Το Κοσσυφοπέδιο ζητά ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών του εντός Σένγκεν

[EPA/VALDRIN XHEMAJ]

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι ζήτησε από την ΕΕ να απελευθερώσει τις διελεύσεις για τους πολίτες του μιλώντας στη  Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

Στη διήμερη συνάντηση στη Σλοβενία, ο Κούρτι περιέγραψε την καθυστέρηση ως «μεγάλη αδικία».

«Πέρασαν πάνω από τρία χρόνια από τότε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε για δεύτερη φορά την απελευθέρωση των μετακινήσεων για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου.  Ήταν μια μεγάλη αδικία … απέναντι στους πολίτες μας που έχουν υποφέρει πολύ », είπε ο Κούρτι στους δημοσιογράφους.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι το μόνο κράτος στα Δυτικά Βαλκάνια του οποίου οι πολίτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα εντός Σένγκεν. Η Γαλλία και η Ολλανδία λέγεται ότι φέρνουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις .

Ο Κούρτι συναντήθηκε τον Ιούνιο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενώ υποστήριζε τη διαδικασία διεύρυνσης, δεν ανέλαβε καμία δέσμευση έναντι του Κοσσυφοπεδίου στο θέμα των θεωρήσεων.

Μόνο 22 κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο ως χώρα. Σε εκείνους που δεν το αναγνωρίσουν είναι η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία.