Περιορισμοί κυκλοφορίας: Τι ισχύει για τις μετακινήσεις με ταξί

Απολύμανση ταξί [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Με έναν επιβάτη και κάτω υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις με συνοδό θα κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής τα ταξί της χώρας, έπειτα από τα νέα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση λόγω του κορωνοΐού.

Ειδικότερα, επιτρέπεται εκτός του οδηγού να μεταφέρονται σε περιπτώσεις ανάγκης και πάντα με τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, έως δύο επιβάτες, ιδίως όταν ο λόγος μετακίνησης αφορά επίσκεψη σε ιατρό. Για παράδειγμα, αν ένας πολίτης χρειάζεται να πάει σε νοσοκομείο, μπορεί να τον συνοδεύει ένας οικείος του. Αντίστοιχα, για προγραμματισμένες μεταφορές όπως είναι η αιμοκάθαρση, επίσης δικαιολογείται η παρουσία συνοδού.

Ο πελάτης είναι απαραίτητο να έχει μαζί του τη βεβαίωση τύπου Α, αν μετακινείται για την εργασία του ή τη βεβαίωση τύπου Β για μεμονωμένες μετακινήσεις, και για τους λόγους που προβλέπονται, είτε σε έντυπη μορφή είτε μέσω του δωρεάν SMS στο 13033. Ακόμη, θα πρέπει να έχει μαζί του, όπως κάθε ένας που κυκλοφορεί, ταυτότητα ή διαβατήριο.
Σημειώνεται ότι τα ταξί κινούνται κανονικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και οι επιβάτες, μπορούν είτε να καλέσουν ταξί μέσω των σχετικών εφαρμογών, είτε να βρουν κάποιο περαστικό ταξί, σε σημείο κοντά στο σπίτι τους.

Στο μεταξύ, περισσότερα από 750 ταξί έχουν απολυμανθεί ύστερα από την πρωτοβουλία του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) να οργανώσει απολυμάνσεις σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας αναλαμβάνοντας το κόστος της.

Πλέον, οι μοναδικές μεταφορές που συνεχίζονται είναι είτε από εργαζόμενους που πηγαίνουν στις δουλειές τους, είτε από και προς τα νοσοκομεία για ασθενείς ή για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και κάποιες συστηματικές και προγραμματισμένες μετακινήσεις για αιμοκαθάρσεις, κλπ.

Το κόστος της απολύμανσης ανέρχεται σε 3 ευρώ ανά ταξί και το αναλαμβάνει εξολοκλήρου ο ΣΑΤΑ. Χθες (24/3) στον Πειραιά από τη διαδικασία της απολύμανσης πέρασαν συνολικά 320 ταξί, ενώ στην αντίστοιχη πρωτοβουλία που είχε διοργανωθεί το προηγούμενο Σάββατο στο Αεροδρόμιο είχαν απολυμανθεί 450 οχήματα. Να σημειωθεί ότι ο συνολικός στόλος των λειτουργούντων οχημάτων στην Αθήνα ανέρχεται σήμερα σε 3.500 αλλά απολυμάνσεις έχουν κάνει στα οχήματα των συνδρομητών τους και οι εταιρίες ραδιοταξί.

Ο ΣΑΤΑ θα συνεχίσει τη διαδικασία απολύμανσης των ταξί και τις προσεχείς ημέρες σε κεντρικά σημεία με τα επόμενα «ραντεβού» να προγραμματίζονται για τη Γλυφάδα, το Περιστέρι και την Κηφισιά.

Όσον αφορά τα ΙΧ αυτοκίνητα, επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο δύο ατόμων καθώς πάνω από δύο επιβαίνοντες σε όχημα θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Οι μετακινούμενοι θα πρέπει να έχουν ενημερώσει για την έξοδο από την οικεία τους και για το λόγο της μετακίνησης είτε μέσω του forma.gov.gr ή μέσω SMS στο 13033.

X