Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Ενώσεων – 10 σύνοδοι συνεχούς εξέλιξης

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Όλες οι θέσεις σε αυτή τη στήλη αποτελούν απόψεις των συντακτών, όχι της EURACTIV.gr

«Οι διοικητικές δεξιότητες, η συνηγορία, η επικοινωνία, τα εκτελεστικά όργανα και η διαχείριση των γραφείων των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να υποστούν αλλαγές σε διάφορες πτυχές». [EAS 2020 session / Eric Danhier]

Η Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Ενώσεων γιόρτασε τη 10η χρονιά της. Μια συνάντηση με στόχο την εκπαίδευση, τη δικτύωση και την ανακάλυψη συνεχίζει να αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Βρυξέλλες είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα των διεθνών ενώσεων και ότι είναι ένα τέλειο έδαφος για γόνιμα έργα και συνδέσεις.

Ο Jan Lichota είναι ο διευθυντής του Γραφείου Συνδέσμων visit.brussels.

Η 10η έκδοση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών Ενώσεων (EAS), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις 3-5 Μαΐου 2022, επιβεβαίωσε με το περιεχόμενο και τη συμμετοχή της, τις διάφορες αλλαγές που έχουν επέλθει στις διεθνείς και ευρωπαϊκές ενώσεις την τελευταία δεκαετία και στην ίδια την περιοχή της πρωτεύουσας των Βρυξελλών.

Ένα συνέδριο που συμβαδίζει με την εποχή

Με τις αρχικές του συνόδους να πραγματοποιούνται ως συμπλήρωμα άλλης εκδήλωσης, το συνέδριο αναπτύχθηκε με την πάροδο του χρόνου και καθιερώθηκε ως δικό του ορόσημο. Συνδυάζοντας στοιχεία της ΕΕ με τις εσωτερικές πτυχές των ενώσεων ή τη βελγική νομοθεσία, καθώς και θέματα κοινά για διάφορες οργανώσεις, όπως η επικοινωνία, η διαχείριση εκδηλώσεων ή η διακυβέρνηση, έχει αποκτήσει χαρακτήρα που υπερβαίνει τη μακροχρόνια προσέγγισή του ως «εκδήλωση για τις ενώσεις, από τις ενώσεις».

Το συνέδριο διοργανώνεται από την ίδρυσή του από το visit.brussels, τον περιφερειακό οργανισμό των Βρυξελλών που είναι αρμόδιος για την προώθηση του τουρισμού και του πολιτισμού. Μεταξύ των ιδρυτικών εταίρων του ήταν βασικοί οργανισμοί που εκπροσωπούν την κοινότητα των ενώσεων – η Union for International Associations (UIA), η European Society of Association Executives (ESAE) και η Federation of International and European Associations στο Βέλγιο (FAIB), εταίροι, σε διαφορετικές εκδόσεις, έχουν επίσης συμμετάσχει άλλοι βασικοί παράγοντες της κοινότητας των ενώσεων, όπως η Meetings Professional International (MPI), η PCMA, η International Congress and Convention Association (ICCA) και η AssociationWorld.

Το συνέδριο συνδέεται επίσης στενά με τη συνεργασία των Βρυξελλών στο πλαίσιο του Global Association Hubs Partnership (GAHP), όπου οι Βρυξέλλες, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και η Ουάσιγκτον δείχνουν την τεχνογνωσία και την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς τις διεθνείς ενώσεις. Οι πόλεις αυτές αποτελούν τους κύριους περιφερειακούς κόμβους για τις έδρες των ενώσεων στις αντίστοιχες περιοχές τους, και οι Βρυξέλλες είναι μάλιστα στην πρώτη θέση όσον αφορά τις έδρες των ενώσεων παγκοσμίως.

Με ένα σύνθημα που προσαρμόζεται κάθε χρόνο σε βασικά θέματα για τις ενώσεις, το συνέδριο έχει διαμορφώσει μια μορφή που συνδυάζει μελέτες περιπτώσεων από ενώσεις από όλους τους κλάδους (π.χ. εκπαίδευση, πετροχημικά, τρόφιμα, νομικά, κοινωνική βοήθεια, ιατρική, πυρασφάλεια) που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες στις δικές τους δραστηριότητες. Είτε επρόκειτο για μια επικοινωνιακή εκστρατεία, είτε για ένα θέμα διαχείρισης του διοικητικού συμβουλίου, είτε για μια πτυχή του ανθρώπινου δυναμικού, η ποικιλία των θεμάτων δεν φάνηκε ποτέ μικρή, χάρη στις συνεχείς αλλαγές στον πραγματικό κόσμο, όπου οι ενώσεις δεν είναι απλώς παρατηρητές, αλλά οδηγοί πολιτικής και δράσεων.

Το συνέδριο επωφελήθηκε επίσης από την ακαδημαϊκή συμβολή στο πρόγραμμά του, με το Solvay Business School (και το Executive Master in International Associations Management) ή με το Henley Business School στην τελευταία διάσκεψη, καθώς και με διάφορες δικηγορικές εταιρείες που εδρεύουν στο Βέλγιο με εξατομικευμένες υπηρεσίες για διεθνείς ενώσεις και τον μη κερδοσκοπικό τομέα.

Οι κύριοι ομιλητές ήταν προσωπικότητες που εκπροσωπούσαν φορείς της ΕΕ, όπως η δεξαμενή σκέψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, ή εκπροσωπούσαν ενώσεις όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (ναι, αυτή που διοργανώνει τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, μεταξύ άλλων, αλλά είναι και αυτή μια ένωση).

Μεταβαλλόμενες ανάγκες και δεξιότητες

Το φάσμα των ενώσεων έχει αλλάξει και το ίδιο και το έργο τους. Εκτός από το ότι το φαινόμενο αυτό φαίνεται στο περιεχόμενο των συνεδρίων με την πάροδο του χρόνου, αντανακλάται επίσης στις συζητήσεις που υπάρχουν στα διάφορα διαδικτυακά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωναϊού.

Οι διοικητικές δεξιότητες, η συνηγορία, η επικοινωνία, τα εκτελεστικά όργανα και η διαχείριση των γραφείων των οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να υποστούν αλλαγές σε διάφορες πτυχές. Η ανάπτυξη νέων προγραμμάτων κατάρτισης, κοινοτήτων πρακτικής ή η ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ ομολόγων μπορεί να είναι ο μόνος επωφελής τρόπος για να προσαρμοστούν οι ενώσεις στις προκλήσεις που διαμορφώνουν την παγκόσμια πραγματικότητα.

Όπως παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου EAS’22, οι ενώσεις επαναπροσδιορίζουν το οικονομικό τους μοντέλο και τη διακυβέρνησή τους για να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ύπαρξή τους, να εξυπηρετήσουν τα μέλη τους και τον σκοπό τους και να συνάψουν συμμαχίες με γνώμονα τον σκοπό και έναν ευρύτερο κοινωνικό στόχο.

Ένας τόπος που διαμορφώνει τον χαρακτήρα του με τις ενώσεις

Οι ενώσεις αποτελούν μέρος του DNA των Βρυξελλών. Η πόλη εξελίσσεται σταθερά και ανέκαθεν φιλοξενούσε τοπικές συντεχνίες, κοινωνικές οργανώσεις και επιστημονικές εταιρείες. Για πάνω από έναν αιώνα, επωφελείται επίσης από ένα ειδικό νομικό καθεστώς για τις διεθνείς ενώσεις και σήμερα φιλοξενεί την έδρα περισσότερων από 2400 διεθνών ενώσεων.

Βασισμένη στην παρουσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και άλλων 40 διεθνών οργανισμών, η μεγάλη αυτή εκπροσώπηση προέρχεται από ολόκληρη την ΕΕ, με επίκεντρο την περιοχή της επιχειρηματικής περιοχής Louise. Η πρόσφατη και επικείμενη αστική ανάπτυξη είχε επίσης ευεργετικό αντίκτυπο στη δομή των γραφείων και στις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων των ενώσεων.

Χάρη στη φιλοξενία διεθνών οργανισμών, καθώς και στο γεγονός ότι είναι σημαντικός κόμβος διπλωματίας, διεθνούς τύπου και ελεύθερων επαγγελματιών, οι Βρυξέλλες διαθέτουν τις ιδανικές συνθήκες για συνδέσεις και διεθνή ανάπτυξη.

Εκτός από τη βοήθεια στη διοργάνωση εκδηλώσεων, οι ειδικές υπηρεσίες υποστήριξης συνεχίζονται στο πλαίσιο του visit.brussels. Από πρακτικές εργαλειοθήκες σχετικά με τη φορολογία, την ασφάλεια και τις νομικές πτυχές μέχρι μια ολοκαίνουργια ιδέα των επιθεωρήσεων χώρων, η ομάδα των ενώσεων φροντίζει για τα διάφορα θέματα που καθοδηγούν την κοινοτική ζωή των διεθνών ενώσεων στις Βρυξέλλες.

Με την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Ενώσεων και με το εποχιακό πρόγραμμα ανακάλυψης της πόλης που διαχειρίζεται το visit.brussels και τις τακτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι οργανώσεις των ενώσεων, οι τελευταίες μπορούν να αναπτύξουν γρήγορα τις γνώσεις, τις ικανότητες και το δίκτυό τους, χάρη στην ευκολία με την οποία μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις με τους ομολόγους τους.