Επικεφαλής για την ελευθερία του λόγου της Google στη EurActiv.gr: Δίνουμε αγώνα για την ελευθερία του Διαδικτύου

googlephotofreespeech.jpg

Η Google κάνει σοβαρές προσπάθειες να αντισταθεί στις πιέσεις των κυβερνήσεων για περιορισμό του διαδικτύου, τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr, ο επικεφαλής της Google για την Ελευθερία Λόγου στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, William Echikson.

Μιλώντας στο περιθώριο του συνεδρίου για την Ψηφιακή δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, αξιωματούχος της Google επεσήμανε ότι εάν οι πληροφορίες δεν περνούν ελεύθερα στο διαδίκτυο «η Google δεν μπορεί να υπάρξει», καθώς δεν θα δύναται να παράσχει υπηρεσίες και να πωλήσει διαφημίσεις.

«Η Google είναι  μια εταιρία με ισχυρή τη λογική της προστασίας της ελευθερίας του διαδικτύου. Είναι επίσης μια εταιρία που από την αρχή οι ιδρυτές της ονειρεύθηκαν να οργανώνει το διαδίκτυο και να επιτρέπει την πρόσβαση στην πληροφορία για όλους, και δεν σταμάτησαν να δουλεύουν για αυτό, παρόλο που ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν να την εμποδίσουν», συνέχισε.

Ερωτηθείς πώς αντιδρά η Google στις κυβερνητικές προσπάθειες περιορισμού του διαδικτύου, ο William Echikson είπε ότι η εταιρεία «δίνει αγώνα».

«Αντιστεκόμαστε όσο μπορούμε. Δίνουμε αγώνα- τις τελευταίες εβδομάδες βρέθηκα σε αίθουσες δικαστηρίων σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης που αισθανόμαστε ότι υπάρχουν επικίνδυνες καταστάσεις, κάποιες μηνύσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, μάλιστα σε μια περίπτωση μας αναγκάζουν να δημιουργήσουμε μια μηχανή λογοκρισίας για να μπλοκάρουμε υλικό από τις αναζητήσεις μας, και σε μια άλλη περίπτωση μας αναγκάζουν να σταματήσουμε να κάνουμε παραπομπές σε νόμιμες πληροφορίες. Αλλά και σε άλλες περιοχές εκτός Ευρώπης διαπιστώνω ότι η Google πραγματικά έδωσε αγώνα, όπως στην Κίνα».

Τέλος αναφορικά με την κατάσταση στην Ευρώπη όσον αφορά την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο συγκριτικά με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, ο κ. Echikson  σχολίασε: «Προφανώς στην Ευρώπη υπάρχει δημοκρατία, ελευθερία Τύπου, διαφάνεια. Ο κόσμος των τηλεπικοινωνιών στο συνέδριο στο Ντουμπάι διασπάστηκε μεταξύ της Ρωσίας, Κίνας και του Αραβικού κόσμου και των ΗΠΑ, της Ευρώπης και των συμμάχων τους. Ωστόσο η Ευρώπη διατήρησε το σύστημα διακυβέρνησης του διαδικτύου και του Τύπου. Είχαμε βέβαια και στην Ευρώπη θέματα, όπως το δικαίωμα του να ξεχαστείς ή καλύτερα το δικαίωμα να σε θυμούνται, ωστόσο αυτά είναι εύλογα ερωτήματα αναφορικά με την ισορροπία των αξιών», υπογράμμισε.

X