«Πράσινο φως» για μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο της TAP Air Portugal

Οι κινητήρες αεροσκαφών της TAP Air Portugal καλύπτονται με φύλλα πλαστικού- αλουμινίου. Παραμένουν προσγειωμένα στο αεροδρόμιο Humberto Delgado, που είναι κλειστό λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας επιβατών ως μέρος των εξαιρετικών μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας για την καταπολέμηση της επιδημιολογικής κατάστασης του Covid-19, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, 09 Απριλίου 2020 [EPA-EFE-ΑΠΕ / MARIO CRUZ]

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Πορτογαλίας ενέκρινε μια αυξημένη κρατική συμμετοχή στον πορτογαλικό αερομεταφορέα TAP, με την απόκτηση 22,5% του κεφαλαίου της εταιρείας, επιπλέον του 50% που κατέχει ήδη η Parpública, η κρατική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων.

Στις 2 Ιουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους ιδιώτες μετόχους της TAP για την κατοχή του 72,5% του κεφαλαίου της αεροπορικής εταιρείας, έναντι 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Όμιλος TAP σημείωσε ζημιά 606 εκατ. Ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους, εκ των οποίων 582 εκατ. Ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά την αεροπορία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Πορτογαλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο τομέας θέλει, ως μέρος της αναδιάρθρωσης της TAP, μια αεροπορική εταιρεία που να έχει μέγεθος για τον εθνικό τουρισμό, κερδοφόρα και να εξυπηρετεί τη χώρα.

Ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου TAP θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο, δήλωσαν από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, η οποία, εάν εγκριθεί, θα αγοράσει χρόνο στην αεροπορική εταιρεία για την αποπληρωμή ενός τεράστιου δανείου διάσωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δάνειο διάσωσης 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνιο, διασυνδεδεμένο με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα εκπονήσει η αεροπορική εταιρεία έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχτούν το σχέδιο, η TAP θα έχει αρκετά χρόνια για να εξοφλήσει το χρέος. Εάν όχι, πρέπει να επιστραφεί αμέσως.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2021, η Πορτογαλία περιελάμβανε κρατική εγγύηση για νέο δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα χορηγηθεί στην εταιρεία φέτος.

 

[επιμέλεια στα Πορτογαλικά και Αγγλικά: Vanda Proença – Maria João Pereira, Lusa.pt – Επιμέλεια στα Ελληνικά: Θοδωρής Καραουλάνης]

X