρμόσει μαζική λιτότητα και έχοντας διασώσει τις τράπεζες για να βοηθήσει τις τοπικές ελίτ και τις γερμανικές τράπεζες, δεν θέλει να υπονομεύσει την εγχώρια θέση της και να ενθαρρύνει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα των Podemos. Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν τη δική τους ατζέντα κατά της λιτότητας και έτσι επωφελούνται από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επίσης αισθάνονται ότι απειλούνται από τις πιο ριζοσπαστικές εναλλακτικές λύσεις, και δεν είναι τόσο πρόθυμες για την ελάφρυνση του χρέους. Η πιθανή επόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι πιθανό να είναι πιο συμπαθητική.

Μια προσωπική πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων;

Πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα πληρώσει τα χρέη της στο ακέραιο. Οι αρχές της Ευρωζώνης επίσης, υποσχέθηκαν στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους το 2012, τη στιγμή που θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο και έγινε. Αλλά αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, θα πήγαινε αναμφίβολα σε χρεοκοπία, επομένως οι πιστωτές της ΕΕ θα χάσουν τα πάντα, και οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες του Grexit θα ήταν πολύ επιζήμιες για αυτούς.

Το ευρώ δεν θα είναι πλέον αμετάκλητο, και η Ελλάδα θα μπορούσε να πάει πιο κοντά στην Ρωσία του Πούτιν. Έτσι, υπάρχει ένα πεδίο για μια συμφωνία που θα δώσει στην Ελλάδα κάποια ανακούφιση του χρέους και να της επιτρέπει να παραμείνει στο ευρώ. Φυσικά, κάθε πλευρά θα μπορούσε να κάνει κακό υπολογισμό και θα μπορούσε να οδηγηθεί σε τρομερά λάθη, αλλά εγώ παραμένω αισιόδοξος ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει.

Νίκος Λαμπρόπουλος