Ελεύθερη η μετακίνηση για τους εμβολιασμένους Ευρωπαίους πολίτες στις ΗΠΑ

Φωτογραφία αρχείου [EFE/SALVATORE DI NOLFI]

Το ότι θα άρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τον κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ανοίγοντας ξανά τα σύνορά τους για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής της ομάδας αντιμετώπισης του COVID-19 του Λευκού Οίκου, Jeff Zients, δήλωσε ότι οι ξένοι υπήκοοι θα πρέπει να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και απόδειξη αρνητικού τεστ COVID έως και τριών ημερών πριν από την επιβίβαση στο αεροπλάνο. Μέτρο που θα ξεκινήσει να ισχύει τον Νοέμβριο.

Εκκρεμεί από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) να καθορίσει ποια εμβόλια θα γίνουν αποδεκτά.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου έρχεται μετά το παράπονο της ΕΕ-ότι είχε ανοίξει τις μετακινήσεις πολιτών σε μη ουσιώδεις ταξιδιώτες των ΗΠΑ, αλλά ότι η Ουάσινγκτον δεν ανταποδίδει για τους Ευρωπαίους.

“Η απαγόρευση ταξιδιού άρθηκε!” αναγράφει σε τουίτ του ο Πρέσβης της ΕΕ στις ΗΠΑ Σταύρος Λαμπρινίδης. «Οι εμβολιασμένοι, πριν από την πτήση Ευρωπαίοι θα μπορούν και πάλι να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ από τον Νοέμβριο, όπως επιτρέπεται σήμερα στους εμβολιασμένους Αμερικανούς να ταξιδεύουν στην ΕΕ».

Η απαγόρευση ταξιδιού στις ΗΠΑ ισχύει από τον Μάρτιο του 2020 και ανανεώθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν μετά την ορκωμοσία του τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο Zients είπε ότι τις επόμενες ημέρες, το CDC θα εκδώσει εντολή εντοπισμού επαφών που θα απαιτήσει από τις αεροπορικές εταιρείες να συλλέγουν πληροφορίες από ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού τηλεφώνου και της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους για να λειτουργήσουν ως “σύστημα επιτήρησης της δημόσιας υγείας”. Αυτό θα δώσει στο CDC, τους κρατικούς και τοπικούς υπαλλήλους υγείας τη δυνατότητα να παρακολουθούν τους ταξιδιώτες εάν έχουν δυνητικά εκτεθεί σε COVID ή άλλες ασθένειες.