Νορβηγία: Κανένας φόρος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι να φθάσουν τα 50.000

fortisis-electric-car

Με τη θέσπιση μηδενικής φορολογίας, η Νορβηγία πωλεί τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά άτομο σε όλο τον κόσμο.

Τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι από μόνα τους υπεύθυνα για περίπου το 12% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το κυριότερο αέριο θερμοκηπίου.

Τον Ιανουάριο του 2013, η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να προωθήσει τις «πράσινες μεταφορές» στην ΕΕ, πρότεινε να υπάρχει ένας ελάχιστος αριθμός σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020, και τουλάχιστον 10% αυτών να πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε δημόσιους χώρους.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, η Κομισιόν καλεί τη χώρα να εγκαταστήσει 13.000 σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα μέχρι το 2020.

«Η παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων καθώς και η χρήση τους, είναι πολύ σημαντική για εμάς», τόνισε σε συνέντευξη στην EurActiv ο σύμβουλός του Νορβηγού υπουργού μεταφορών Ketil Solvik-Olsen.

«Τα αυτοκίνητα γενικά στη Νορβηγία είναι πολύ ακριβά, λόγω της φορολογίας, επομένως ένας καλός τρόπος προώθησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η αφαίρεση των φόρων. Μέχρι να κυκλοφορήσουν 50.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους, δεν θα υπάρξει καμία φορολογία», πρόσθεσε.