Επίτροπος Γκάμπριελ: Το μέλλον της Ευρώπης είναι ψηφιακό

[European Commission]

Παρά την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία, ο ψηφιακός κόσμος εγείρει κρίσιμα ερωτήματα για ένα ευρύ φάσμα σύνθετων και απαιτητικών ζητημάτων. Η Επίτροπος για τη Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Μαρίγια Γκάμπριελ, παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο περιοδικό European Business Review και τη δημοσιογράφο Ειρήνη Σωτηροπούλου, σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις σε θέματα που άπτονται της ψηφιακής ατζέντας, με ιδιαίτερη έμφαση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

  • Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της απόδοσης της ΕΕ στην παγκόσμια ψηφιακή αγορά.
  • Η ραγδαία άνοδος της οικονομίας των δεδομένων (data economy) αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020, φθάνοντας συνολικά τα 739 δις ευρώ.
  • Προβλέπονται περισσότερες επενδύσεις για τη ψηφιοποίηση βάσει του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσει στρατηγικό τομέα για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών στην πράξη.
  • Η ψηφιοποίηση της αγοράς, η απόκτηση δεξιοτήτων, η απρόσκοπτη πρόσβαση στο Διαδίκτυο (σε αστικές και αγροτικές περιοχές) θα καταστήσουν την ΕΕ ανταγωνιστική, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνοντας την κυβερνοασφάλεια.

Αναλυτικά, η Επίτροπος χαρακτήρισε “κατακερματισμένες” και “ανεπαρκείς” τις επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία της για τη θέση της Ευρώπης στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά με ισχυρούς ανταγωνιστές, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ.

“Η Ευρώπη αποτελεί διεθνώς μία από τις ηγετικές περιοχές στη ρομποτική βιομηχανία, με μερίδιο πάνω από το 25% προσφοράς και χρήσης. Φυσικά, τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης”.

Ερωτηθείσα για το ρόλο που διαδραματίζει η ψηφιοποίηση στην Ελλάδα όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, η κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι αποτελεί ευκαιρία ακόμη και για τις χώρες που επλήγησαν από την κρίση, καθώς συνιστά παράγοντα τόνωσης της οικονομίας και ενίσχυσης της απασχόλησης. «Ήδη από το Νοέμβριο του 2016, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας αναπτύσσει σημαντικές στρατηγικές για την αύξηση της ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας”.

Η επένδυση στην παροχή ψηφιακών υποδομών θα προσφέρει ένα βέλτιστο περιβάλλον για τις επιχειρήσεις και τις ΜμΕ, προκειμένου να ευδοκιμήσουν. «Έχουμε την οικονομία των δεδομένων που αναπτύσσεται ραγδαία. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια το μέγεθός της αναμένεται να διπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 739 δις ευρώ μέχρι το 2020 και αντιπροσωπεύοντας το 4% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και τις νέες προτεραιότητες που προτίθεται να στηρίξει η ΕΕ, η κ. Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 φέρνει μεγαλύτερες επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης.

«Προτείναμε το νέο Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» ύψους 9 δις ευρώ, το οποίο θα συμπληρώσει τις μέχρι σήμερα πραγματοποιηθείσες επενδύσεις. Επιπροσθέτως, η ΕΕ θα διοχετεύσει χρηματοδοτική στήριξη στην ανάπτυξη υπολογιστών υψηλής απόδοσης, βελτιώνοντας και ενισχύοντας τις δυνατότητές μας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και την τεχνητή νοημοσύνη με στόχο να εξοπλίσουμε το εργατικό δυναμικό μας με προηγμένες δεξιότητες».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα αποτελέσει έναν από τους στρατηγικούς τομείς για την εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon, τα διαρθρωτικά ταμεία, τη Διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF) και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης InvestEU.

Τέλος, με αφορμή τις επικείμενες Ευρωεκλογές η Επίτροπος μοιράστηκε τις φιλοδοξίες της για τη Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.

“Αν θέλουμε η οικονομία μας να είναι ανταγωνιστική, θα πρέπει να ψηφιοποιηθεί. Αν θέλουμε οι πολίτες μας να προετοιμαστούν για τις θέσεις εργασίας του αύριο, τότε θα πρέπει όλοι να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες. Αν θέλουμε να είμαστε ασφαλείς στο Διαδίκτυο και να προστατεύουμε τα δεδομένα μας, πρέπει να εργαστούμε για τη βελτίωση της κυβερνοασφάλειας. Αν θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες όχι μόνο στις πόλεις, αλλά και στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές να έχουν ίσες ευκαιρίες για εργασία και ανάπτυξη, τότε πρέπει να παρέχουμε άμεση πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας για όλους”.

“Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον της Ευρώπης είναι ψηφιακό”, κατέληξε η κ. Γκάμπριελ.