Η «Γενιά του Erasmus» ψηφίζει Ευρώπη, αναγνωρίζει τις αξίες της

erasmus

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων Ευρωπαίων έχουν θετική άποψη για την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό εγχείρημα, σύμφωνα με νέα έκθεση, που μόλις 14% τάσσονται αρνητικά.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το think-tank «ThinkYoung» και την εταιρεία δημοσίων σχέσεων «Burson-Marsteller», διαπίστωσε ότι πάνω από τα 2/3 των νέων Ευρωπαίων έχουν θετική άποψη για την ΕΕ και τις αξίες που πρεσβεύει, όπως η ειρήνη, η διαφορετικότητα και η ενότητα.

Στην «Έρευνα για την Γενιά του Erasmus» συμμετείχαν 1.500 νέοι από όλη την Ευρώπη, ηλικίας μεταξύ 18-40 ετών.

Στο ερώτημα «ποια είναι η πρώτη λέξη που έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε την Ευρωπαϊκή Ένωση», οι απαντήσεις ήταν γενικά αισιόδοξες καθώς οι νέοι ανέφεραν την «ειρήνη», το «μέλλον», τη «διαφορετικότητα» και την «ενότητα». Ωστόσο, πολλοί ανέφεραν και την «γραφειοκρατία», γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποιοι νέοι άνθρωποι που βλέπουν την ΕΕ ως έναν οργανισμό που κινείται αργά και όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις από αξιωματούχους και όχι από εκλεγμένους αντιπροσώπους, επισημαίνει η έκθεση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επίσης θεωρεί πως η ΕΕ ενωμένη μπορεί καλύτερα να ανταγωνιστεί στη διεθνή πολιτική σκηνή, ενώ μόλις το 17% έχει διαφορετική άποψη.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το 61% των νέων θεωρεί πως τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ είναι η ειρήνη και η σταθερότητα και 83% το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, για ταξιδιωτικούς, εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους.

82% των νέων ενδιαφέρεται για την πολιτική

Ακόμη, 82% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για την ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ το 65% πιστεύουν ότι η ψήφος τους κάνει τη διαφορά. Παρ ‘όλα αυτά, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 60 έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική.

Η αύξηση της συμμετοχής των νέων στην ευρωπαϊκή δημοκρατική ζωή είναι μια απαίτηση της Συνθήκης και μια μεγάλη πρόκληση για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τονίζει η έκθεση, αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί η έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης για τις εκλογές προκειμένου να πειστούν οι νέοι να λάβουν μέρος.

Σε αυτή την κατεύθυνση άλλωστε είναι και η προτεραιότητα του Τρίο Προεδριών Ιταλία/Λετονία/Λουξεμβούργο, που έχει ως στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα ευρωπαϊκά κοινά.

EurActiv

*φωτογραφία [Shutterstock]

X