Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προετοιμαστούν για το Brexit, επιμένουν οι Βρυξέλλες

H Bιολέτα Μπαλκ [European Commission]

Χιλιάδες πτήσεις αεροπορικών εταιρειών όπως η Iberia ή η Vueling θα μπορούσαν να ανασταλούν λόγω του εκτός-ΕΕ καθεστώτος ιδιοκτησίας τους, στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε την Τρίτη (5 Φεβρουαρίου) ότι οι αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει ήδη προειδοποίηση να προετοιμαστούν.

Η Επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κανόνες της ΕΕ αναφορικά με την ιδιοκτησία των αεροπορικών εταιρειών είναι «ιδιαίτερα σαφείς».

«Έχω επικοινωνήσει προσωπικά με όλες τις αεροπορικές εταιρείες στην πάροδο του χρόνου, ζητώντας τους να είναι προετοιμασμένες στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit και εν γένει του Brexit», ανέφερε σε συνέντευξη τύπου μαζί με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Mehmet Cahit Turan.

«Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να διαθέτουν τουλάχιστον το 51% της ιδιοκτησίας σε έδρα της ΕΕ, προκειμένου να διατηρήσουν τις τωρινές άδειες λειτουργίας τους.

Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης πριν από τις 29 Μαρτίου, αερομεταφορείς όπως η Iberia, Vueling και Aer Lingus, όλοι τους μέλη της IAG, δεν θα ανταποκρίνονται πλέον στα όρια ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης για τον τομέα των αεροπορικών μεταφορών στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Επιτροπή πρότεινε να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου ή των αερολιμένων της ΕΕ.

Ωστόσο, χιλιάδες πτήσεις εντός της ΕΕ θα ανασταλούν, ιδίως σε χώρες όπως η Ισπανία, όπου η Iberia και η Vueling κυριαρχούν στην εγχώρια αγορά.

Η Επιτροπή είναι έτοιμη να εξετάσει την παροχή πρόσθετου χρονικού διαστήματος προκειμένου να επιτρέψει στην IAG και σε άλλους αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένης της Vueling και της Ryanair, να αλλάξουν το καθεστώς ιδιοκτησίας τους, προκειμένου να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ.

«Υπάρχουν διάφορες πρόσθετες ιδέες σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε η κ. Bulc.

Ωστόσο, η Επίτροπος δεν θέλησε να σχολιάσει ένα πιθανό αίτημα των ισπανικών αρχών για πρόσθετο χρόνο για την εύρεση λύσης, καθώς καμία διοργανική συνάντηση με το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

Τα κράτη μέλη πρέπει ακόμη να υιοθετήσουν τη διαπραγματευτική τους θέση προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες με τους ευρωβουλευτές.

Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο τριμερής διάλογος πρέπει να ξεκινήσει πριν από τις 29 Μαρτίου, την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στους εμπειρογνώμονες και τους μεταφραστές για την ενοποίηση της τελικής έκδοσης και την έγκριση του κειμένου στο Συμβούλιο και στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

[Επιμέλεια κειμένου: Zoran Radosavljevic/Samuel Stolton]

X