Επικεφαλής του Ινστιτούτου Ροκφέλερ: τα προσωπικά δεδομένα εμπόδιο για τις ανθεκτικές πόλεις

Το Ρόττερνταμ [veryulissa/ Shutterstock]

Ο Michael Berkowitz, ειδικός στις ανθεκτικές πόλεις, εξαίρει το έργο πολλών ευρωπαϊκών δήμων στην προετοιμασία για τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, για παράδειγμα. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να χαλαρώσει τους νόμους προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ώστε να αξιοποιήσει καλύτερα τη δύναμη των δεδομένων και να ασχοληθεί με άλλες αναδυόμενες προκλήσεις, ισχυρίστηκε.

Ο Michael Berkowitz είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Rockefeller, και πρόεδρος της πρωτοβουλίας «100 Ανθεκτικές Πόλεις».

Πόσο ανθεκτικές είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου;

Η Ευρώπη έχει πόλεις με μεγάλο δυναμικό. Οι Δήμοι αντιλαμβάνονται τα προβλήματά τους με ένα αρκετά προοδευτικό τρόπο. Πολλές πόλεις στην Ευρώπη τα πάνε αρκετά καλά. Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι η πόλη του Ρότερνταμ.

Είναι μια πόλη που παραδοσιακά έχει ασχοληθεί με τους κινδύνους πλημμυρών. Για πολλές δεκαετίες, ο σχεδιασμός αφορούσε τον αποκλεισμό του νερού έξω από την πόλη. Αλλά οι ολλανδικές πόλεις γενικά, και το Ρότερνταμ ειδικότερα, μετατρέπουν τις πόλεις σε σφουγγάρια με ένα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο.

Στο Ρότερνταμ, το 60% των ανθρώπων δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα. Έχουν κάνει παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή τον έλεγχο του νερού έτσι ώστε να προωθήσουν την κοινωνική ένταξη, την οικοδόμηση του κοινωνικού κεφαλαίου, όπως το πάρκο νερού που χτίστηκε στην περιοχή του Soho. Επειδή η επόμενη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει το Ρότερνταμ, δεν πρόκειται να είναι μια πλημμύρα ή κάτι παρόμοιο, αλλά θα ήταν μια τρομοκρατική επίθεση, ή ίσως αλλαγές στον τομέα της ναυτιλίας.

Δουλεύουν αυτές οι διπλές λύσεις στην πραγματικότητα;

Αυτό που θέλετε είναι τόσο να ασχοληθεί με ορισμένα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης και να ενισχύσει το κοινωνικό κεφάλαιο. Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δημιούργησε μια μεγάλη ευκαιρία εδώ. Όταν έκαναν αίτηση στο πρόγραμμά μας, ήθελαν να μιλήσουν για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, για τη ρύπανση του αέρα παράδειγμα.

Στη συνέχεια, το 2015 γίναμε μάρτυρες δύο τρομοκρατικών επιθέσεων και της κρίσης του προσφυγικού. Το Παρίσι πρόκειται να δαπανήσει πολλά χρήματα για την επίτευξη των στόχων της COP21 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με την επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή τις λεωφοριολοριδες.

Επίσης, αν συμπεριλάβουμε τα προάστια στον οποιοδήποτε σχεδιασμό, για να τα ενσωματώσουμε καλύτερα στην πόλη, αυτό θα κάνει το Παρίσι ισχυρότερο, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η επόμενη πρόκληση. Αυτό περίπου είναι η ανθεκτικότητα. Και δεν είναι κάτι εύκολο.

Φαίνεται ότι κάθε φορά που υπάρχει μια πρόταση για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πόστο. Πρόσφατα, ήταν ο επικεφαλής για την ενημέρωση πληροφοριών. Υπάρχει κίνδυνος υπερπληθυσμού του συστήματος με πάρα πολλούς «επικεφαλής»;

Συμφωνώ απόλυτα. Μέρος της ιδέας είναι να μπει στο DNA των εργατών της πόλης, χωρίς να χρειάζεται αυτό το τεχνητό μηχανισμό στη θέση του. Αλλά νομίζω ότι απέχουμε ακόμη από αυτό.

Πως οι εξωτερικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τις εσωτερικές προκλήσεις;

Αυτά τα δύο πράγματα δεν μπορούν να διαχωριστούν. Σκεφτείτε τη Νέα Ορλεάνη, η οποία πλήγηκε από τον τυφώνα Κατρίνα πριν από δέκα χρόνια περίπου. Ο κίνδυνος που η πόλη αντιμετωπίζει με την αλλαγή του κλίματος δεν είναι απλά η άνοδος της θερμοκρασίας, ή πόσο ισχυρές θα είναι οι καταιγίδες. Αφορά, επίσης, το πόσο φτωχές είναι οι γειτονιές, πόσο αποτελεσματικό είναι το σύστημα μεταφοράς, ή κατά πόσο οι πολίτες εμπιστεύονται τους θεσμούς τους.

Αυτή είναι η διαφορά με Νέα Υόρκη, όταν τη χτύπησε ο τυφώνας Sandy σε σχέση με το τι έγινε στη Νέα Ορλεάνη. Η Νέα Υόρκη έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσει με μια τέτοια πρόκληση, και λιγότερα κοινωνικά προβλήματα από τη Νέα Ορλεάνη.

Πως οι ευρωπαϊκές πόλεις εφαρμόζουν αυτή την ολοκληρωμένη προσέγγιση;

Οι Βόρειες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως γνωρίζουμε ήδη, παραδοσιακά ηγούνται της προσπάθειας για τη χρηματοδότηση προοδευτικά ολοκληρωμένων λύσεων. Μερικές από τις καλύτερες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης. Σκεφτείτε την Κοπεγχάγη, τη Στοκχόλμη ή το Ρότερνταμ. Ή σκεφτείτε ακόμη και για το Λονδίνο.

Το Λονδίνο είναι μια πολύ μεγαλύτερη πόλη, με «μεγάλα» προβλήματα. Και όμως, έχετε παραδείγματα, όπως αυτό που η πόλη έκανε με την Ολυμπιακή ανάπτυξη, μετατρέποντας ολόκληρη την περιοχή σε μια ζώνη ελέγχου των πλημμυρών και ένα πάρκο. Ένα άλλο παράδειγμα, είναι ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα δεδομένα για τις γειτονιές για την πρόληψη του εγκλήματος και εναντίον της της ριζοσπαστικοποίησης με τον πιο προοδευτικό και ενδιαφέροντα τρόπο που έχω δει.

Αλλά αυτό εγείρει ερωτήματα για την ιδιωτικότητα. Πως επηρεαζόμαστε από αυτούς τους νέους κινδύνους ενώ θέλουμε παράλληλα να αντιμετωπίσουμε τους παλιούς;

Θα έλεγα ότι οι νόμοι προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην Ευρώπη είναι πολύ αυστηροί. Για να προχωρήσει η Ευρώπη, θα πρέπει να βρει μια εφαρμόσιμη λύση σε ορισμένα από τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Τα δεδομένα των προσφύγων είναι ένα καλό παράδειγμα.

Θα ήταν καταπληκτικό, αν τα δεδομένα των προσφύγων θα μπορούσαν να διαμοιραστούν ευρέως μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με τους πρόσφυγες. Θα ήταν καλό για αυτούς και για τους οργανισμούς, καθώς και για τις πόλεις στις οποίες φθάνουν. Αλλά το πλαίσιο για την προστασία της ιδιωτικότητας έχει αποτρέψει αυτό το είδος της ανταλλαγής με έναν τρόπο που δεν είναι χρήσιμος για τα δεδομένα.

Αυτή είναι η εκτίμηση σας για τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές πόλεις χειρίζονται την προσφυγική κρίση;

Αυτή είναι μια κλασική ιστορία ανθεκτικότητας. Πόλεις που έχουν τις καλύτερες υποδομές, εύρωστες οικονομίες, ή καλό προγραμματισμό και μηχανισμούς ανταπόκρισης βρίσκονται σε καλύτερη θέση να χειριστούν τους πρόσφυγες που έρχονται. Και μπορούν να μετατρέψουν σε ευκαιρία την ενσωμάτωση νέων ταλαντούχων πολιτών και εργαζομένων.

Μπορείτε να δώσετε ορισμένα παραδείγματα;

Το Ρότερνταμ είναι ένα παράδειγμα. Η εντύπωσή μου είναι ότι ο τρόπος που οι γερμανικές πόλεις ανταποκρίνονται δείχνει τις δυνατότητες τους. Αλλά μερικές από τις πόλεις της νότιας Ευρώπης, με λιγότερο εύρωστα οικονομικά, έχουν μικρότερες δυνατότητες. Η Ανθεκτικότητα αφορά την οικοδόμηση αυτής της ικανότητας. Ο χρόνος θα δείξει αν θα είναι σε θέση να εντάξουν τους πρόσφυγες στις πόλεις τους.

Η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών πάει μακρύτερα από τις δυνατότητες των πόλεων, για παράδειγμα το νομοθετικό πλαίσιο για τους πρόσφυγες. Πως μπορείς να γίνεις πιο ανθεκτικός αν δεν έχεις τον έλεγχο;

Σε καμία πόλη στον κόσμο, ακόμη και στις πιο ισχυρές πόλεις, ο δήμαρχος δεν κατέχει τον απόλυτο έλεγχο για να κάνει την πόλη του πιο ανθεκτική. Ένα από τα πράγματα που οι δήμαρχοι μπορούν να κάνουν όμως είναι να χρησιμοποιήσουν και επίσημη και ανεπίσημη εξουσία. Τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν πιο ανεπίσημες εξουσίες.

Αλλά πράγματι, η νούμερο ένα πρόκληση είναι η διακυβέρνηση. Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σωστό επίπεδο της εξουσίας που να μην είναι ευρύ και ταυτόχρονα να μην είναι περιορισμένο. Οι Δήμοι δεν μπορούν να είναι πάρα πολύ μικροί ή κατακερματισμένοι. Η άλλη πρόκληση θα είναι η ενσωμάτωση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιβληθούν καλά σχεδιασμένες λύσεις, αλλά από τα πάνω προς τα κάτω. Αυτό που χρειάζεται είναι να εμπλακούν οι άνθρωποι όχι μία, όχι δύο, αλλά περισσότερο, στις λύσεις, ώστε να μπορούν να αισθάνονται ότι η φωνή τους εισακούεται. Αυτό θα καταστήσει την πόλη πιο ισχυρή ανεξάρτητα από τις προκλήσεις.