Πρωτιά ευρωπαϊκών και γερμανικών εταιρειών στις πατέντες

[Mic/ Flickr]

Η έκθεση του νέου Ευρωπαϊκού Γραφείου για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (EPO), που κυκλοφόρησε την πρόσφατα, δείχνει μια στροφή προς την Ευρωπαϊκή κυριαρχία – έπειτα από την κυριαρχία του Κινέζικου τεχνολογικού γίγαντα Huawei μέχρι το προηγούμενο έτος – με μια αύξηση κατά 4,6% στις αιτήσεις των Ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η νέα έκθεση του 2018 δείχνει ότι ο Γερμανικός κατασκευαστής Siemens κατατάσσεται στην πρώτη θέση με 2.493 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε, αφήνοντας τη Huawei στη δεύτερη θέση. Η Huawei έδωσε στο ΕΓΔΕ το 2017, 2.398 αιτήσεις.

Η έκθεση δείχνει ότι οι Ευρωπαϊκές εταιρείες κατέθεσαν σχεδόν το ήμισυ των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τη μεγαλύτερη δηλαδή αύξηση από το 2010. Σχεδόν το 40% της συνολικής αύξησης των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας προήλθε από 38 κράτη μέλη του ΕΓΔΕ.

“Η ανάπτυξη των αιτήσεων για πατέντες επιβεβαιώνει τον ρόλο της Ευρώπης ως δύναμης παγκόσμιας καινοτομίας”, δήλωσε ο António Campinos, πρόεδρος του ΕΓΔΕ.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν αύξηση, ενώ μόνο η Γαλλία (-2,8%) και η Φινλανδία (-3,8%) κατέγραψαν μείωση. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε από την Ελβετία (7,8%), το Ηνωμένο Βασίλειο (7,8%) και τη Σουηδία (7,1%).

Η Γερμανία πρωτοστατεί στις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ενώ η Siemens υποβάλλει αιτήσεις για τα περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με την έκθεση του EPO. Οι Γερμανικές εταιρείες υπέβαλαν 26.734 διπλώματα ευρεσιτεχνίας το 2018, δηλαδή 1.200 περισσότερα από το προηγούμενο έτος, πράγμα που δείχνει αύξηση κατά 4,7%.

Η αύξηση των Γερμανικών και Ευρωπαϊκών εταιρειών συνδέεται με νέες τεχνολογίες ειδικά για τις μεταφορές. Ο τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει το 39% όλων των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και παρουσίασε αύξηση 11,6% σε σύγκριση με το 2017. Παράλληλα, οι βιοεπιστήμες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, ενώ η ιατρική τεχνολογία είχε τις περισσότερες εφαρμογές.

“Η κυριαρχία των Ευρωπαϊκών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα δείχνει ότι ο κλάδος των μεταφορών αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της Ευρωπαϊκής οικονομίας”, δήλωσε ο Campinos.

“Σημαντικά επιτεύγματα στην τεχνολογία των μεταφορών, από τα οποία τα αυτοκινούμενα οχήματα  είναι μόνο ένα παράδειγμα, υπογραμμίζουν ότι η καινοτομία είναι ευρέως διαδεδομένη σε ολόκληρο τον τομέα”.

Τα νέα και αξιοσημείωτα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τις μεταφορές είναι σε μεγάλο βαθμό για τα αυτοκινούμενα οχήματα και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τα τελευταία να αυξάνονται στη Γερμανία κατά 71% το 2018. Τα αυτοκινούμενα οχήματα αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο όλων των αιτήσεων Ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το 2011.

“Η ανάπτυξη των εφαρμογών σε όλους τους κορυφαίους τομείς τεχνολογίας αποτελεί απόδειξη ότι η Ευρωπαϊκή καινοτομία μπορεί να βασιστεί σε ένα ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δήλωσε ο Campinos. “Οι καινοτόμες εταιρείες χρειάζονται ένα ισχυρό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά χαρτοφυλάκια ευρεσιτεχνιών”.

Η Ευρώπη προσφέρει επίσης ένα καλό περιβάλλον για τις μεμονωμένες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μια στις πέντε αιτήσεις στο ΕΓΔΕ από την Ευρώπη υποβλήθηκε από ΜΜΕ ή από μεμονωμένο εφευρέτη, όπως αναφέρει η έκθεση.

Το ΕΓΔΕ δεν είναι όργανο της ΕΕ και καλύπτει 38 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 28 κρατών μελών της ΕΕ.